Teju visu Jelgavas vidusskolu 7.-12.klases mācīsies daļēji attālināti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jelgavā notiek "Skola 2030" (Valsts izglītības satura centra ESF projekta "Kompetenču pieeja mācību saturā") rīkotā profesionālā konference skolotājiem, izglītības rīcībpolitikas veidotājiem un īstenotājiem par vērtībām izglītībā "Pasaule skolā - skola pasaulē".
Jelgavā notiek "Skola 2030" (Valsts izglītības satura centra ESF projekta "Kompetenču pieeja mācību saturā") rīkotā profesionālā konference skolotājiem, izglītības rīcībpolitikas veidotājiem un īstenotājiem par vērtībām izglītībā "Pasaule skolā - skola pasaulē". Foto: Evija Trifanova/LETA

Teju visu Jelgavas vidusskolu 7.-12.klašu skolēni jaunajā mācību gadā mācīsies daļēji attālināti, liecina ceturtdienas, 27.augusta, pilsētas domes sēdei sagatavotais lēmumprojekts.

Ar domes lēmumu plānots noteikt, ka izglītības process 2020./2021.mācību gadā vispārējās izglītības 7.-12.klases, profesionālās izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās daļēji attālināti tiks nodrošināts Jelgavas 4.vidusskolā, 5.vidusskolā, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijā, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā, Jelgavas Valsts ģimnāzijā, Jelgavas Amatu vidusskolā un Jelgavas Mākslas skolā. Tāpat šāds mācību process kā vienīgajā no pamatskolām tiks organizēts arī Jelgavas Centra pamatskolā. Pamatskolā pašlaik reģistrēti 714 skolēni.

No domes lēmumprojekta secināms, ka vienīgā vidusskola, kur mācības notiks pilnībā klātienē, ir Jelgavas 6.vidusskola. Pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza aģentūrai LETA pauda, ka, gatavojoties jaunajam mācību gadam, katra izglītības iestāde ir noteikusi kārtību izglītības procesa organizēšanai. Izglītības iestādes patstāvīgi plāno mācību procesu esošajā epidemioloģiskajā situācijā, ievērojot skolēnu skaitu, mācību procesa organizēšanas sarežģītību, ēkas noslodzi. Jelgavas 6.vidusskolas skolēnu skaits un telpu platība ļauj mācību procesu organizēt klātienē. Pašlaik skolā reģistrēts 671 skolēns.

Auza skaidroja, ka, plānojot mācību procesu klātienē vai daļēji attālināti, tiek ņemti vērā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieteikumi - 1.- 6.klasē mācību darbu organizēt klātienē, 7.-12.klasē klātienē un/vai daļēji attālināti. Izglītības procesu organizējot klātienē, jāievēro noteiktie pamatprincipi - informēšana, distancēšanās, higiēna un personas veselības stāvokļa uzraudzība.

Plānots, ka izglītības iestāžu vadītāji paši noteiks daļēji attālinātā izglītības procesa apmēru attiecīgajā skolā.

Jau ziņots, ka jaunajā mācību gadā mācību procesu organizēs klātienē izglītības iestādē, bet būs jāievēro virkne piesardzības prasību, tostarp jāorganizē izglītojamo plūsma, mazinot to krustošanos, kā arī nepieļaujot drūzmēšanos, atbalstot grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", lēma valdība.

IZM un Valsts izglītības satura centrs informēja, ka mācību organizēšana no nākamā mācību gada plānota trīs modeļos. Pašlaik uzskatāms, ka no 1.septembra mācības visās izglītības iestādēs Latvijā notiek klātienē un tas ir A modelis, ja epidemioloģiskā situācija ir līdzīga kā tagad.

Valdības atbalstītie grozījumi nosaka, ka arī šajā gadījumā, ja nepieciešams, izglītības procesu, atbilstoši izglītības iestādes dibinātāja lēmumam daļēji varēs īstenot attālināti, piemēram, to varēs darīt vienu dienu nedēļā, lai nodrošinātu distancēšanās iespēju, piemēram, koplietošanas telpu piepildījuma un izglītojamo plūsmas organizēšanas un kontroles nolūkā.

IZM norāda, ka šis nosacījums vispārējās izglītības iestādēs attiecināms tikai uz 7.-12.klasi, ņemot vērā izglītojamo vecumposmu un līdzdalību pašvadītā mācību procesā. Attiecīgi profesionālās izglītības iestādēs šāds risinājums iespējams visos kursos un grupās.

Vienlaikus, lai sekmīgi īstenotu mācību procesu, izglītības iestādes vadītājam būs jānosaka kārtību par mācību un pedagogu darba organizāciju, tai skaitā jānosaka komunikācijas kanāli ar izglītojamiem un viņu vecākiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu