Amatu zaudējis ES tirdzniecības komisārs, kurš pārkāpis Covid-19 ierobežojumus (2)

TVNET/LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

No amata atkāpies Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisārs Fils Hogans, kas bija izpelnījies pārmetumus par Īrijā Covid-19 krīzes dēļ noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, trešdienas vakarā pavēstīja viņa biroja vadītājs Pīters Pauers.

Hogans saņēmis nopēlumu, jo pagājušajā nedēļā savā dzimtenē Īrijā apmeklēja saviesīgu pasākumu, ar to pārkāpjot ierobežojumus, kas Covid-19 krīzes dēļ noteikti Īrijā.

Spiediens uz Hoganu trešdien pastiprinājās, kad Īrijas premjerministrs Mihals Mārtins paziņoja, ka Pauers sniedzis "mainīgus naratīvus" par Hogana pārvietošanos.

Valdošajā koalīcijā esošās Zaļās partijas līderis Eimons Raiens pavēstīja nacionālajai raidsabiedrībai RTE, ka valdība vairs neuzticas komisāram Hoganam.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena bija lūgusi Hoganam paskaidrojumu par viņa rīcību Īrijā un bija izskatījusi viņa atbildi kopš otrdienas.

Tirdzniecības komisāra amats ir viens no svarīgākajiem EK, un viņš ir atbildīgs par tirdzniecības vienošanos apspriešanu 27 ES dalībvalstu vārdā ar partneriem visā pasaulē. Hoganam bija arī svarīga loma sarunās ar Lielbritāniju par tās pēcbreksita tirdzniecības attiecībām ar ES.

60 gadus vecais Hogans tika apsūdzēts par to, ka piedalījies parlamenta golfa  biedrības banketā viesnīcā Golvejā Īrijas rietumos kopā ar apmēram 80 citiem cilvēkiem, tādējādi pārkāpjot cilvēku skaita ierobežojumu saietos.

Skandāls sākās, kad laikraksts "The Irish Examiner" ziņoja, ka 82 prominenti cilvēki 19. augustā apmeklējuši parlamenta golfa biedrības vakariņas.

Pasākuma dalībnieku vidū bijuši vairāki desmiti parlamenta deputātu.

Īrijā pasākumos atļauts pulcēties ne vairāk par 50 cilvēkiem, turklāt dienu iepriekš valdība noteica jaunu ierobežojumu, ka pulcēšanās atļauta tikai gadījumos, ja notiek kāzas vai kultūras pasākumi. Jaunie ierobežojumi arī paredz, ka restorānā pie viena galdiņa drīkst atrasties ne vairāk kā seši cilvēki no ne vairāk kā trim mājsaimniecībām.

Golfa biedrības vakariņās pie katra galdiņa sēdējuši desmit cilvēki, ziņo mediji.

Saistībā ar skandālu atkāpušies parlamenta augšpalātas vicespīkers Džerijs Batimers un lauksaimniecības ministrs Dara Kaleri, kuri arī piedalījušies vakariņās, bet parlamenta apakšpalāta atsaukta no vasaras brīvdienām.

Hogans otrdienas vakarā intervijā RTE atvainojās un sniedza paskaidrojumu par savu pārvietošanos uz lokālai karantīnai pakļautu rajonu un no tā pēc savas atgriešanās Īrijā no Briseles 31.jūlijā.

Saskaņā ar Veselības ministrijas noteikumiem personai, kas ieradusies Īrijā no "zaļajā sarakstā" neiekļautas valsts, ir jāierobežo sava pārvietošanās uz 14 dienām.

Hogans sacīja, ka viņam 5.augustā kādas slimnīcas apmeklējuma laikā Covid-19 tests bijis negatīvs, tātad viņš nav bijis pakļauts prasībai par pašizolāciju vai karantīnu.

Triju valdības partiju līderi, atbildot uz Hogana interviju, paziņoja, ka Hogana rīcība,  "informāciju sniedzot ar kavēšanos un vilcināšanos, ir grāvusi sabiedrības uzticību".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu