Sākta jauna pārbaudes lieta par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem raidījumā "Nacionālais interešu klubs"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sākusi jau trešo pārbaudes lietu par iespējamu slēptas priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu TV programmas "RīgaTv 24" raidījumā "Nacionālais interešu klubs", pastāstīja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Āboliņš skaidroja, ka konstatēta iespējama slēpta priekšvēlēšanu aģitācija, izvietojot raidījumā vizuālus elementus ar konkrēta politiskā spēka logo, iesaistot aģitatorus un neatļauti popularizējot partiju "Gods kalpot Rīgai".

NEPLP  līdz šim jau bija sākusi vēl divas pārbaudes lietas par iespējamu aģitācijas pārkāpumu šajā raidījumā, gan izvietojot raidījumā vizuālus elementus ar konkrētu politisko spēku logo, iesaistot aģitatorus, gan redakcionāli nenodrošinot dažādu politisko spēku atspoguļojuma līdzsvaru, neatļauti popularizējot divu politisko spēku, partijas "Gods kalpot Rīgai" un vēlēšanu apvienības Attīstībai/Par!, "Progresīvie" deputātu amata kandidātus, nodrošinot šiem politiskajiem spēkiem proporcionāli daudz lielāku pārstāvniecību konkrētajā raidījumā. Līdz ar to patlaban NEPLP vērtē trīs iespējamu pārkāpumu epizodes šajā raidījumā.

"TV Latvija" valdes loceklis Klāvs Kalniņš noliedza NEPLP piesauktos iespējamos pārkāpumus, uzsverot, ka tie ir "izvilkti ārpus kontekstā". Viņš skaidroja, ka nedrīkstot skatīties tikai vienu raidījumu atsevišķi, tajā uzskaitot, cik bieži parādījusies kāda partija.

Kalniņš skaidroja, ka raidījums tiek veidots atklātā vidē, Tērbata ielā, un medijs nevar izkontrolēt visus cilvēkus, kas aģitācijas krekliņos pārvietojas ap filmēšanas vietu. Viņš arī akcentēja, ka šīs nav pirmās vēlēšanas, kuras atspoguļo programma un iepriekš šādu pretenziju no NEPLP puses neesot bijis.

"Apskatījos debates sabiedriskajā medijā par Saeimas vēlēšanām. Tur arī ir skaidra problēma, ka arī šajos raidījums fonā ir cilvēki ar aģitācijas krekliņiem. Te atkal ir viens medijs izvēlēts kā paraugprāva," sacīja Kaliņš.

Padome bija sākusi vērtēt iespējamu aģitācijas pārkāpumu arī citā šīs TV programmas raidījumā - Zaļo un zemnieku savienības Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu sarakstā iekļautā Pētera Apiņa iepriekš vadītajā raidījumā "Dr.Apinis".

NEPLP tāpat sākusi pārbaudi par vairākām iespējama pārkāpuma epizodēm SIA "Baltkom radio" programmās.

NEPLP atgādina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas uzdevums ir nodrošināt iespēju sabiedrībai saņemt vispusīgu informāciju par deputātu kandidātiem, deputātu kandidātu sarakstiem, politiskajām partijām, politisko partiju apvienībām un vēlētāju apvienībām pirms vēlēšanām. Slēpta priekšvēlēšanu aģitācija ir aizliegta.

Āboliņš akcentēja, ka šāda veida pārkāpumi var ietekmēt Rīgas domes vēlēšanu rezultātus, kas ir nepieļaujami demokrātiskā sabiedrībā. NEPLP uzdevums ir uzraudzīt likuma ievērošanu un ātri reaģēt uz pārkāpumiem.

NEPLP aicina medijus ievērot Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu un padomes izstrādātās "Vadlīnijas elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma piemērošanai, veidojot ziņu, informatīvi dokumentālos un diskusiju raidījumus, it īpaši priekšvēlēšanu laikā". Deputātu kandidātu aicināšanai uz raidījumu ir jābūt pamatotai, un jāatturas šīs personas izmantot kā viedokļu līderus, ekspertus vai notikumu galvenos komentētājus, palielinot konkrēto kandidātu publicitāti.

NEPLP informē, ka savas kompetences ietvaros turpinās uzraudzīt elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības atbilstību likumā noteiktajam, kā arī uzsver, ka par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas vai uzskaites kārtības neievērošanu paredzēta atbildība Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 35.panta otrajā daļā. Par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas vai uzskaites kārtības neievērošanu elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības jomā piespriež naudas sodu fiziskajai personai no 10 līdz 100 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no 100 līdz 1420 naudas soda vienībām. Vienas naudas soda vienības vērtība pašlaik Latvijā ir noteikta 5 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu