Čehija piedāvās palīdzību demokrātijas kustībai Baltkrievijā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Čehijas valdība pirmdien nolēma piedāvāt finansiālu un medicīnisku palīdzību jaunās demokrātijas kustības atbalstītājiem Baltkrievijā, izveidojot solidaritātes fondu gandrīz 400 000 eiro apmērā.

Čehijas ārlietu ministrs Tomāšs Petržīčeks paziņoja, ka valdība grib sniegt praktisku palīdzību. "Baltkrieviem ir jādod tiesības brīvi lemt par savu nākotni," sacīja ministrs.

Nauda no solidaritātes fonda būs paredzēta cilvēkiem, kas kļuvuši par vardarbības vai spīdzināšanas upuriem vai zaudējuši darbu par piedalīšanos protestos.

Čehijas Iekšlietu ministrija arī uzsākusi medicīniskās palīdzības programmu, kas paredz, ka demonstranti, kuri ievainoti sadursmēs ar Baltkrievijas drošības spēkiem, tiks atvesti uz Čehiju un ārstēti bez maksas.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Eiropas Savienības valstis neatzīst šos vēlēšanu rezultātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu