Covid-19: Honkongas zinātnieki pierādījuši pirmo atkārtoto inficēšanos; PVO aicina nesteigties ar secinājumiem

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Honkongas zinātnieki ziņo par pirmo pierādīto gadījumu, kad pacients atkārtoti inficējies ar jauno koronavīrusu četrus ar pusi mēnešus pēc pirmās saslimšanas, vēsta raidorganizācija BBC.

Genoma sekvencēšanas rezultātā atrasti divi atšķirīgi vīrusa paveidi. Tas ir pirmais pierādītais gadījums, kad konstatēta atkārtota inficēšanās, uzskata zinātnieki.

Taču Pasaules Veselības organizācija (PVO) brīdinājusi, ka nevajadzētu pārsteigties ar secinājumiem, balstoties tikai uz vienu gadījumu.

Iepriekš bijuši gadījumi, kad Covid-19 slimniekiem pēc negatīva testa atkal uzrādās pozitīvs rezultāts, taču tas visdrīzāk skaidrojams ar testēšanas kļūdām.

Līdz šim ar jauno koronavīrusu visā pasaulē inficējušies vairāk nekā 23 miljoni cilvēku.

Visspēcīgākā imūnreakcija ir tiem pacientiem, kas Covid-19 pārslimojuši smagākā formā. Tomēr joprojām nav skaidri zināms, cik spēcīgu imunitāti nodrošina vīrusa pārslimošana un cik ilgi tā saglabājas.

PVO norāda, ka nepieciešami liela mēroga pētījumi ar Covid-19 izslimojušajiem pacientiem.

Honkongas Universitātes pētījumā, kas tiks publicēts akadēmiskajā žurnālā "Clinical Infectious Diseases", teikts, ka vīrietis atveseļojās pēc 14 slimnīcā aizvadītām dienām. Lai arī pēc tam viņam no jauna neparādījās simptomi, tomēr lidostā veikts koronavīrusa tests atkal bija pozitīvs.

"Tas ir ļoti rets atkārtotas inficēšanās piemērs," norāda Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas augstskolas profesors Brendans Vrens. "Un tam nevajadzētu mazināt globālo apņemšanos izstrādāt Covid-19 vakcīnas. Tas ir sagaidāms, ka laika gaitā vīrusam radīsies dabiskas mutācijas."

"Ņemot vērā globālos inficēšanās rādītājus, viens atkārtotas inficēšanās gadījums nav sevišķi pārsteidzošs, pat ja tā ir reta parādība," uzsver "Wellcome Sanger Institute" Covid-19 genoma projekta zinātniskais konsultants Džefrijs Barets. "Varētu būt, ka otrreizējā inficēšanās, ja tāda notiek, nav tik nopietna - kaut gan mēs nezinām, vai šis cilvēks otrās epizodes laikā bija infekciozs."

Austrumanglijas Universitātes profesors Pols Hanters sacīja, ka jāiegūst vairāk informācijas, "pirms patiešām varēsim saprast, ko tas nozīmē".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu