Baltkrievija: Mūsu Baltijas kaimiņi aktivizējuši sankciju spirāli (7)

TVNET/LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandra Lukašenko un Vladimira Putina maskas suvenīru veikalā Sanktpēterburgā
Aleksandra Lukašenko un Vladimira Putina maskas suvenīru veikalā Sanktpēterburgā Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievija sola adekvātu atbildi uz Baltijas valstu sankcijām, norādot, ka "mūsu Baltijas kaimiņi vēl arī ir aktivizējuši sankciju spirāli" un paužot pārliecību, ka jau drīz "veselais saprāts" partneru galvās ņems virsroku. 

Baltkrievijas varasiestādes spers adekvātus soļus, atbildot uz sankcijām, ko Baltijas valstis noteikušas Baltkrievijas amatpersonām, pirmdien pavēstīja Baltkrievijas Ārlietu ministrija.

"Mūsu Baltijas kaimiņi vēl arī ir aktivizējuši sankciju spirāli. Mēs iepriekš paziņojām, ka Baltkrievija būs spiesta īstenot adekvātus atbildes pasākumus attiecībā uz šādu soļu iniciatoriem. Un tas tiks darīts," teikts ministrijas preses sekretāra Anatolija Glaza paziņojumā.

Baltkrievijā rūpīgi iepazinušies ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas paziņojumiem, viņš piebilda.

"Lai arī kā tas būtu, tās ir mūsu kaimiņvalstis, tāpēc to viedoklis mums ir nozīmīgs. Kaut arī pēdējo pārsteidzīgo soļu gaismā, diemžēl, arvien mazāk un mazāk. Un ir bēdīgi to konstatēt," uzsvēra Glazs.

Nav skaidrs, kādā veidā Baltijas valstu sankcijām būtu jāsekmē Baltkrievijas suverenitāte, norādīja amatpersona.

"Mūsu neatkarīgās valsts vēsture daiļrunīgi apstiprina, ka jebkādi centieni sankciju ceļā ietekmēt Baltkrieviju noved to iniciatorus pie pretēja efekta. Esam absolūti pārliecināti, ka Lietuvas, Latvijas un Igaunijas šodienas lēmums nebūs izņēmums. Mēs pacietīgi gaidīsim brīdi, kad veselais saprāts mūsu partneru galvās ņems virsroku. Esam pārliecināti, ka šis brīdis pienāks ātrāk, nekā tas dažiem varētu likties," rezumēja ministrijas pārstāvis.

Latvija, Lietuva un Igaunija pirmdien noteica iebraukšanas aizliegumu Baltkrievijas amatpersonām, kas atbildīgas par 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un tām sekojošo miermīlīgo protestu vardarbīgu apspiešanu.

Savus nacionālos sarakstus trīs Baltijas valstis apstiprinājušas pēc savstarpējas sazināšanās, un katrā no tiem iekļautas 30 Baltkrievijas amatpersonas, arī prezidents Aleksandrs Lukašenko un arī viņa dēls Viktors Lukašenko.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu