Franču modernās arhitektūras fantoms: kāpostu debesskrāpji

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Parīzes centrs ir uzskatāms par ārkārtīgi romantisku arhitektūras piemēru, tomēr ārpus centra šeit ir atrodamas ne mazums savādas modernisma stila ēkas. Šo ēku rašanos veicināja mājokļu krīze, kas risinājās no 1950. līdz 1980. gadiem. Lai ēkas nebūtu monotonas un garlaicīgas, daži arhitekti radīja pavisam savdabīgus dzīvojamos namus – viens no tiem ir kāpostu debesskrāpju komplekss.

Kāpostu debesskrāpji ir uzskatāmi par 70. gadu Parīzes modernās arhitektūras simboliem – tie sastāv no desmit 15 stāvus augstām daudzdzīvokļu ēkām, skolas, bērnudārza, kinoteātra, veikalu un garāžu kompleksa, un atrodas Kretei rajonā. Visas ēkas ir ieturētas vienā arhitektūras stilā, proti, katru namu apņem lapām līdzīgi balkoni.

Foto: Wikimedia Commons

Savdabīgā kompleksa autors ir franču arhitekts Žerārs Granvals, kurš ēku dizainā iedvesmojās no rajona vēsturiskā lietojuma. Senāk, 19. gadsimtā, šeit atradās viens no lielākajiem dārzeņu audzēšanas centriem galvaspilsētas tuvumā, taču viens no galvenajiem produktiem bija tieši dažādu veidu kāposti, kā arī tepat atradās arī lielākā skābēto kāpostu fabrika Parīzē. Šā iemesla dēļ kāposti bija teju Kretei rajona simbols.

Foto: Wikimedia Commons

Lai atspoguļotu kādreizējo teritorijas saimniecisko darbību, Granvals katru ēku aprīkoja ar lieliem balkoniem. Kad tika nodoti ekspluatācijā pirmie kāpostu nami, 1966. gadā, tikai tad arhitekts apjauta, ka bija pārāk aizrāvies ar ēku vizuālo dizainu, bet novārtā atstāja praktisko pusi. Laika gaitā ēku uzturētājiem nācās secināt, ka šāda veida ēkas ir ārkārtīgi grūti kopt – balkoni bija ļoti neērti lietošanai, savukārt dzīvokļu plānojums bija nepārdomāts, lielākoties dzīvokļi bija šauri un nepiemēroti ģimenēm ar bērniem, tādēļ kāpostu mājām iedzīvotājus bija jāmeklē teju ar binokli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LoftDesigne (@loftdesigne.world) on

1998. gadā Parīzes pašvaldība nolēma revitalizēt apkaimi, kurā atradās unikālās kāpostu mājas – visas ēkas tika atjaunotas, izstrādāti jauni infrastruktūras elementi – jaunas autostāvvietas, ietves un veloceliņi un moderns iepirkšanās centrs. Mūsdienās kāpostu rajons jeb Les Choux de Creteil ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu