No izolatora Minskā iznāk ne tikai smagi piekauts, bet arī ar Covid-19 (46)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Minskas iedzīvotāju Maksimu Dovženko 11.augusta vakarā aizturēja Baltkrievijas policijas īpašo uzdevumu vienība OMON. Vairāk nekā divas diennaktis viņš pavadīja īslaicīgās aizturēšanas izolatorā Okrestina ielā - no turienes viņš iznāca ne tikai smagi piekauts, bet arī inficējies ar Covid-19, vēsta Baltkrievijas tīmekļa vietne “Tut.by”. 

25 gadus vecais Maksims 11.augusta vakarā kopā ar trīs draugiem bija ceļā uz mājām Minskā. Pa ceļam vīrieši nolēma apmeklēt tirdzniecības centru “Monetka”, lai pavakariņotu. Tieši tur arī sākās viņu aizturēšanas stāsts.

Netālu no tirdzniecības centra stāvējusi policijas automašīna. Maksims un viņa draugi, uzskatot, ka viņiem nekādas briesmas nedraud, “Monetka” stāvvietā veica apgriešanās manevru ar savu automašīnu. 

Pēkšņi pie automašīnas pieskrēja bruņoti vīrieši formastērpos, kuri sāka kliegt, lai mašīnā esošie vīrieši kāpj ārā ar gaisā paceltām rokām. 

Pēc tam visiem četriem vīriešiem tika atņemti telefoni un viņi tika noguldīti zemē. 

Mirkli vēlāk uz notikuma vietu atbraucis mikroautobuss, ar kuru Maksims un viņa draugi aizvesti uz laukumu pie netālu esošā tirdzniecības centra “Rīga”. Tur tobrīd jau atradušies vēl vairāki citi aizturētie. 

Pie katra no aizturētajiem pienākuši policisti un uzdevuši vairākus jautājumus. 

Maksimam prasīts, kur viņš strādā. Pēc tam policists viņam vairākas reizes iesitis ar steku pa ribām. 

Vēl pēc tam Maksimam jautāts, vai viņš smēķē, - nesagaidot atbildi, policists viņa plaukstā nodzēsis savu cigareti. 

Vēl pēc brīža ieradies policijas autobuss, ar kuru visi aizturētie aizvesti uz īslaicīgās aizturēšanas izolatoru Okrestina ielā. 

Maksims atzīst, ka viņš iepriekš par tādu izolatoru neko nebija dzirdējis. Pēc tam, kad viņš un viņa draugi uz turieni aizvesti, viņi sākumā nesaprata, kur nokļuvuši. 

Okrestinas ielas izolatorā visiem aizturētajiem vajadzējis skriet pa gaiteni. Tur stāvējuši omonieši, kas visus aizturētos situši ar stekiem. Pēc tam aizturētie piecas vai sešas stundas turēti izolatora pagalmā. Maksims šo laiku lielākoties pavadījis uz ceļiem. 

“Man vēl paveicās, jo rokas nebija sasietas uz muguras ar savilcēju kā citiem aizturētajiem,” stāsta Maksims. 

Šajā laikā policisti visiem aizturētajiem prasījuši viņu telefonu paroles. Tāpat ar aizturētajiem risinātas “politiskas sarunas” attiecībā uz 9.augusta prezidenta vēlēšanām. Policisti aizturētajiem norādījuši, ka viņi paši esot pie visa vainīgi. Gribējuši pārmaiņas, tad, lūk, arī viņiem ir pārmaiņas. 

Visus cilvēkus, kas žēlojušies par notirpušām kājām, policisti situši ar stekiem. 

Naktī Maksimam bijusi slikta dūša un viņš lūdzis medicīnisko palīdzību. Pie viņa pieskrējis vīrietis kreklā ar uzrakstu “OMON”, iesitis pa galvu un jautājis: “Palīdzēja?”

Vēlāk aizturētie pārvesti uz citu izolatora iekšpagalmu - tur jau atradušies aptuveni 150 citi aizturētie. Šajā pagalmā Maksims atkal saticis savus draugus, ar kuriem viņš kopā tika aizturēts. 

Cilvēki bija nobijušies, daudzi bija piekauti. Vienam vīrietim bija lauzta roka, vairākiem citiem – izsisti zobi. 

 Ūdeni aizturētajiem iedevuši vien diennakti pēc uzturēšanās izolatora teritorijā. 137 cilvēkiem kopumā iedoti četri litri ūdens. 

Nākamās dienas vakarā Maksims pārvests uz kameru. Kamerā, kas paredzēta četriem cilvēkiem, bija kopumā 38 cilvēki. 

Viens no šiem cilvēkiem pārējiem kameras biedriem norādījis, ka viņš ir inficējies ar Covid-19. Cilvēks atradies pašizolācijā, vakarā izgājis ārā un ticis aizturēts. 

Šis cilvēks par to, ka viņam ir Covid-19, informējis arī izolatora uzraugus, bet viņi uz šo informāciju nekādā veidā nav reaģējuši. 

Nākamajā dienā kamerā ieradies kāds cilvēks civilā apģērbā un sācis uzdot jautājumus, tostarp: “Vai jūs sita? Vai ņirgājās? Jums ir kādas pretenzijas?”

Cilvēki ar redzamām sišanas pēdām bija nobijušies, tāpēc gandrīz neviens neko neteica.

Kāds cilvēks, kuram no sišanas bija aizpampusi acs, atbildēja: “Nē, vispār nesita.” 

Pēc civilā tērptā cilvēka apmeklējuma attieksme pret aizturētajiem strauji izmainījusies - daudzi izlaisti ārā, bet Maksims pārvests uz kameru, kurā gultu bijis vairāk nekā cilvēku. 

Maksimu atbrīvoja 14.augusta rītā. Viņš joprojām nesaprot, kāpēc tika aizturēts. 

Pēc iznākšanas no izolatora Maksimu sagaidīja brīvprātīgie, kas iedeva viņam telefonu, lai viņš var piezvanīt ģimenei. Brīvprātīgie arī izsauca ātro palīdzību, kas Maksimu nogādāja slimnīcā. 

Slimnīcā viņam konstatēja galvas traumu, kā arī krūškurvja un kāju sasitumus. Slimnīcā Maksimam ari tika veikts Covid-19 tests, kas izrādījās pozitīvs. 

Slimnīcā Maksims pavadīja aptuveni nedēļu. Šobrīd viņš jūtoties normāli, tikai joprojām sāpot galva. 

Par nepamatoto aizturēšanu un piekaušanu Maksims plāno rakstīt sūdzību Izmeklēšanas komitejā. Tiesa, šobrīd viņš to nevar darīt, jo līdz septembra sākumam viņam jāievēro pašizolācijas režīms. 

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu