VDD rīcībā nav informācijas par ārvalstu centieniem ietekmēt Rīgas domes vēlēšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) līdz šim nav ieguvis informāciju par kādiem ārvalstu tiešiem un sistemātiskiem centieniem ietekmēt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu norisi, informēja VDD.

Tāpat VDD rīcībā nav informācijas par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem vai gatavošanos šādām darbībām.

VDD priekšvēlēšanu periodā veic pasākumus, lai "savlaicīgi identificētu un novērstu riskus, kas var ietekmēt brīvu un demokrātisku Rīgas domes vēlēšanu norisi". VDD kā pretizlūkošanas un iekšējās drošības dienesta kompetence aptver gan ārvalstu radītu, gan iekšēju apdraudējumu identificēšanu un mazināšanu.

VDD atgādina, ka par apzinātu prettiesisku kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai tikt ievēlētai ir paredzēta kriminālatbildība. Rīcība atzīstama par nelikumīgu, ja kavēšana brīvi realizēt tiesības vēlēt notikusi, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā.

Tāpat Krimināllikumā ir noteikta atbildība par apzinātu balsu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis.

VDD aicina iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, kad par balsi kādas partijas vai deputāta kandidāta labā ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

VDD aicina sniegt informāciju arī par gadījumiem, kad ir aizdomas par pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņa darbā, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem VDD var nodot, zvanot uz diennakts tālruni 67208964 vai rakstot dd@vdd.gov.lv.

VDD aicina iedzīvotājus, kuri kļuvuši par iespējama pārkāpuma lieciniekiem, iespēju robežās fiksēt pēc iespējas precīzākas notikušā detaļas, ja iespējams, veikt iespējamā pārkāpuma foto, video vai audio fiksēšanu. VDD garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Savukārt to, vai tiek ievērota priekšvēlēšanu aģitācijas kārtība un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumi, uzraudzīs Valsts policija un Rīgas pašvaldības policija. Līdz ar to gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas vēlēšanu dienā, par laikus nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, VDD aicina vērsties Valsts policijā vai Rīgas pašvaldības policijā.

VDD atgādināja, ka aģitācija ir aizliegta ne tikai pašā vēlēšanu dienā, bet arī dienu pirms vēlēšanām.

Gadījumos, kad ir informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas un slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas ierobežojumu neievērošanu, VDD aicina par to ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, zvanot uz tālruņa nr. 67356161 vai izmantojot mobilo lietotni "Ziņo KNAB".

Savukārt gadījumos, kad konstatēti iespējami priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpumi plašsaziņas līdzekļos, piemēram, slēpta priekšvēlēšanu aģitācija, VDD aicina sazināties ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, zvanot uz tālruņa nr. 67221848 vai izmantojot elektroniskā pasta adresi neplpadome@neplpadome.lv.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas norisināsies sestdien, 29.augustā.

Vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 22.

Nobalsot vēlēšanās iespējams, sāksot no trešdienas. Iecirkņu darba laiki: 

Trešdien, 26. augustā, no plkst.16 līdz 21; 

Ceturtdien, 27. augustā, no plkst.9 līdz 16; 

Piektdien, 28. augustā, no plkst.12 līdz 20.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu