Turcija pauž gatavību iesaistīties sarunās ar Grieķiju, bet brīdina nerīkot provokācijas (2)

LETA/AFP/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu
Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu Foto: AFP/SCANPIX

​Turcija otrdien paziņojusi, ka ir gatava sarunām ar Grieķiju par domstarpībām, kas abu valstu starpā izcēlušās jautājumā par dabasgāzes izpētes darbiem Vidusjūrā.

Vienlaikus Turcija brīdināja Grieķiju nerīkot provokācijas.

"Ja jūs spersiet nepareizu soli, šoreiz mēs darīsim visu nepieciešamo bez vilcināšanās," pēc sarunām ar Vācijas ārlietu ministru Heiko Māsu paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

"Nepakļaujiet sevi riskam (..), rīkojieties ar veselo saprātu," brīdināja Čavušolu.

Turcija arī paziņoja, ka nevēlas sarunām nekādus priekšnosacījumus no Grieķijas puses.

"Mēs atbalstām sarunas par taisnīgu sadali, bet nevienam nevajadzētu izvirzīt priekšnosacījumus," sacīja Čavušolu.

NATO dalībvalstu Grieķijas un Turcijas starpā pastāv domstarpības par tiesībām veikt urbšanas darbus Vidusjūras austrumu daļā.

Turcija uzskata, ka jūras robežas dabas resursu komerciālai izpētei būtu jānosaka vienlīdzīgi, par izejas punktu ņemot Grieķijas un Turcijas kontinentālās daļas, neietverot Grieķijas salas. Atēnas savukārt norāda, ka Turcijas nostāja pārkāpj starptautiskās tiesības.

Vācija, kura pašreiz ir Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts, mēģina rast risinājumu šīm domstarpībām laikā, kad gan Turcija, gan Grieķija plāno militāros manevrus netālu no Krētas Vidusjūras austrumos.

Māss aicināja abas puses uz kompromisu, uzsverot, ka situācija ir riskanta.

Māss šodien Atēnās tikās arī ar Grieķijas ārlietu ministru Niku Dendiasu. Māsa vizītes laikā abas puses pauda gatavību uz dialogu, bet konkrēti soļi vēl nav sperti un valstu publiskos paziņojumos ietverti pārmetumi otrai pusei.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu