Valdība lems par sankcijām pret atsevišķām Baltkrievijas amatpersonām (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Ministru kabinets šodien lems par sankcijām pret atsevišķām Baltkrievijas amatpersonām, pirmdien mediju pārstāvjiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš informēja, ka pirmdien koalīcijas partneri pārrunājuši virkni jautājumu, tostarp par plānotajām sankcijām pret atsevišķām Baltkrievijas amatpersonām.

Kariņš stāstīja, ka minētajā jautājumā ministri uzklausīs Ārlietu ministrijas (ĀM) ziņojumu.

Informācija valdības dokumentu vietnē "eportfelis" liecina, ka valdība šodien arī lems par ĀM priekšlikumu no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 150 000 eiro piešķirt Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības un neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu attīstībai.

ĀM plāno noslēgt līgumu 52 800 eiro apmērā ar biedrību "Latvijas platforma attīstības sadarbībai", lai sniegtu juridisko palīdzību personām, kas cietušas no cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā pēc 9.augusta prezidenta vēlēšanām.

ĀM arī plāno noslēgt 36 000 eiro vērtu līgumu ar biedrību "Resursu centru sievietēm "Marta"" ("Marta"), lai sniegtu psiholoģisko palīdzību personām, kas cietušas no cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā pēc 9.augusta prezidenta vēlēšanām.

Tāpat paredzēts slēgt 9500 eiro vērtu līgumu ar "Martu", lai nodrošinātu psihologu kvalifikācijas celšanas apmācības Baltkrievijas speciālistiem.

Savukārt 51 700 eiro vērtu līgumu ĀM plāno slēgt ar biedrību "Baltijas Mediju izcilības centrs", lai sniegtu finansiālo atbalstu neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu attīstībai Baltkrievijā.

Kā ziņots, 9.augustā notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Aleksandrs Lukašenko, kurš atrodas pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Lietuva uzņēmusi Tihanovsku un viņas bērnus, jo opozīcijas kandidāte bija spiesta pamest Baltkrieviju pēc tam, kad nākamajā dienā pēc vēlēšanām mēģināja iesniegt sūdzību Centrālajā vēlēšanu komisijā, pieprasot pārskaitīt balsis, un domājams, saņēma draudus vērsties pret viņas bērniem un vīru.

Atrazdamās Viļņā, Tihanovska vērsusies pie Eiropas valstu vadītājiem, aicinot viņus neatzīt Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus, un iniciējusi Koordinācijas padomes izveidi varas nodošanas nodrošināšanai Baltkrievijā, solot ka tā izsludinās jaunas vēlēšanas ar ārvalstu novērotājiem.

Vācijas kanclere Angela Merkele pagājušajā nedēļā pēc Eiropas Savienības samita paziņoja, ka bloka dalībvalstis neatzīst Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus.

Tikmēr Baltkriecijas galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu