Piecas neparastas idejas kompaktai darba vietai mājās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Aptaujā*, ko veica valstī noteiktā ārkārtas stāvokļa laikā, noskaidrojās, ka aptuveni piektajai daļai Latvijas iedzīvotāju ir kļuvis aktuāls darbs mājās, tāpēc, pārkārtojot mājokli, noteikti būtu vēlams atrast vietu mājas birojam vai vismaz nelielai darba vietai.

Sabiedriskās domas aptaujas rezultāti liecina, ka nepieciešamība pēc darba vietas mājās ir palielinājusies. Viens no iemesliem ir elastīgāki attālināta darba un mācību nosacījumi. Tomēr tikai 8 % aptaujas dalībnieku mājās ir īpaši darbam paredzēta vieta, piemēram, kabinets. Daudzi ir spiesti strādāt, sēžot gultā, uz dīvāna, virtuvē vai citā nepiemērotā un neērtā vietā. IKEA interjera dizainers Darjus Rimkus ir pārliecināts – pat vismazākajā mājoklī noteikti ir iespējams atrast gana daudz vietas produktīvam darbam – un piedāvā piecas neparastas idejas.

Brīva siena

Ja mājās ir brīva siena vai starp mēbelēm palikusi neizmantota niša, tur var ērti ielikt rakstāmgaldu. Ja standarta galdam vietas ir par maz, var izmantot sienas plauktu ar atvilktnēm vai iekaramo galdu. Šādam “galdam” nav kāju, tāpēc ietaupās vieta uz grīdas. Atliek tikai izvēlēties ērtāko krēslu, un darbs var sākties.

Foto: Publicitātes foto

Darjus Rimkus saka: “Mantu glabāšanai nav obligāti vajadzīgs skapis. Tā vietā var izmantot, piemēram, ratiņus. Tie ir ļoti praktiski, jo aizņem pavisam nedaudz vietas un ir pēc vajadzības pārvietojami.” Sīkumus, piemēram, rakstāmpiederumus, dizainers iesaka salikt pie sienas, izmantojot perforētu dēļu kombinācijas vai stangas, pie kurām piekar turētājus.

Pieliekamais

Tukšs pieliekamais var viegli pārtapt ērtā darba vietā. Izvēlies šauru rakstāmgaldu un krēslu vai regulējama augstuma tabureti, ko vajadzības gadījumā var iestumt pagaldē. Taburete aizņem mazāk vietas nekā krēsls, turklāt, uz tās sēžot, tiek nodarbināti muguras muskuļi un uzlabojas stāja.

Foto: Publicitātes foto

Eksperts saka: “Ja izdodas atrast vietu rakstāmgaldam – lieliski! Bet, ja telpa tomēr ir pārāk maza, jāizvēlas kompaktas, daudzfunkcionālas mēbeles, piemēram, skapītis ar nolokāmu galdu, ko pēc nepieciešamības var salikt.”

Patrepe

Te nav vajadzīgi neparasti risinājumi, jo noteikti pietiks vietas standarta rakstāmgaldam. Jāizlemj, vai vēlies tradicionālu vai regulējama augstuma galdu, jāpievieno krēsls un daži sienas plaukti mantām – gatavs.

Foto: Publicitātes foto

Dizainers atgādina: “Ja patrepē nepietiek dienas gaismas, to var atrisināt ar sienas lampām vai pat lampām ar klipšiem. Personiskās mantas un dokumentus var sakārtot sienas plauktos – tie aizņem pavisam nedaudz vietas.”

Skapis

Ja mājoklī nemaz, nemaz nav vietas atsevišķai darba vietai, var noderēt nolokāms galds. Saliktā veidā tas neaizņem vairāk vietas kā sekls skapītis, bet izliktā veidā ir piemērots dažādām vajadzībām. Ar šādu galdu labi sader kompakts saliekamais krēsls.

Foto: Publicitātes foto

Tualetes galdiņš

Lai taupītu vietu un nepiekrāmētu mājokli ar pārāk daudzām mēbelēm, Darjus Rimkus iesaka izvēlēties daudzfunkcionālus risinājumus. Tualetes galdiņš var būt arī rakstāmgalds, bet rakstāmgalds var pildīt arī tualetes galdiņa funkciju.

* Aptauju 2020. gada aprīlī un maijā veica pētījumu aģentūra “Norstat”. Aptaujā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu