Par runci, kas no labiekārtota dzīvokļa pārceļas uz māju ezera krastā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Agneses Vanagas jaunā grāmata “Pagalma enciklopēdija jeb Kas tad tas?”
Agneses Vanagas jaunā grāmata “Pagalma enciklopēdija jeb Kas tad tas?” Foto: Eduards Groševs

Tikko iznākusi un ar jautru pastaigu Botāniskajā dārzā atvērta Agneses Vanagas jaunā grāmata "Pagalma enciklopēdija jeb Kas tad tas?", informē izdevniecībā "Zvaigzne ABC". 

Tās galvenais varonis, britu īsspalvainais runcis ar spilgtu raksturu un augstu pašapziņu saimnieku iegribas dēļ no labiekārtota dzīvokļa pārcēlies uz māju ezera krastā. Tur nu kaķim tagad jādzīvo un jāsadzīvo ar visiem dzīvniekiem, kuri viņa pagalmu uzskata par savām mājām. Kaķis lasītājam izstāsta par pupuķi, zivju gārni, odzi, sikspārni, skudrām, vāveri, ezi, kurmi, bebru un citiem, jo viņam ir tas gods, prieks vai – gluži otrādi – nepatīkams pārsteigums ar šiem dzīvniekiem sastapties. Agnese Vanaga aizraujošus, maz zināmus faktus ietērpj dzirkstošos, asprātīgos dialogos un vārdu spēlēs, kas pārsteigs ne tikai bērnus, bet arī priekšā lasošos pieaugušos. Ikvienam no sastaptajiem dzīvniekiem piemīt savs raksturs, ko autorei izdevies atklāt gan ar nedaudz piparotu ironiju, gan labdabīgu humoru.

Pārliecinoši ieskicētas arī kaķa un viņa saimnieku attiecības. Autore pati par manuskripta tapšanu stāsta: "Grāmatas ideja radās pagājušajā vasarā, pavadot lēnas un nesteidzīgas dienas dabā ar bērniem. Uz viņu nebeidzamajiem jautājumiem bija jāmeklē atbildes. Kādēļ dēle piesūcas? Kāpēc tētis dusmojas par kurmja rakumiem? Kāpēc zivju gārnis no mums baidās? Ja esi kluss un vērīgs – kā kaķis –, pavisam parastā pagalmā, izrādās, ir tik daudz dzīvu radību. 

Šis ir stāsts par pilsētnieka satikšanos ar dabu.

Pavisam parastā pagalmā ir tik daudz neparastā – slieka, kura nenomirst, ja to pārcērt uz pusēm; mušas, kurām ir garšas sensori uz kājām; ezis, kuram nedrīkst dot pienu; vāvere, kuras migai vienmēr ir divas izejas. Grāmatas stāsti ir kā nelieli soļi tuvāk dabai, no kuras mēs ar katru paaudzi nedaudz vairāk atsvešināmies."

Agnese Vanaga
Agnese Vanaga Foto: Eduards Groševs

Agnese Vanaga

Agnese Vanaga bērnu literatūras jomā jau sevi pierādījusi. 2014. gadā iznāca viņas pirmais veikums – cieto lapu grāmatiņa mazuļiem “Mazo latvju pirmie vārdi” (apgāds “AIAI”), kas guva lielu atsaucību, tāpēc “Apgādā Zvaigzne ABC” pašlaik tiek gatavots papildmetiens. 2016. gadā iznāca A. Vanagas radītā mīklu spēle “MINAM?”, bet stāsts sākumskolas vecuma bērniem “Plastmasas  huligāni” (izdevniecība “Jānis Roze”, 2019) kļuvis par vienu no bērnu iemīļotākajām grāmatām. Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” (vecuma kategorijā 9–11 gadi) šī grāmata izcīnījusi 2. vietu, kā arī nominēta 2020. gada starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai. Pēc grāmatas motīviem tapusi izrāde-darbnīca “Plastmasas huligāni”, tiek veidota arī animācijas filma, savukārt šovasar pie lasītājiem devies šīs grāmatas turpinājums “Plastmasas huligāni. Draugs pazudis” (izdevniecība “Jānis Roze”).

Darba ilustrēšana, dizaina veidošana un maketēšana uzticēta māksliniecei grafiķei un grafikas dizainerei Agatei Lielpēterei, kura plašās personālizstāžu, grupu izstāžu, radošo darbnīcu un profesionālā darba pieredzes dēļ pazīstama arī ārpus Latvijas.

Grāmata izdota ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu