Pauzi vēlēšanu provizorisko rezultātu publicēšanā skaidro ar datu pārbaudes nepieciešamību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu provizorisko rezultātu publicēšanas pauzi skaidro ar datu pārbaudes nepieciešamību.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu provizorisko rezultātu publicēšanas pauzi skaidro ar datu pārbaudes nepieciešamību.

Šonakt apmēram pusotru līdz divas stundas vēlēšanu rezultātu mājaslapā neatjaunojās dati par vēlēšanu provizoriskajiem rezultātiem.

Kā skaidroja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova, lai rezultāti varētu tikt publicēti, Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas datorspeciālistam ir jāpārbauda vēlēšanu iecirkņu komisiju aizpildītie protokoli un sistēmā jāapstiprina, ka tie tiek nosūtīti publicēšanai. Ņemot vērā šo nepieciešamību pārbaudīt vēlēšanu rezultātus, informācija mājaslapā "nāk iekšā pa porcijām".

Rīgas Vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins pieļāva, ka šajā gadījumā ir runa par abpusēju problēmu, tajā skaitā,

kādu vēlēšanu iecirkņu par datorsistēmu atbildīgais cilvēks varētu būt bijis "par švaku", nespējot atbilstoši strādāt ar programmu.

Rīgas Vēlēšanas komisijas vadītājs norādīja, ka nevar to tieši apgalvot, bet viņa minējums būtu, ka sava atbildība ir arī par programmatūras uzturēšanu atbildīgajam uzņēmumam. Vaicāts, vai runa ir par SIA "Soaar", komisijas vadītājs atbildēja apstiprinoši, gan piebilstot, ka pašlaik tā ir spekulācija.

Kokins uzsvēra, ka vēlēšanu iecirkņos nevar noalgot "īstus" datorspeciālistus par 150 eiro nedēļā, jo īsti profesionāļi šādu summu saņem dienā vai stundā. Vēlēšanu komisijas vadītājs arī norādīja, ka

vēlēšanu komisiju darbiniekiem ir jāstrādā ar ļoti sarežģītām instrukcijām programmas izmantošanā.

Kokins arī pauda, ka, savukārt, pašlaik un kopumā darba process ritot raiti.

Kā ziņots, pēc 94,20% balsu apkopošanas Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pārliecinošā vadībā ir partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (AP/PRO) apvienotais saraksts, liecina informācija CVK mājaslapā.

AP/PRO sarakstu 148 vēlēšanu iecirkņos atbalstījuši 25,97% vēlētāju.

Otrajā vietā ar 16,81% balsu ir partija "Saskaņa", savukārt trešajā vietā ierindojas partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV), kas līdz šim saņēmusi 15,10% balsu.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) apvienotais saraksts līdz šim ieguvis 9,54% vēlētāju balsu, savukārt partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) patlaban saņēmusi 7,61% vēlētāju balsu.

Ar 6,48% balsu tālāk seko Latvijas Krievu savienība (LKS), bet ar 6,37% balsu - Jaunā konservatīvā partija.

Līdz ar to pašreizējie rezultāti Rīgas domē ļautu iekļūt septiņiem politiskajiem spēkiem un vēlēšanu potenciālā uzvarētāja - AP/PRO - tiktu pie 18 deputātu mandātiem, "saskaņieši" varētu ieņemt 12 domnieku krēslus, JV - desmit, NA/LRA iegūtu septiņus mandātus, GKR - piecus, bet LKS un JKP iegūtu pa četrām deputātu vietām, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Pārējās partijas nav sasniegušas 5% latiņu, proti, par Zaļo un zemnieku savienību patlaban atdoti 4,02% balsu, partiju "Alternative" - 3,02%, partiju "Jaunā saskaņa" - 1,68%, partiju "KPV LV" - 1,11%, partiju "Vienoti Latvijai" - 0,33%, "Nacionālo savienību "Taisnīgums"" - 0,23%, Rīcības partiju - 0,17%, bet par Centra partiju - 0,15% balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu