Spānija ir gatava sūtīt karavīrus palīgā reģioniem cīņā ar pandēmiju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Spānijas premjerministrs Pedro Sančess
Spānijas premjerministrs Pedro Sančess Foto: EPA/Scanpix

Spānija ir gatava sūtīt karavīrus uz reģioniem, lai palīdzētu cīņā ar jaunā koronavīrusa uzliesmojumiem, otrdien paziņojis Spānijas premjerministrs Pedro Sančess.

Sančess sacīja, ka reģionu administrācijas varēs pašas izlemt, kā vadīt cīņu ar pandēmiju, bet valdība atbalstīs lūgumus par lokālu ārkārtējo stāvokļu izsludināšanu.

"Pandēmijas datu līkne ir satraucoša un ir jāierobežo. Mums jāpaliek mierīgiem un modriem," pēc pirmās valdības sēdes pēc vasaras brīvdienām sacīja Sančess.

Spānijā ar Covid-19 inficējušies jau 405 436 cilvēki, kas ir lielākais skaits starp Rietumeiropas valstīm.

Pagājušajā nedēļā Spānija piedzīvoja lielāko jaunā koronavīrusa uzliesmojumu kopš epidēmijas kulminācijas martā, liecina Veselības ministrijas sniegtie dati.

Inficēto skaits strauji audzis kopš Spānija jūnija beigās atcēla ārkārtējo stāvokli, kas bija spēkā trīs mēnešus, un atviegloja ierobežojumus, kas bija ievesti cīņā pret pandēmiju. Taču jaunu nāves gadījumu skaits ir mazāks nekā bija martā, aprīlī un maijā.

Spānijā ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 miruši 28 872 cilvēki.

Sančess paziņoja, ka reģioni, kuriem nav pietiekami daudz cilvēku inficēto personu kontaktu izsekošanai, varēs paļauties uz bruņoto spēku atbalstu.

Premjerministrs sacīja, ka sākotnēji būs pieejami 2000 karavīru.

"Armijas specifiskā apmācība agrīnā [inficēšanās gadījumu] atklāšanā un epidemioloģiskajā izsekošanā ietver procedūras riska faktoru identificēšanai un kontaktu izsekošanai," sacīja Sančess.

Cenšoties apturēt vīrusa atkārtotus uzliesmojumus, reģionālās varasiestādes ir atjaunojušas daļu ierobežojumu, kas iepriekš tika atcelti valsts mērogā.

Taču daži reģioni, tostarp Madrides, ir sūdzējušies par tiesisko pasākumu trūkumu vai pauduši bažas par to, kā izmantot pieejamos.

Pēc sūdzībām no vecākiem un skolotājiem par skaidrības trūkumu par valdības un reģionu plāniem mācību iestāžu atvēršanai, Sančess paziņoja, ka garantē vecākiem un skolotājiem, ka izglītības centri būs droši pret koronavīrusu un būs daudz drošāki nekā daudzas citas vietas, kurās jaunieši ir uzturējušies pēdējās pāris nedēļās.

Gan Madride, gan Katalonija paziņoja, ka veiks masu testēšanu skolēniem un nolīgs vairāk darbinieku,

lai nodrošinātu mazāku klašu sastāvu, sākoties jaunajam mācību gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu