Rīgas pašvaldības uzņēmumu pārvaldīšanā turpmāk būs jāievēro OECD vadlīnijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Caroline Blumberg / EPA

Rīgas pašvaldības pagaidu administrācija šodien pieņēma jauno Rīgas pašvaldības uzņēmumu pārvaldības kārtību, kas nosaka, ka uzņēmumu pārvaldībā būs jāievēro Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vadlīnijas.

Noteikumu mērķis ir ieviest vienotus korporatīvās pārvaldības principus, lai nodrošinātu ilgtspējīgu, mūsdienīgu, godprātīgu, atbildīgu un efektīvu kapitālsabiedrības darbību, sekmēt koordinētu un prognozējamu sadarbību starp pašvaldību un kapitālsabiedrību korporatīvās pārvaldības sistēmas ietvaros, kā arī veidot priekšnosacījumus kapitālsabiedrības mērķu sasniegšanai, vērtības saglabāšanai un palielināšanai.

Jaunā kārtība paredz, ka pašvaldības institūcijas un amatpersonas, kā arī kapitālsabiedrības ievēro skaidru lomu, pilnvaru un atbildības sadalījumu.

Noteikumos paredzēta uzņēmumu skaidru mērķu noteikšana, atklāts, godīgs un profesionāls valdes un padomes locekļu nominācijas process, rūpīgas pārvaldības pienākums, ētiskas un atbildīgas komercdarbības prakses īstenošana, interešu konflikta un korupcijas risku novēršana, informācijas pieejamība un caurskatāmība, konkurences neitralitātes ievērošana, politiskās un reliģiskās neitralitātes ievērošana, labas kvalitātes pakalpojumu un ilgtspējīga finanšu stāvokļa nodrošināšana kā arī atklāta dialoga un ideju apmaiņas veicināšana.

Pašvaldības uzņēmumu pārvaldības kārtība nosaka, kā amatos jāieceļ uzņēmumu padomes un valdes locekļi, tostarp noteikts, ka ir jāvērtē amata kandidātu reputācija.

Noteikumi paredz arī principus, kā tiek izstrādāta uzņēmuma stratēģija, sasniedzamie mērķi, kā arī kā tiek vērtēti sasniegtie rezultāti un kā tiek novērtēta uzņēmuma vadības darbība.

Jaunā kārtība arī nosaka, ka kapitālsabiedrības pienākums būs publiskot informāciju. Visai būtiskai informācijai jābūt pieejamai kapitālsabiedrības interneta vietnē.

Kapitālsabiedrībām uzdots izstrādāt grozījumus statūtos, lai nodrošinātu jaunajā kārtībā ietvertos principus.

"Šodien ir sperts nozīmīgs solis, lai mēs uz to virzītos, jo apstiprinātais dokuments ir ceļvedis, kas pašvaldībā līdz šim ir ļoti trūcis un kas nākotnē lieti noderēs kapitālsabiedrībām un jaunai domei," norāda Balševics.

Savukārt Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāja Iveta Zalpētere skaidro, ka apstiprinātā kārtība nosaka labas pārvaldības principus, kādi būs jāievēro, pārvaldot Rīgas pilsētas kapitālsabiedrības. Turpmākais darbs būs šo dokumentu iedzīvināt praksē un nodrošināt, ka gan pilsētas administrācija, gan pašas kapitālsabiedrības ievēros tajā noteikto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu