Pēc Salas novada pieteikuma Satversmes lieta ierosina lietu saistībā ar novadu reformu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Satversmes tiesa (ST) pēc Salas novada domes pieteikuma ierosinājusi lietu saistībā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kurā paredzēta novada pievienošana Jēkabpils novadam, informēja pašvaldības pārstāve Jolanta Grandāne.

Salas novada domes uzskata, ka ar likuma pielikumu pašvaldība ir prettiesiski pievienota Jēkabpils novadam. Likums, ciktāl tas skar pašvaldību, nav pieņemts Satversmē noteiktajā kārtībā, neatbilst subsidiaritātes principam un nav pieņemts, pienācīgi konsultējoties ar pašvaldību un tās iedzīvotājiem, uzskata dome. Turklāt vietvara pauž, ka likums arī citu apsvērumu dēļ neatbilst Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

ST nolēma ierosināt lietu Par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības" 19.18. un 19.20.apakšpunktu atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. un 101.pantam, Eiropas vietējo pašvaldību hartas 4.panta trešajai un sestajai daļai, kā arī 5.pantam".

Tāpat ST lēma uzaicināt institūciju, kas izdevusi apstrīdēto aktu, - Saeimu - līdz 27.oktobrim iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

ST šonedēļ ierosinātas vēl trīs lietas saistībā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu

Satversmes tiesā šonedēļ ierosinātas vēl trīs lietas saistībā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, informēja ST pārstāve Zanda Meinarte.

Attiecīgi lietas ierosinātas par Salas pagasta un Sēlpils pagasta pievienošanu Jēkabpils novadam, Carnikavas pagasta pievienošanu Ādažu novadam, kā arī par Vangažu pilsētas pievienošanu Ropažu novadam un Inčukalna pagasta pievienošanu Siguldas novadam.

Kā ziņots, vairākas pašvaldības izteica gatavību vērsties ST pret administratīvi teritoriālo reformu.

Saskaņā ar ST sniegto informāciju, līdz 1.augustam bija saņemti Limbažu novada un Ikšķiles novada pieteikumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu