Valsts prezidents: Šodienas skolās mācās paaudze, kas veidos nākamības Latviju (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Egils Levits.
Egils Levits. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šodienas skolās mācās paaudze, kas veidos nākamības Latviju, Rīgas pilī notikušajā Ata Kronvalda balvas, ceļojošās balvas "Lielā Pūce" un "Mazā Pūce", kā arī Zvaigžņu reitinga balvu pasniegšanas ceremonijā, uzrunājot klātesošos, uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, Levits pauda prieku teikt paldies izciliem Latvijas pedagogiem un skolām par ieguldījumu skolēnu izglītošanā.

Valsts pirmā amatpersona akcentēja, ka Kronvalda vārdā nosauktā balva godina gan katra pedagoga veikumu, gan skolotāja misijas nozīmīgumu sabiedrībā, gan arī visu izglītības sistēmu.

"Ati Kronvaldu var saukt par latviešu skolas tēvu. Tieši Kronvalda domas un idejas par izglītību latviešu valodā ir likušas pamatus mūsu izpratnei par to, kādai šai izglītībai ir jābūt," uzstāja prezidents.

Viņa ieskatā, jaunlatviešu laikmetā, kad "latvieši atradās savas nacionālās pašapziņas veidošanas pašā sākumā", Kronvaldam bija ievērojama nozīme latviešu nācijas konsolidācijas procesā. Viņš cīnījās par latviešu kultūras un valodas atzīšanu līdzās Latvijā tolaik dominējošām vācu un krievu kultūrām un valodām. Viņa uzskatu pamatā bija ideālisms un mīlestība uz savu tautu, atzīmēja Levits.

Viņaprāt, vislielāko iespaidu uz savu laikmetu un cilvēkiem, visdziļākās pēdas tautas vēsturē Kronvalds ir atstājis tieši kā skolotājs un kā latviskās izglītības patrons.

"Kronvalds uzskatīja, ka latviešu skolā bērniem jāmāca pazīt savu tēvu zemi, tās vēsturi, valodu un jāieaudzina mīlestība uz to. Viņš bija pārliecināts, ka skolai ir īpaša nozīme tautas dzīvē un tās nākotnē. Kronvalds ir teicis: "Katrs patiesīgs skolotājs ir pilskungs gaismas valstī, katra skola ir gaismas pils." Šie vārdi ir atcerēšanās vērti arī šodien," norādīja prezidents.

Uzrunājot pedagogus, Levits akcentēja, ka tikšanās notiek jaunā mācību gada priekšvakarā, kas būs īpašs tāpēc, ka Latvijas skolās notiek pāreja uz pilnveidotu mācību saturu un tam atbilstoši mainītu mācīšanas un mācīšanās pieeju. Prezidenta ieskatā reformas mērķis ir attīstīt skolēnos 21.gadsimtam nepieciešamās zināšanas, prasmes un attieksmes.

"Mūsu gadsimts, protams, prasa no mums un mūsu jauniešiem citas zināšanas un prasmes nekā tās, kas bija vajadzīgas Kronvalda 19.gadsimtā. Tomēr Kronvalda sevišķi uzsvērtais, ka skolu uzdevums ir ne tikai mācīt, bet arī audzināt, ir ne mazāk aktuāls arī šodien," vērsa uzmanību prezidents.

Viņaprāt, ikdienā, rūpējoties par skolēnu zināšanām un prasmēm, jāpievērš ne mazāku vērību "trešajam vārdam reformas kontekstā, proti, attieksmēm".

Prezidents uzsvēra, ka cilvēka attieksmi pret pasauli, pret saviem līdzcilvēkiem un pret savu valsti nosaka vērtības un viena no galvenajām vērtībām ir latviešu tauta, tās valoda, kultūra, tās vēsturiskā pieredze, kas izpaužas latviskajā dzīvesziņā.

"Pie mūsu galvenajām vērtībām ir Latvijas kā neatkarīgas, demokrātiskas, tiesiskas, sociāli atbildīgas un nacionālas valsts vērtības. Ar šīm vērtībām mēs iekļaujamies Eiropas un visas Rietumu pasaules vērtību sistēmā, esam tās integrāla sastāvdaļa," atzīmēja prezidents, uzsverot, ka skolas loma šo vērtību ieaudzināšanā un tālāknodošanā ir neaizstājama.

No jaunās paaudzes zināšanām un prasmēm, kā arī no vērtībām, prezidenta ieskatā, būs atkarīgs, cik demokrātiska, tiesiska, sociāli atbildīga un latviska būs Latvija nākamajos gadu desmitos.

Prezidents pauda pārliecību, ka tiltu no mūsu šodienas uz tālo laiku, kurā dzīvoja Kronvalds, met tieši skolotāju vienotā izpratne par skolas kā gaismas pils misiju. Viņš sacīja paldies visiem skolotājiem, kuri uzņēmušies vairāk, nekā prasa pienākums un nekā to nosaka darba uzdevums.

"Paldies skolotājiem, kuri iedziļinās bērnu un jauniešu personībās, lai palīdzētu atraisīt viņos maksimālās spējas un pilnveidot viņu nākotnes potenciālu! Viņu nākotnes potenciāls ir arī visas Latvijas nākotnes potenciāls. Paldies par jūsu aizrautīgo un pašaizliedzīgo darbu, kas ir novērtēts ar Ata Kronvalda balvu," uzsvēra prezidents, novēlot jaunajā mācību gadā augustus mērķus un nerimstošu enerģiju jaunās paaudzes skološanā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu