"Ņirgāšanās par taisnīgumu." Liecības par vēlēšanu rezultātu viltošanu Baltkrievijā (17)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Balsošana 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās vēl nebija beigusies, kad vēlēšanu komisijas darbiniecei Minskas iecirknī lika parakstīt neaizpildītu protokolu par rezultātiem. Šo un citus pārkāpumus apkopojusi ziņu aģentūra AP.

Cits komisijas loceklis tika nekavējoties atlaists turpat iecirknī, kad norādīja uz pārkāpumiem.

Vitebskā kāds komisijas darbinieks parakstīja dokumentu, zinot, ka rezultāti ir viltoti par labu Baltkrievijas autokrātiskajam līderim Aleksandram Lukašenko, kurš pie varas turas jau 26 gadus.

Viņu vēlāk mocīja vainas izjūta par vēlētāju pievilšanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguva 80,1% balsu. Taču tajās bija gan klaji pārkāpumi (piemēram, sociālajos tīklos populārs kļuva video, kurā vēlēšanu komisijas locekle ar aizdomīgiem papīru saiņiem kāpj laukā pa iecirkņa otrā stāva logu), gan arī rūpīgāk slēptas epizodes, ko vēlāk atklāja žurnālisti. Protestējot pret nozagtajām vēlēšanām, Baltkrievijā jau trīs nedēļas katru dienu notiek protesti. Tie tikuši apspiesti ar represīvām metodēm - masveida aizturēšanām, brutālu fizisku vardarbību uz ielām un ieslodzījuma vietās, kriminālapsūdzībām pret protestu rīkotājiem.

Ziņu aģentūras AP intervētie vēlēšanu iecirkņu darbinieki stāsta, ka redzējuši krāpšanos ar biļeteniem un ka uz viņiem izdarīts spiediens falsificēt vēlēšanu rezultātus par labu Lukašenko.

Gatavojoties šādam scenārijam, opozīcijas kandidātes Svetlanas Tihanovskas komanda apmācīja vēlētājus darboties kā neatkarīgajiem novērotājiem, mudināja iecirkņu darbiniekus ziņot par pārkāpumiem un izveidoja mājaslapu, kurā vēlētāji publicēja savus marķētos biļetenus, lai pēc tam salīdzinātu ar oficiālajiem rezultātiem.

Aktīvisti ziņo, ka saņēmuši sūdzības par pārkāpumiem vismaz 24% no 5767 Baltkrievijas vēlēšanu iecirkņiem. 

Valērija Artihovska, kura strādāja iecirknī Minskā, stāsta, ka joprojām nezina šā iecirkņa oficiālos rezultātus, jo tie tā arī netika publiskoti. Vēl pirms balsošanas beigām viņai lika aizpildīt tukšu protokolu par vēlēšanu rezultātiem, taču viņa atteicās to darīt.

Kad sākās balsu skaitīšana, viņa redzēja, ka biļeteni, kuros balsots par citiem kandidātiem, tiek likti Lukašenko kaudzītē.

"Es teicu, ka neparakstīšu protokolu, jo tas ir noziegums, tā ir krāpšana. Es lūdzu atļauju pārskaitīt biļetenus, bet viņi neļāva. Neparakstījusi protokolu, es aizgāju no iecirkņa," žurnālistiem sacīja 30 gadus vecā Artihovska. "Sirdsapziņa man ir svarīgāka."

Savukārt Vadims Korzikovs norāda, ka neesot ticis pat tik tālu - augstāka līmeņa vēlēšanu komisijas darbinieks esot viņu padzinis no iecirkņa pēc tam, kad 20 gadus vecais students norādījis uz pārkāpumiem balsu skaitīšanas laikā.

Citi iecirknī strādājošie Korzikovam pēc tam pastāstīja, ka par Tihanovsku vēlētāji bija nodevuši piecreiz vairāk balsu nekā par Lukašenko.

"Tā bija ņirgāšanās par taisnīgumu. Nekā citādi to nevaru nosaukt," uzsvēra Korzikovs.

Andrejs Gņidenko atzīst, ka esot padevies spiedienam un Vitebskas iecirknī parakstījis protokolu, kurā bija norādīti nepatiesi rezultāti. Gņidenko rāda fotogrāfiju ar parakstīto protokolu - 156 balsis par Tihanovsku, 488 balsis par Lukašenko. 

Taču patiesībā iecirknī par Tihanovsku tika nodotas vairāk nekā 250 balsu.

Kad vēlā vakara stundā pienāca laiks parakstīt protokolu, iecirknī visi bija pārguruši. Tā ārpusē pulcējās iedzīvotāji, kuri pieprasīja parādīt balsošanas rezultātus. Gņidenko saka, ka esot gribējis tam visam ātrāk pielikt punktu, tāpēc parakstījis protokolu. Tagad viņš šo lēmumu nožēlo.

"Dažas nākamās dienas mēs visi bijām smagā depresijā," piedzīvoto apraksta 29 gadus vecais Gņidenko. "Nolēmu - tā kā esmu nodevis baltkrievu tautu, tā kā esmu piedalījies viltošanā un uzlicis savu parakstu, mans pienākums ir [sabiedrībai] godīgi par to pastāstīt."

Vietnē "YouTube" publicēts audioieraksts no cita vēlēšanu iecirkņa Vitebskā, kurā amatpersona liek vēlēšanu komisijas locekļiem viltot rezultātus par labu Lukašenko. Viņš ierosina "samainīt vietām ciparus", kas nodoti par Lukašenko un Tihanovsku.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska Foto: Jonny Pickup/SIPA / Jonny Pickup/SIPA

"Esmu gatavs piekrist daudziem cilvēkiem, kuri balsoja par Tihanovsku. (..) Taču mums ir citi mērķi un problēmas, ko nepieciešams risināt," ierakstā saka amatpersona. Tam seko iecirkņa darbinieku strīds, taču galu galā viņi piekrīt.

Vairāki vēlēšanu dienā iecirknī strādājušie cilvēki medijiem apstiprinājuši, ka 450 000 reižu skatītais video ir autentisks.

Vēlēšanas uzraudzījušās aktīvistu grupas "Godīgie cilvēki" runasvīrs Aleksandrs Homičs norāda, ka oficiālie balsojuma rezultāti nav pareizi - patiesībā Tihanovska ieguva daudz vairāk balsu, bet par Lukašenko balsoja ievērojami mazāks skaits cilvēku.

"Ņemot vērā veidu, kā vēlēšanas tika falsificētas, varu droši teikt, ka neviens nezina patiesos vēlēšanu rezultātus - ne mēs, ne Centrālā vēlēšanu komisija," sacīja Homičs.

Centrālā vēlēšanu komisija noraidījusi prasības pārskaitīt balsis. Komisijas pārstāve aģentūrai AP apgalvo, ka lielākā daļa saņemto sūdzību esot par to, ka protokoli nav publiski pieejami. Lukašenko nepieļauj atkārtotas vēlēšanas.

9.augusta vēlēšanu rezultātus neatzīst visi četri kandidāti, kuri vēlēšanās startēja pret Lukašenko. ASV un Eiropas Savienība (ES) norāda, ka vēlēšanas nebija ne brīvas, nedz arī godīgas. Baltijas valstis izziņojušas sankcijas pret Lukašenko režīma amatpersonām, un par sankcijām tiek spriests arī ES līmenī.

Opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes loceklis Maksims Znaks norāda, ka tiesa neesot pat apskatījusi 26 mapes ar pierādījumiem, ko sagatavoja Tihanovskas sabiedrotie.

"Viņi neizmeklēja pierādījumus, neko nepārbaudīja, neizsauca lieciniekus. Tikai pateica, ka [vēlēšanu rezultātu anulēšana] nav iespējama," teica Znaks.

Par spīti tam, vēlētāji un neatkarīgie novērotāji turpina iesniegt individuālas sūdzības un pieprasa, lai tiktu izmeklēta krāpšanās viņu iecirkņos. "Katrā iecirknī, kur cilvēki balsoja vienā veidā, bet oficiālie rezultāti uzrāda ko citu, viņi turpina cīnīties par savām balsīm. Viņi iet uz policiju. Viņi prasa sākt kriminālizmeklēšanu," piebilst Znaks.

Artihovska pagājušonedēļ prokuratūrā iesniedza oficiālu sūdzību par rezultātu viltošanu, ko redzēja pati savām acīm.

"Mēs zinām, ka cilvēki par to neaizmirsīs. Viņi nepiedos to, kas notika," viņa saka.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu