Merkele: Navaļnija lietu nevajadzētu saistīt ar "Nord Stream 2" (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Angela Merkele
Angela Merkele Foto: WILL OLIVER / EPA

Vācijai ir pienākums darīt visu iespējamo, lai palīdzētu noskaidrot opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija pēkšņās saslimšanas apstākļus, piektdien norādījusi kanclere Angela Medrkele.

Tomēr vienlaikus Merkele uzsvērusi, ka šo lietu nevajadzētu sasaistīt ar Vācijas un Krievijas gāzesvada projektu, kura pabeigšanu ASV vēlas novērst.

44 gadus vecais Navaļnijs jau gandrīz nedēļu ārstējas Berlīnes Universitātes klīnikā "Charite", kur viņam konstatēta saindēšanās ar holinesterāzes inhibitoriem.

20.augusta rītā Navaļnijs bezsamaņā ar saindēšanās pazīmēm tika nogādāts slimnīcā Omskā.

Viņam kļuva slikti lidmašīnā, kas atradās ceļā no Sibīrijas pilsētas Tomskas uz Maskavu, un lidaparāts veica ārkārtas nolaišanos Omskā, kur Navaļnijs tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Navaļnija atbalstītāji uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis.

Krievijas policija ceturtdien paziņoja, ka tiek veikta sākotnējā izmeklēšana Navaļnija pēkšņās saslimšanas apstākļiem.

Vācija ir aicinājusi Krieviju veikt pilnīgu un atklātu Navaļnija lietas izmeklēšanu.

"Mums ir pienākums darīt visu, lai tas tiktu noskaidrots," ikgadējā vasaras preses konferencē paziņoja Merkele, uzsverot, ka Vācijas lēmums uzņemt slimo Navaļniju ir bijis pareizs un labs lēmums.

Merkele sacīja, ka Vācija mēģinās noskaidrot viņa saslimšanas apstākļus, bet piebilda, ka Vācijas iespējas ir ierobežotas.

Kad būs gūta lielāka skaidrība par notikušo, Vācija mēģinās nodrošināt "Eiropas reakciju" šajā lietā, paziņoja Merkele.

Viņa atsauca atmiņā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu, kas notika pirms diviem gadiem Lielbritānijā un izprovocēja Krievijas diplomātu izraidīšanu no vairākām Eiropas valstīm.

Taču Merkele noraidīja ideju, ka Navaļnija lieta būtu jāsaista ar cauruļvadu "Nord Stream 2", kas tiek būvēts zem Baltijas jūras.

"Mūsu nostāja ir, ka "Nord Stream 2" ir jāpabeidz," sacīja Merkele. "Es nedomāju, ka ir piemēroti saistīt šo biznesa projektu ar Navaļnija jautājumu."

ASV iebilst pret šo projektu un pagājušajā gadā piemēroja sankcijas "Nord Stream 2", paziņojot, ka šis cauruļvads, kas paredzēts Krievijas dabasgāzes transportēšanai pa Baltijas jūru uz Vāciju, palielinās Eiropas Savienības (ES) atkarību no Krievijas dabasgāzes.

Augusta sākumā trīs ASV Republikāņu partijas senatori draudēja piemērot sankcijas Vācijas ostai Zasnicā, kas iesaistīta projektā.

"Mēs esam noskaņoti arī pret eksteritoriālām sankcijām, ko piemērojušas Savienotās Valstis," sacīja Merkele.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu