LMĒP īstenojusi aktivitātes par kritiskās domāšanas stiprināšanu sabiedrībā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Biedrība Latvijas Mediju ētikas padome (LMĒP) veiksmīgi realizē daudzveidīgu aktivitāšu programmu, lai veicinātu sabiedrības kritisko domāšanu attiecībā uz mediju satura patēriņu.

2019. gada maijā LMĒP piedalījās Kultūras ministrijas (KM) izsludinātā līdzdarbības līguma konkursā un noslēdza līgumu ar KM par valsts pārvaldes uzdevuma “Sabiedrības kritiskās domāšanas stiprināšana attiecībā uz mediju saturu un mediju atbildīguma veicināšana” īstenošanu.

Līguma izpildes laikā līdz 2020.gada jūlijam tika īstenotas diskusijas, veidoti starptautiskās prakses apkopojumi, organizēti izglītojoši pasākumi un veikts pētnieciskais darbs par Latvijas situācijai piemērotākajiem mediju ētikas pamatprincipiem un vadlīnijām.

Daudzveidīgos pasākumos tika diskutēts par vārda brīvības jautājumiem, mediju nozīmi un atbildību, medija un žurnālista tiesībām un pienākumiem, ētiskas mediju prakses nozīmi, mediju pašregulācijas jēdzienu u.c. ar mediju ētiku saistītiem tematiem.

Projekta laikā biedrība īstenoja virkni pasākumu.

Publiskā diskusija “Mediju ētika 101*”, kurā viedokļu līderi skaidroja mediju ētikas lomu post-patiesības laikmetā, apsprieda pašregulācijas mehānisma stiprās un vājās puses, kā arī salīdzināja Latvijas mediju ētikas jautājumu uzraudzības modeli ar ārvalstu praksi.

Pielāgojoties valstī izsludinātajiem ierobežojumiem, tika organizēti divi tiešsaistes semināri - “Mediju ētika un korporatīvā pārvaldība” un “Mediji kā sabiedrības sargsuns vai instruments interešu īstenošanai?”. Abos pasākumos mediju eksperti skatītājus iepazīstināja ar veiktajām izpētēm. Pasākumu videoierakstus iespējams apskatīt biedrības mājaslapā www.lmepadome.lv, kā arī biedrības sociālo tīklu Facebook un Youtube kontos.

Tika izstrādāti arī vairāki informatīvi materiāli, tai skaitā izpēte par mediju nozares politiku un iespējamajiem normatīvo aktu uzlabojumiem. Īstenotas arī mediju uzņēmumu darbinieku un vadītāju aptaujas, kas deva ieskatu par turpmākai nozares attīstībai būtiskiem jautājumiem. Ar šo informāciju iespējams iepazīties biedrības mājaslapas www.lmepadome.lv sadaļā “Noderīga informācija”.

Radīti arī audiovizuāli materiāli, kas skaidro biedrības strūkturālo uzbūvi un sūdzību pieņemšanas un izskatīšanas procesu.

Lai uzrunātu plāšākas sabiedrības grupas, biedrība izveidojusi piecu video sēriju, kur mediju, ētikas un akadēmiskās vides profesionāļi atbildēja uz jautājumiem par mediju ētiku, skaidroja dažādus ar mediju ētiku saistītus jautājumus un dalījās savā pieredzē. Ar video materiāliem iespējams iepazīties biedrības mājaslapā www.lmepadome.lv sadaļā “Noskaties!”, kā arī biedrības sociālo tīklu Facebook un Youtube kontos.

Biedrība pateicas par sadarbību Stokholmas Ekonomikas Augstskolas Rīgā Mediju studiju centram, Rīgas Juridiskajai augstskolai, mediju pārstāvjiem un nozares profesionāļiem, kas labprāt iesaistījās biedrības organizētajos pasākumos, kā arī visām pārējām iesaistītajām pusēm par līdzdalību projekta īstenošanā. LMĒP vērš uzmanību, ka turpinās iesākto darbu, lai izglītotu un informētu sabiedrību par mediju ētiku, kā arī veicinātu ētiskas mediju prakses attīstību Latvijā.

Par Latvijas Mediju ētikas padomi

Biedrība "Latvijas Mediju ētikas padome" dibināta 2018. gadā, apvienojoties kopumā 15 mediju nozares asociācijām un uzņēmumiem. Šobrīd biedrībā ir 27 biedri, kuri pārstāv visu formu un žanru medijus, mediju asociācijas un organizācijas, kas darbojas mediju jomas pētniecībā. Biedrības valdes priekšsēdētājs ir Jānis Lielpēteris. Sūdzības Mediju ētikas padome izskata deviņu cilvēku sastāvā.

Papildu informācija: www.lmepadome.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu