ASV pētniekiem aptrūcies pērtiķu, uz kuriem pārbaudīt “Covid-19” vakcīnas (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pērtiķis. Ilustratīvs attēls.
Pērtiķis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

“Covid-19” vakcīnas un medikamenti parasti sākumā tiek pārbaudīti uz pērtiķiem, tomēr ASV zinātniekiem tagad aptrūcies šo dzīvnieku. 

Kā vēstīts izdevumā “The Atlantic”, potenciāls pērtiķu trūkums ASV bija jau pirms pandēmijas un zinātnieki plānoja “stratēģiskas pērtiķu rezerves” izveidi, lai varētu apmierināt nākotnes pieprasījumu pēc šiem dzīvniekiem. Nekāda rezerve netika izveidota, un, kad 2019. gada beigās parādījās koronavīruss, pieprasījums pēc pērtiķiem visā pasaulē pieauga zibens ātrumā. 

Turklāt pagājušajā gadā 3 no 5 laboratorijas pērtiķiem ASV saņēma no Ķīnas. Tagad arī tas vairs nav iespējams. Janvārī un februārī Ķīna pieņēma stingrus aizliegumus savvaļas dzīvnieku transportēšanā, kā arī pieņēma likumu, ka vietējiem pētniekiem, lai tiktu pie pērtiķiem, jāsaņem apstiprinājums no valdības. Ārzemju pētnieki šo apstiprinājumu nevar iegūt, tāpēc pērtiķu eksports ir iesaldēts. 

Pētījumi ar primātiem ir ļoti svarīgi, jo zinātnieki tādā veidā var pārbaudīt medikamentu vai vakcīnu efektivitāti, neapdraudot cilvēkus. Pērtiķiem ir līdzīga imūnsistēma kā cilvēkiem, tāpēc efektīva koronavīrusa vakcīna radītu līdzīgu efektu abiem organismiem. 

Lai valsts pavisam nepaliktu bez pērtiķiem, zinātnieki ar tiem dalās, izmantojot tos vairākos pētījumos. Tomēr ir skaidrs, ka šis risinājums derēs tikai pagaidām. Zinātnieki saka, ka ir jādomā uz priekšu arī par nākotnes pandēmijām un jāveido pērtiķu uzkrājumi. 

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu