Navaļnija stāvoklis - stabili smags (10)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X

Rīgā bāzētā krievu tīmekļa medijs «Meduza» veicis apkopojumu par Kremļa opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija pēkšņajām veselības problēmām 20.augustā. 

20.augustā «Korupcijas apkarošanas fonda» dibinātājs Aleksejs Navaļnijs nokļuva reanimācijā Omskas slimnīcā - viņam kļuva slikti lidmašīnā no Tomskas uz Maskavu un tā veica ārkārtas nosēšanos. Politiķis ir smagā stāvoklī: viņš atrodas komā un ir pieslēgts pie plaušu ventilēšanas iekārtas. Jādomā, ka Navaļnijs ir saindēts, taču notikušā apstākļi ir neskaidri un nav informācijas arī par to, kas varētu būt viela, kas izraisījusi šādu stāvokli. 

Pagājušas vairāk nekā 12 stundas, kopš Navaļnijs ievietots Omskas slimnīcā. Viņš joprojām atrodas komā un

diagnoze, kas izraisījusi viņa veselības stāvokļa pasliktināšanos, nav zināma. Ārsti apgalvo, ka viņa stāvoklis ir «stabili smags».

Oficiāli paziņots, ka «nav datu par insultu un infarktu, nav datu par infekcijas slimībām, tajā skaitā arī par koronavīrusu.» Kā portālam «Meduza» pastāstīja Navaļnija ārstējošā ārste, «Ārstu alianses» vadītāja Anastasija Vasiļjeva, Navaļnijam ir labas asinsanalīzes, bet detoksikācijas terapija netiek veikta, kaut arī viņam ir palielinātas aknas un paaugstināti kāda aknu enzīma rādītāji.

«Telegram» kanāls «Baza», nenorādot avotus, raksta, ka Navaļnija ķermenis, iespējams, pakļauts toksiskai iedarbībai, kas ietekmējusi nervu sistēmas darbību. Toksiskās vielas raksturs joprojām nav zināms, bet tā ietekmē politiķim sākusies smadzeņu tūska.

Omskas apgabala Veselības ministrijā savukārt apgalvo, ka informācija par tūsku nav apstiprinājusies. «Telegram» kanālā «Mash» publicēts ārsta slēdziens pēc magnētiskās rezonanses, kurā norādīts, ka Navaļnija smadzenēs nav konsatētas strukturālas izmaiņas. 

Šodien Omskas slimnīcā, kur atrodas Navaļnijs, ieradusies viņa sieva, taču ilgi netika pielaista pie dzīvesbiedra. Sākotnēji viņai teikts, ka «pacients nav devis piekrišanu apmeklējumam», bet pēcāk - ka zīmogs pasē nav pietiekams apliecinājums tam, ka viņi ir precējušies. Pēc sarunas ar galveno ārstu Jūlija Navaļnija tomēr ielaista pie vīra. Savukārt

ārste Vasiļjeva varējusi iekļūt slimnīcā, taču Navaļnija palātā viņu tā arī neielaida. 

Omskas izdevuma «Gorod55» žurnālists Vasilijs Epančincevs portālam «Meduza» raksta, ka mediķi negribīgi snieguši informāciju par politiķa veselības stāvokli. Slimnīcas sporta zālē ierīkots preses centrs, kurā ieradušies arī Veselības ministrijas pārstāvji un Omskas reģionālie politiķi, savukārt Navaļnija vietējie atbalstītāji uz slimnīcu izsaukuši policiju, lai no ārstiem panāktu informāciju par Navaļnija stāvokli.

Arī Vasiļjeva asi kritizē Omskas ārstus: »Tas ir kaut kāds neprāts un vienkārši necilvēcīgi un nekoleģiāli. Ārstiem visiem kopā šādā situācijā ir jāaizmirst par politiku un jādara viss pacienta veselības vārdā. Neļaut man apskatīt Alekseju, pat ne uzklausīt viņa anamnēzi, kādus medikamentus viņš saņēmis - drausmīgi. Es neprasu daudz - aplūkot acis, refleksus, pastāstīt iepriekšējās saindēšanās anamnēzi, parādīt medicīnisko dokumentāciju, lai sazinātos un konsultētos ar ārvalstu kolēģiem.

Nē. Nedod. Argumentācija - nav tiesību. Lai gan tiesības uz dzīvību šeit ir svarīgākas par visu tagad.«

Žurnālists Epančincevs raksta, ka Navaļnijs elpojis patstāvīgi un pie plaušu ventilēšanas aparāta pieslēgts, "baidoties no ļaunākā". Vairākas stundas pēc Navaļnija hospitalizēšanas pie žurnālistiem pirmo reizi ieradies galvenā ārsta vietnieks Anatolis Kaļiņičenko, un tobrīd Navaļnijs jau atradies komā. Saziņa ar žurnālistiem vedusies neveikli: "Varu paziņot, ka pacients atrodas pie mums slimnīcā. Stāvoklis ir stabili smags. Ir vairākas diagnozes, kuras tiek izslēgtas un apstiprinātas...

Nav nekādas pārliecības, ka viņa stāvokļa iemesls ir saindēšanās. Dabiski, saindēšanās tiek izskatīta kā viens no iespējamiem iemesliem," haotiski runājis Kaļiņičenko. 

Ātrās palīdzības mašīnas pie slimnīcas Omskā, kurā atrodas Navaļnijs
Ātrās palīdzības mašīnas pie slimnīcas Omskā, kurā atrodas Navaļnijs Foto: AP/Scanpix

Navaļnija domubiedri uzstāj, ka viņu jāsūta ārstēties uz ārzemēm, taču, pēc viņu teiktā, ārsti nedod nepieciešamās atļaujas, vien norādot, ka politiķis atrodas "netransportējamā" stāvoklī. Iepriekš Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka varas iestādes ir "gatavas ļoti operatīvi izskatīt" lūgumu pēc palīdzības transportēšanai, ja Kremlis vai Veselības ministrija tādus saņems. Vasiļjeva pavēstīja, ka "oficiāli atsaucas piedāvājumam" un lūdz palīdzību medicīnisko dokumentu sagatavošanā, lai Navaļniju varētu pārvest uz kādu no Eiropas klīnikām.

Vēlāk viņa portālam "Meduza" pastāstīja, ka ar viņu sazinājies veselības ministra vietnieks Oļegs Salagajs. 

Navaļnija vadītais Korupcijas apkarošanas fonds ir pārliecināts, ka Navaļniju nevēlas sūtīt uz ārzemēm, lai tādējādi slēptu indēšanas pēdas. Navaļnija štāba vadītājs Leonīds Volkovs pavēstīja, ka

Vasiļjevu un Navaļnija sievu nelaida pie politiķa "specoperācijas" ietvaros, kuras mērķis ir "slēpt nozieguma pēdas".

"Izdarīt tā, lai toksīnus ir neiespējami identificēt. Lai neviens nepiekļūtu biomateriāliem. Lai nebūtu pārliecinošu pierādījumu tam, ar kādu vielu un kā tieši viņš saindēts," Facebook rakstīja Volkovs. Līdzīgu viedokli paudusi arī Pretkorupcijas fonda juriste Ļubova Soboļa.

Tikmēr Vācijas nevalstiskā organizācija "Cinema For Peace" pavēstījusi, ka šovakar plkst.22 pēc Griničas laika (piektdien plkst.1 pēc Latvijas laika)  pēc Navaļnija tiks nosūtīta medicīniskā lidmašīna

"Mēs pusnaktī nosūtīsim medicīnisko lidmašīnu ar medicīnisko aparatūru un speciālistiem, ar kuru Navaļniju var nogādāt Vācijā,"

pavēstīja "Cinema For Peace" organizācijas vadītājs Jaka Biziļs, piebilstot, ka Berlīnes klīnika "Charite" ir gatava ārstēt Navaļniju. Biziļs apliecināja, ka lūgums saņemts no Navaļnija ģimenes.

"Cinema For Peace" 2018.gadā organizēja "Mediazona" izdevēja un grupas "Pussy Riot" dalībnieka Pjotra Verzilova nogādāšanu Berlīnē. Arī Verzilovs tolaik bija saindēts un ārstējās "Charite".

Portāls "Meduza" raksta, ka 

pagaidām gan nav skaidrs, vai Navaļnija ārsti Omskas slimnīcā pieļaus transportēšanu. 

Biedrības "Ārstu alianse" līdere Anastasija Vasiļjeva sacīja, ka 21.augusta rītā Navaļnija komanda dosies uz slimnīcu ar prasību izrakstīt viņu no slimnīcas. Tāpat viņa piebilda, ka Omskā plāno ierasties Navaļnija brālis Oļegs. 

Tikmēr vairākos avotos tiek izplatīta informācija bez atsaucēm uz konkrētiem avotiem, ka politiķis iepriekšējā dienā lietojis alkoholu. Piemēram, "Mash" rakstīja, ka "saskaņā ar neapstiprinātiem ziņojumiem Navaļnijs dzēra līdz plkst.2 Kaftančikovas ciematā netālu no Tomskas", un jau slimnīcā viņa asinīs atrastas 0,2 promiles alkohola. Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmuša šīs baumas kategoriski noliedza un apsūdzēja "Telegram" kanālus par "jaunas tematikas" atstrādāšanu. "Tā nav patiesība. Viņš vakar nedzēra un šodien nelietoja nevienu tableti [pret paģirām]," tviterī uzsvēra Jarmiša. Navaļnija Tomskas štāba vadītāja Ksenija Fadejeva apstiprināja, ka

Navaļnijs iepriekšējā dienā bijis minētajā ciematā, taču uzsvērusi, ka Navaļnijs nelietoja alkoholu. 

Navaļnija domubiedri vērsušies Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komisijā ar paziņojumu par noziegumu. Pēc Korupcijas apkarošanas fonda jurista Vjačeslava Gimadi teiktā, Izmeklēšanas komisijai pieprasīts ierosināt krimināllietu par sabiedriski nozīmīgas personas dzīvības aizskaršanu ar nolūku pārtraukt tā politisko darbību vai par to atriebties un par slepkavības mēģinājumu. Slimnīcā, kurā ievietots Navaļnijs, rosās daudz dažādu drošības aģentūru pārstāvju. Pēc Kiras Jarmušas teiktā, policija mēģinājusi izņemt Navaļnija personīgās mantas, taču Navaļnija sieva atteikusies tās atdot, sakot, ka to darīs tikai tad, ja viņu oficiāli aizturēs. 

Foto: Omskas slimnīca, kurā ievietots Navaļnijs 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu