Gatis Šļūka radījis vēl vienu karikatūru kampaņai "Kultūru vaig?!?" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Gatis Šļūka

Karikatūru mākslinieks Gatis Šļūka radījis otru kultūrjomas atbalstošajai kampaņai "Kultūru vaig?!?" veltītu karikatūru, ironiskā veidā atspoguļojot sabiedriskās ēdināšanas un kultūras jomā saskatāmos nevienlīdzīgos pulcēšanās ierobežojumus.

Balstoties Covid-19 izstrādātajos un noteiktajos ierobežojumos, nesamērība vērojama cilvēku pulcēšanās ietvaros, kuri paredz, ka kafejnīcās un restorānos pie viena galdiņa iekštelpās var sēdēt astoņi cilvēki, savukārt āra telpās cilvēku skaita ierobežojums vairs netiek noteikts. Turpretim kultūras pasākumu norišu vietās aizvien tiek pieprasīta ne mazāka kā 1 metra distance vai aizsargbarjera starp katrām divām fiksētu, personalizētu sēdvietu grupām; 2 apmeklētāji var sēdēt blakus, ja nav no vienas mājsaimniecības, taču līdz 4 apmeklētājiem var sēdēt blakus tikai tad, ja ir no vienas mājsaimniecības.

Mākslinieka karikatūrā šī acīmredzamā nesamērība tiek risināta asprātīgā veidā, attēlojot kādu kultūras norisi un dialogu starp kārtībsargiem un pasākuma apmeklētājiem, kuri jautā: “Bet, ja pa vidu noliekam galdiņu ar ēdienu, tad var?”

Foto: Gatis Šļūka

Tāpat arī kultūras jomu pārstāvošie speciālisti un profesionāļi, regulāri sekojot līdzi ierobežojumos veiktajām izmaiņām un pamanot acīmredzamās pretrunas dažādu lēmējvaru izplatītajā informācijā un noteikumos, pēdējā laikā aizvien biežāk uzdod sev jautājumu, vai tiešām nepieciešama kultūras pasākumu pārdefinēšana uz ēdināšanas pakalpojuma formātu, lai vienkārši rastu iespēju normālai jomas funkcionēšanas iespējamībai? Un kāpēc, spriežot pēc aizvien šķietami nesamērīgajiem noteikumiem, kuri tiek attiecināti uz nozari kopumā, pie vienas reālās Covid-19 pandēmijas konteksta vienai nozarei noteikumi ir vieni, taču citai – pavisam citi?

Iepriekšējā mākslinieka Gata Šļūkas radītā karikatūra iniciatīvas ietvaros atspoguļoja mūziķu centienus ieņemt gluži vai jaunu kiberformu, kura radusies un vērienīgi izvērsusies Covid-19 pandēmijas ietvaros un aplūkojama organizācijas "Liepaja Music" sociālo kontu ietvaros.

Gatis Šļūka
Gatis Šļūka Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kā iepriekš informēts, iniciatīvas "Kultūru vaig?!?" mērķis ir radošā, izglītojošā, nedaudz pašironiskā un aizvien reālās situācijas atspoguļojošā veidā iezīmēt kultūrjomas pārstāvju jaunos ikdienas izaicinājumus un centienus pašrealizācijai ierobežojošo apstākļu ietvaros. Līdz šim klajā nākusi pirmā sarunu epizode kopā ar mūziķi Ralfu Eilandu, kurai drīzumā pievienosies arī saruna ar mūziķi, pasākumu un ierakstu producentu, leģendāro grupu “Opus” un “Remix” dalībnieku – Aivaru Hermani.

Iniciatīvas realizāciju atbalsta Liepājas Kultūras pārvalde.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu