Dailes teātra Lielajā zālē šosezon būs skatāmi pieci jauniestudējumi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Dailes teātris sāk 101. sezonu (Viesturs Kairišs)
Dailes teātris sāk 101. sezonu (Viesturs Kairišs) Foto: publicitātes

Dailes teātra Lielajā zālē 2020./2021. gada sezonā būs skatāmi pieci jauniestudējumi un viens jubilejas koncerts, šodien preses konferencē žurnālistus informēja Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs.

Viņš stāstīja, ka gaidāmais repertuārs ir turpinājums sezonai, kas iesākās jau šajā vasarā. Gaidāms, ka Lielajā zālē tiks uzvesta izrāde "Ārsts" Gata Šmita režijā, kuras pirmizrāde gaidāma 18. septembrī, kā arī pats Kairišs uzvedīs Māras Zālītes jaunāko lugu "Smiļģis", par Dailes teātra ieceres dzimšanu un teātra dibināšanu. Šīs lugas pirmizrāde gaidāma 20. novembrī.

Foto: Preses konference.

Tad sekos Rēzijas Kalniņas jubilejas koncerts 17. decembrī, kurā Dailes teātris ar Dāvja Sīmaņa režisētu svētku koncertu godinās Kalniņas izcilo personību. Kairišs norādīja, ka Dailes teātrim ir ļoti svarīga koncertuzvedumu tradīcija, kuru plānots kopt un attīstīt.

Rēzija Kalniņa
Rēzija Kalniņa Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc jaunā gada, 22. janvārī, Lielajā zālē tiks uzvesta Intara Rešetina režisētā izrāde "Totāla izgāšanās", kas būs viņa debija uz lielās skatuves, pauda teātra mākslinieciskais direktors. Pēc Kairiša paustā, tā esot melnā komēdija par to, kā tiek veidota izrāde, taču nekas nesanāk. Kairišs minēta, ka šajā izrādē ironizēs arī par Dailes teātra situāciju, kad Covid-19 pandēmija ieviesa savas korekcijas.

Savukārt pavasara pusē pirmizrādi Lielajā zālē piedzīvos ungāru režisores Ildiko Gāspāra iestudētā izrāde "Degunradži". Pēc Kairiša teiktā, tā esot absurda komēdija, kas vēsta par sabiedrību, kura nesaprot, ka lēnām pārvēršas par degunradžiem. Šai izrādei pirmizrāde gaidāma 19. martā.

Tāpat jaunums Dailes teātrī būs Kairiša režijā uzvestā Justīnes Kļavas pārrakstītā Rūdolfa Blaumaņa luga "Skroderdienas Silmačos". Teātrī informēja, ka tā būs jauna interpretācija, kurā no mūsdienu perspektīvas apskatīs gan gatavošanos laulībām, gan Ābrama negadījumu ar krāsni, gan laimi pirtiņā, padarot Blaumani par mūsdienās aktuālu autoru.

Tāpat tika pavēstīts, ka pilnīgi jauno muzikālo ietvaru šim iestudējumam komponēs maestro Raimonds Pauls.

Vienlaikus arī Mazajā zālē jaunajā sezonā būs gaidāmi pieci jauniestudējumi. 9. oktobrī Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos izrāde "Monstrs" Dmitrija Petrenko režijā, savukārt 17. novembrī pirmizrādi piedzīvos Petrenko režisētā izrāde "Zemdegas". Ar šo izrādi tiks atzīmēta autores Regīnas Ezeras 90. jubileja.

D. Petrenko
D. Petrenko Foto: LETA

Jaunajā sezonā gaidāma arī izrāde bērniem "Vecenītes par saulessargiem", ko uzvedīs režisors Klāvs Mellis. Tās pirmizrāde gaidāma 16.decembrī. Tad Dailes teātra ilggadējā režisore Laura Groza-Ķibere uzvedīs izrādi "Piekrišana", kas pirmizrādi piedzīvos nākamā gada 21. janvārī.

Kairišs minēja, ka tā esot ļoti asa un mūsdienīga izrāde, kas rezonē ar "#MeToo" kustību.

Un kā noslēdzošais jauniestudējums Mazajā zālē gaidāma izrāde "Vecākais dēls" Borisa Frumina režijā. Šī izrāde savu pirmizrādi piedzīvos nākamā gada 20. martā.

Teātra mākslinieciskais direktors arī stāstīja, ka jaunajā sezonā iecerēta aktiera Laura Dzelzīša monoizrāde, kā arī sezonas beigās, iespējams, izrādi uzvedīs ilggadējais Dailes teātra režisors Mihails Gruzdovs.

Vienlaikus tika minēts, ka jaunajā sezonā, Covid-19 ierobežošanai noteikto ierobežojumu dēļ, izrādes netiks uzvestas Kamerzālē.

Preses konferencē Dailes teātra direktors Juris Žagars minēja, ka plānotais seriāls tiek pārlikts uz nākamo gadu. Seriāla filmēšana pārlikta uz nākamā gada vasaru, tomēr scenārija uzmetums esot gatavs, un tas ir izcils, pauda Žagars. Pēc viņa paustā, seriālu sauks "Dailes vara" un tas būs asprātīgs, paradoksāls un pat šokējošs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu