Valsts drošības dienests sācis izvērtēt neapzīmogoto aplokšņu incidentus Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēlēšanu iecirkņi Bolderājā
Vēlēšanu iecirkņi Bolderājā Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Valsts drošības dienests (VDD) ir sācis izvērtēt neapzīmogoto aplokšņu incidentus divos iecirkņos Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, informēja VDD.

VDD apstiprināja, ka pēc vēlēšanu noslēgšanās VDD ir saņēmis Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iesniegumu, kurā lūgts izvērtēt divos Rīgas ārkārtas vēlēšanu iecirkņos konstatētos gadījumus ar neapzīmogotām vēlēšanu aploksnēm.

Pagaidām no plašākiem komentāriem par šiem diviem gadījumiem VDD atturas.

Jau vēstīts, ka Rīgas vēlēšanu iecirknī Puškina licejā atklātas 419 neapzīmogotas balsošanas aploksnes, kuras nevar ieskaitīt vēlēšanu rezultātos. Savukārt Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā šādas aploksnes bijušas 208.

CVK abos gadījumos lēmusi lūgt VDD veikt lietas apstākļu pārbaudi. Kā skaidroja CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa, tikai tiesībsargājošās iestādes var veikt apstākļu noskaidrošanu, liecinieku un iesaistīto personu iztaujāšanu. Viņa gan zināja teikt, ka notikušais neesot ļaunprātība.

Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins apliecināja, ka neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes un tajās esošās vēlēšanu zīmes nolemts atzīt par nederīgām.

Svētdienas rītā notikušajā komisijas sēdē apstiprināts balsu skaitīšanas protokols un diskutēts arī par to, vai par derīgām atzīt aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Kokins neprecizēja, cik šādu aplokšņu ir, taču līdz šim izskanējusī informācija ļauj secināt, ka tādu ir 627.

"Likums nosaka, ka aploksne nav derīga, ja tā ir bez iecirkņa zīmoga, saplēsta vai bojāta. Līdz ar to nederīga arī tajā esošā vēlēšanu zīme," skaidroja vēlēšanu komisijas vadītājs, piebilstot, ka sēdē atbilstoši likumam nolemts aploksnes atzīt par nederīgām.

Neapzīmogotās aploksnes netika vērtas vaļā, tās ievietotas atsevišķās kastēs un noplombētas. Kokins klāstīja, ka jebkurā mirklī, ņemot vērā tiesas vai CVK lēmumu, kastes var attaisīt un saskaitīt tajās esošās balsis.

"Protams, vēlētāju griba hierarhiski ir augstāka par, iespējams, tehnisku kļūmi, taču mēs neesam institūcija, kas var pieņemt lēmumu šajā gadījumā," skaidroja vēlēšanu komisijas vadītājs, skaidrojot, ka gadījumā, ja vēlēšanu norise tiks apstrīdēta, lēmumu pieņems tiesa.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu