Baltkrievijas helikopteri pārtvēruši Lietuvas "zondi ar pretvalstisku simboliku" (53)

Ziņo Baltkrievijas Aizsardzības ministrija
TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekrānuzņēmums no Twitter
Ekrānuzņēmums no Twitter Foto: Скриншот с Twitter.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija pirmdien paziņojusi, ka esot apturējusi Lietuvas "zondi ar pretvalstisku simboliku", kas centusies pārkāpt Baltkrievijas gaisa telpu. Savukārt Lietuva sūdzējusies par gaisa telpas pārkāpumu no Baltkrievijas puses.

Lai gan paziņojumam attēli nav pievienoti, vairāki sociālo tīklu konti, kuri seko Baltkrievijas noteikumiem, norādījuši uz vaininieku - baltsarkanbalto karogu, ko gaisā nesa tādu pašu krāsu hēlija baloni.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka svētdienas, 23.augusta vakarā, esot notikusi "provokācija no Lietuvas puses" - palaisti astoņi baloni ar "pretvalstisku" simboliku, pārkāpjot Baltkrievijas gaisa telpu.

"Pateicoties MI-24 lidaparātu ekipāžas izlēmīgajai rīcībai, gaisa balonu lidojums tika pārtraukts bez ieroču pielietošanas," teikts Aizsardzības ministrijas paziņojumā. Baltkrievija gatavojot protesta notu.

Kā norādījis Lietuvas ārlietu ministrs, pagaidām šāda nota nav saņemta.

Tikmēr Lietuva jau iesniegusi Baltkrievijas vēstniekam notu, norādot, ka tās gaisa telpu pārkāpis kaimiņvalsts helikopters.

"Viņu helikopters pārkāpa mūsu gaisa telpas robežu, un šodien Baltkrievijas vēstniekam tika iesniegta asa protesta nota," ziņu aģentūrai BNS pirmdien sacījis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Pēc viņa teiktā, helikopters bijis redzams virs Medininku kontrolpunkta pie abu valstu robežas, kur beidzās 32 kilometrus garā cilvēku ķēde, kas sākās Viļņas Katedrāles laukumā, un Lietuvas gaisa telpas kontroles sniegtā informācija apliecina, ka pārkāpums noticis.

Lietuvā svētdienas vakarā apmēram 50 000 cilvēku vēsturiskā Baltijas ceļa 31.gadadienā pulcējās akcijā "Brīvības ceļš", izveidojot dzīvo ķēdi no Viļņas līdz Baltkrievijas robežai, tādējādi apliecinot atbalstu kaimiņvalsts pilsoniskajai sabiedrībai, kas šobrīd cīnās par brīvību un demokrātiju.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu