Starptautiskā operācijā pret narkotiku un cilvēku tirdzniecību Lietuvā un Īrijā aizturēti 18 cilvēki (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Plašā starptautiskā policijas operācijā pret narkotisko vielu un cilvēku tirdzniecību un naudas atmazgāšanu aizturēti 18 cilvēki, tai skaitā desmit cilvēki Lietuvā, ceturtdien paziņojusi Klaipēdas apriņķa policija.

Savukārt Īrijā saskaņā ar Eiropas aresta orderiem aizturēti astoņi lietuvieši, kas šobrīd atrodas apcietinājumā. Par drošības līdzekļiem citiem aizturētajiem lems tiesa.

Starptautiskajā operācijā vienlaikus piedalījās piecu Lietuvas apriņķu policisti, pretterorisma operāciju vienība "Aras", Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta (FNTT) darbinieki un Īrijas un Lielbritānijas policija.

Kā norādīts policijas paziņojumā, noziedznieki Lietuvā vervējuši cilvēkus un izmantojuši viņus heroīna izplatīšanai. Identificēti vismaz 65 cilvēki, kas šādā veidā ekspluatēti Īrijas un Lielbritānijas pilsētu ielās.

"Lietuvā meklēti sociāli neaizsargāti cilvēki, kuriem solīts labs darbs ārzemēs. Saskaņā ar šo shēmu viņi aizvesti no valsts un piespiesti veikt noziedzīgas darbības, dažos gadījumos lietota arī vardarbība,” preses konferencē norādījis Klaipēdas apgabala prokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas nodaļas prokurors Ruslans Ušinsks.

Kratīšanās atrasti vairāk nekā 136 000 eiro un vairāk nekā 12 000 sterliņu mārciņu skaidrā naudā. Arestēti arī zemes īpašumi, dzīvokļi un automašīnas vairāk nekā 700 000 eiro vērtībā.

Pēc policijas sniegtās informācijas, grupējumu vadījis 1983.gadā dzimis Klaipēdas reģiona iedzīvotājs, kurš agrāk ilgu laiku dzīvojis Īrijā, bet pēdējā laikā uzturējies Lietuvā, gādājot par noziedzīgajās darbībās iegūtās naudas legalizēšanu.

Galvenais grupējuma organizators un vadītājs iepriekš Lietuvā nav tiesāts, citi dalībnieki tiesāti Lietuvā, bet lielākā daļa no viņiem tiesāti ārvalstīs.

Nauda legalizēta, iegādājoties dažādu kustamo un nekustamo īpašumu, dibinot dažādus remonta un automašīnu apkopes un tirdzniecības uzņēmumus un pērkot un pārdodot automašīnas.

Kā žurnālistiem pastāstījis Klaipēdas apriņķa policijas priekšnieks Alfonss Motuzs, pirms pieciem gadiem policija saņēmusi pirmo informāciju, ka lietuvieši Īrijā tirgojas ar narkotikām un legalizē naudu Lietuvā.

"Protams, viņi uzturēja sakarus ar īru bandām, un norādījumi tika doti galvenokārt no turienes, bet lietuvieši nodrošināja visu loģistiku un kārtoja visus citus jautājumus, kas saistīti ar šo noziedzīgo darbību," viņš piebildis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu