Staķis uzņemas iniciatīvu un pirmdien aicinās partijas uz koalīcijas veidošanas sarunām (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Attīstībai/Par!" Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis
"Attīstībai/Par!" Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis Foto: Paula Čurkste/LETA

"Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (AP/P) saraksta līderis Mārtiņš Staķis pirmdien aicinās Rīgas domē ievēlēto partiju pārstāvjus uz pirmajām oficiālajām sarunām par Rīgas domes jaunās valdošās koalīcijas veidošanu.

Staķis aģentūrai LETA teica, ka sākotnēji partijām nepieciešams pieņemt savus iekšējos lēmumus un dot mandātus sarunām par koalīcijas veidošanu. Tādēļ sarunas par koalīcijas veidošanu tiks sāktas pirmdien.

Staķis piebilda, ka AP/P koalīcijas veidošanas sarunas sāka jau pirms vēlēšanām, aicinot uz sadarbību pārējās partijas.

Svētdienas rītā raidījumam "Rīta panorāma" Staķis pauda viedokli, ka koalīcija jāveido līdzšinējās domes opozīcijas spēkiem – kopā ar “Jauno Vienotību”, Nacionālo apvienību/Latvijas Reģionu apvienību, Jauno konservatīvo partiju.

Kopumā šim 4 partijām pēc provizoriskajiem rezultātiem varētu būt 39 no 60 deputātu vietām Rīgas domē.

“Jābūt plašai pozīcijai, tādai, kas spēj izdarīt darbu, lai nav par katru lēmumu jāiet prasīt balsis,” sacīja Staķis.

​Savukārt iepriekšējās Rīgas domes koalīcijas partijām būšot jāpaliek opozīcijā. Staķis teica, ka pirms vēlēšanām vēlētājiem solījis, - ja valdību veidojošajām partijām pietiks balsu, lai izveidotu koalīciju, tad "Saskaņai" un "Gods kalpot Rīgai" būs jāpaliek opozīcijā. "To, ko mēs solām, to mēs pildām," teica Staķis.

Komentējot vēlētāju zemo aktivitāti, potenciālais Rīgas mērs pieļāva, ka

uz aizvadītajām Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām varētu "nebūt atnākuši" partijas "Saskaņa" vēlētāji, kuri jutās nodoti. 

Viņaprāt, vēlētājiem ir apnikusi partiju savstarpējā kašķēšanās un ķīviņi, tādēļ tās partijas, kas izvēlējās revanšistisku priekšvēlēšanu kampaņu un uzsvaru lika uz to, kādēļ citas partijas ir sliktākas, zaudēja.

Politiķis skaidroja, ka AP/P rīkoja priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumus visās Rīgas apkaimēs, arī tajās, kur tradicionāli ir visvairāk "Saskaņas" vēlētāju.

Uzklausot iedzīvotājus, esot bijis skaidrs, ka "Saskaņas" vēlētāji jutušies nodoti no šī politiskā spēka puses, tādēļ, iespējams, nav devušies uz vēlēšanu iecirkņiem.

Savukārt "Attīstībai/Par!"/"Progresīvie" labos sasniegumus vēlēšanās Staķis skaidroja ar to, ka rīdzinieki vēlējās sadarbību un viņa saraksts spēja apvienot četrus politiskos spēkus, turklāt sarakstā startēja arī apkaimju līderi. Tāpēc viņi arī esot visvairāk gatavi vadīt domes koalīcijas sarunas, "jo mēs zinām, ka cilvēki ir dažādi, bet varam apvienoties kopīgajam mērķim".

Politiķis stāstīja, ka viņam ir sagatavots plāns, ko piedāvāt potenciālajiem koalīcijas partneriem, taču tas vēl jāsaskaņo ar partijas un kopīgā vēlēšanu saraksta biedriem.

Staķis pagaidām neatklāja nedz šī plāna detaļas, nedz arī amatus, kurus piedāvās koalīcijas partneriem. Viņš uzsvēra, ka svarīgākais ir vienoties par sasniedzamo rezultātu un visiem kopīgi lemt, kā labāk šo rezultātu sasniegt.

Iepriekš intervijā sabiedriskajiem medijiem Staķis stāstīja, ka domes pilnvaru laikā gribētu “izbeigt kluso karu starp gājēju, velobraucējiem un autobraucējiem, lai katram ir sava vieta pilsētā, lai visi jūtas ērti”.

Tāpat viņš vēlas panākt, lai cilvēki, kuri ir mūsu varoņi, kuri ikdienā nāk mums palīgā, būtu pienācīgi atalgoti. 

Kā ziņots, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās visvairāk balsu ir ieguvis AP/P apvienotais saraksts, kuram seko "Saskaņa" un "Jaunā vienotība" (JV), liecina Centrālās vēlēšanu komisijas sniegtā informācija, apkopojot balsis no visiem 156 iecirkņiem.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Rīgas domē ir iekļuvuši septiņi politiskie spēki. AP/P saraksts tiks pie 18 deputātu mandātiem, "Saskaņa" iegūs 12 domnieku krēslus, JV - desmit, "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības apvienotais saraksts - septiņus, "Gods kalpot Rīgai" - piecus, bet Latvijas Krievu savienība un Jaunā konservatīvā partija - katra pa četrām deputātu vietām.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu