Pētījums: ST bauda augstāko sabiedrības uzticību starp tiesu varas institūcijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Satversmes tiesa (ST) saņēmusi augstāko sabiedrības uzticību starp tiesu varas institūcijām Latvijā, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktais pētījums.

ST drīzāk uzticas 42% aptaujāto respondentu, bet pilnībā uzticas 9%. ST seko Augstākā tiesa (AT), kam drīzāk uzticas 44% aptaujāto, bet pilnībā uzticas 6%. ST drīzāk neuzticas 17%, bet pilnībā neuzticas 8% aptaujāto, savukārt AT šie rādītāji ir 29% un 12%.

Otrās instances tiesām drīzāk uzticas 40%, bet pilnībā 4%, taču pirmās instances tiesām šie rādītāji ir 39% un 3%. Turpretim neuzticības rādītāji šīm tiesām ir krietni augstāki, proti, otrās instances tiesām 27% drīzāk neuzticas, bet pilnībā neuzticas 10%, savukārt pirmās instances tiesām šie skaitļi ir 29% un 12%.

Aptaujā arī secināts, ka visvairāk tiesai uzticas iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem, bet vislielākā neuzticība vērojama tieši no iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem. SKDS direktors Arnis Kaktiņš ST preses konferencē pieļāva, ka šāds rezultāts varētu būt saistīts ar izglītības līmeni.

Tāpat aptaujā secināts, ka lielākā daļa aptaujāto ir virspusēji vai labi informēti par ST kopumā, kā arī tiesībām, kas izriet no Satversmes un iespējām tās aizstāvēt.

Aptaujā gan atklājās, ka 47% aptaujāto uzskata, ka ST pārskata zemāko instanču tiesu spriedumus, atceļot tos, ja tie neatbilst Satversmei.

Šāda funkcija neietilpst ST kompetencēs. Savukārt lielākā daļa jeb 54% aptaujāto zināja, ka ST izskata lietas par normatīvo aktu atbilstību Satversmei.

Iedzīvotāji vislabāk ir informēti par ST lietu, kurā tika pasludināts, ka garantētais minimālais ienākumu līmenis ir neatbilstošs Satversmei.

Par šo lietu vismaz virsrakstu līmenī bija dzirdējuši 65% aptaujāto.

Visvairāk jeb 60% iedzīvotāju informāciju par ST darbu gūst no Latvijas Televīzijas, bet otrajā vietā ar 30% seko TV3.

Iedzīvotāju vidū gan ir samērā liela neuzticēšanās ST spriedumu izpildei, proti, 38% aptaujāto uzskata, ka ST spriedumi tiek izpildīti, bet gandrīz tikpat - 35% - uzskata, ka netiek. ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele pieļāva, ka šāds uzskats varētu būt saistīts ar to, ka Ministru kabinets un Saeima, pieņemot lēmumus, kas izriet no ST spriedumiem, pietiekami neskaidro tos.

Ziemele arī atzīmēja, ka ST apzinās, ka ir nepieciešams izglītot sabiedrību, it īpaši jaunatni, jautājumos, kas saistīti ar tiesībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu