Uz lielā ekrāna Roja Andersona filma "Par bezgalīgo"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Par bezgalīgo"
"Par bezgalīgo" Foto: kadrs no filmas

Rojs Andersons ir kinorežisors, kura unikālais rokraksts jau uzskatāms kā atsevišķs žanrs. Ja agrāk par zviedru ikdienu, priekiem un raizēm skatītājiem stāstīja Bergmans, tad mūsdienās par līdzīgu vēstnesi ir kļuvis Andersons. Viņa jaunākā filma, ko apdzīvo komiski un aizkustinoši neveiksminieki - "Par bezgalīgo" (About Endlessness) kinoteātros tiek demonstrēta no 1. septembra.

Filmā iekļautas pārdomas par cilvēka dzīvi visā tās skaistumā un nežēlībā, smieklīgumā un banalitātē. Stāstnieces liegā balss mūs gluži kā Šeherazade tūkstoš un vienas nakts pasakās (kas ir viens no režisora galvenajiem filmas iedvesmas avotiem) vada sapnim līdzīgos klejojumos. Šķietami bezjēdzīgiem brīžiem ir tāda pati nozīme kā vēsturiskiem notikumiem – kāds pāris lido pār kara plosīto Ķelni; tēvs apstājas, lai lietus laikā sasietu meitai kurpju auklas; sakauta armija dodas uz karagūstekņu nometni. 

Roja Andersona pasaule arī filmā ir saglabājusies nemainīga. Tā ir zilganzaļa, kā ūdenī gulējusi fotogrāfija. Režisors nav pesimists, tomēr raugās acīs bezgalīgā stāsta patiesībai – dzīve ir traģēdija bez uzvarētājiem. Ar pienācīgu cieņu un uzmanību cilvēks attiecas pret to, kas viņam ir, vien tad, ja skaidri apzinās visa pastāvošā trauslumu un ievainojamību.

"Par bezgalīgo"
"Par bezgalīgo" Foto: kadrs no filmas

Ieguvusi Venēcijas kinofestivāla “Sudraba lauvu”, Roja Andersona “Par bezgalīgo” ir 35 dzīves uzplaiksnījumu apkopojums, kas spēlējas ar eksistences absurdu un vienkāršo skaistumu. 2014. gadā režisora filma “Balodis, kurš sēdēja uz zara pārdomās par eksistenci” saņēma Venēcijas kinofestivāla galveno balvu. Dita Rietuma portālā “Kino Raksti”, analizējot Andersona daiļrades iezīmes - tonalitāti, kadrējumus, filmas varoņus, atzīmējusi, ka režisors savā veidā pats vienmēr atgādina “balodi, kurš sēž uz zara un reflektē par eksistenci”. Brīžiem dramatiska, brīžiem rāma un poētiska, filma “Par bezgalīgo” liks skatītājiem gan smieties, gan reflektēt par visapkārt esošo lietu bezgalīgo dabu.

Filma Latvijas pirmizrādi piedzīvoja Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā un sākas ar tekstu: “Jau septembris...”, tāpēc uz kino ekrāniem plašāk nonākusi 1. septembrī ar seansiem kinoteātros “Kino Bize” un “K.Suns”.

No 4. septembra filma tiks demonstrēta arī “Splendid Palace”, bet 24. septembrī “Par bezgalīgo” tiks izrādīta “Kino Cēsis”, kur pirms seansa ievadvārdus teiks kino teorētiķe Dita Rietuma. 

Filma tiks demonstrēta zviedru valodā ar subtitriem latviešu valodā. 

Filmas reklāmas rullītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu