Vācija: Navaļnijs mērķtiecīgi saindēts ar indi "Novičok" (76)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas valdība paziņojusi, ka Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs ticis saindēts ar "Novičok", vēsta raidorganizācija BBC.

Vācijas valdības pārstāvis Štefens Zeiberts trešdien, 2.septembrī, apstiprināja, ka Navaļnijs esot kļuvis par saindēšanas upuri, vēsta "Deutsche Welle".

Vācijas bruņoto spēku speciālajā laboratorijā veiktās toksikoloģijas analīzes uzrādījušas "Novičok" grupas vielu, sacīja Zeiberts. Analīzes uzrādījušas "neapšaubāmus pierādījumus".

Navaļnijs patlaban tiek ārstēts Vācijas privātajā klīnikā "Charite".

Vācijas valdība paziņojusi, ka visstingrākajā veidā nosoda uzbrukumu un aicinājusi Krieviju nekavējoties sniegt paskaidrojumus.

"Tas ir baiss pavērsiens, ka Aleksejs Navaļnijs Krievijā kļuva par ķīmiskās nervu indes upuri," teikts Vācijas paziņojumā.

Vācijas kanclere Angela Merkele tikusies ar valdības ietekmīgākajiem ministriem,  lai apspriestu turpmākos soļus. Vācija par Navaļnija analīžu rezultātiem ziņos saviem sabiedrotajiem Eiropas Savienībā (ES) un NATO, lai kopā apspriestu "samērīgu kopīgo atbildi".

Vācijas Ārlietu ministrija jau izsaukusi Krievijas vēstnieku un izteikusi atkārtotu stingru prasību noskaidrot "tagad jau pierādītās Alekseja Navaļnija saindēšanas apstākļus".

Pasaule pauž sašutumu

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs nosodīja Navaļnija saindēšanu ar "Novičok", nodēvējot to par šokējošu, un pieprasīja pienācīgu šīs lietas izmeklēšanu no Maskavas puses.

Arī Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena nosodīja Navaļnija saindēšanu, nodēvējot to par gļēvulīgu un nicināmu rīcību. Viņa uzsvēra, ka vainīgie ir jāsauc pie atbildības.

Arī Savienotās Valstis pauda bažas par atklājumu, ka Navaļnijs ticis saindēts ar "Novičok" tipa indi. "Mēs strādāsim kopā ar sabiedrotajiem un starptautisko sabiedrību, lai sauktu pie atbildības tos Krievijā, lai kur arī pierādījumi neizvestu," sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Uljots.

Viņš uzsvērta, ka Krievijas tautai ir tiesības mierīgi paust savus uzskatus, nebaidoties no represijām, sevišķi, indēšanas ar nervu reaģentiem.

Francija pavēstīja, ka Navaļnija saindēšana ar nervu reaģentu ir šokējoša un bezatbildīga. "Ņemot vērā Navaļnija kunga politisko statusu Krievijā, uzbrukums viņam raisa nopietnus jautājumus. Krievijas varasiestāžu pienākums ir atbildēt uz tiem," sacīja Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons norādīja, ka Lielbritānija pati ir pieredzējusi "Novičok" nāvējošās sekas, ar to domājot Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu, kas notika pirms diviem gadiem Lielbritānijā un izprovocēja Krievijas diplomātu izraidīšanu no vairākām Eiropas valstīm. 

"Krievijas valdībai tagad ir jāpaskaidro, kas notika ar Navaļnija kungu - mēs sadarbosimies ar starptautisko sabiedrību, lai nodrošinātu, ka tiek panākts taisnīgums," paziņoja Džonsons.

Kremlis pauž gatavību sadarboties ar Vāciju Navaļnija lietas izmeklēšanā

Krievija ir gatava sadarboties ar Vāciju krievu opozicionāra Alekseja Navaļnija lietas izmeklēšanā, trešdien paziņojis Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Vācijas valdība šodien paziņoja, ka iegūti "neapgāžami" pierādījumi, ka Krievijas opozīcijas līderis ir saindēts ar ķīmisku nervu reaģentu, kas pieder "Novičok" grupai.

"Vispār mēs apstiprinām, ka esam gatavi un ieinteresēti pilnībā sadarboties un apmainīties ar datiem ar Vāciju šajā jautājumā," paziņoja Peskovs.

Taču viņš sūdzējās, ka Krievija ir lūgusi Vācijas ārstus dalīties savos atklājumos par Navaļnija veselības stāvokli, bet vēl nav saņēmusi atbildes.

Peskovs uzstāja, ka pirms Navaļnija pārvešanas uz Vāciju viņam veiktas pārbaudes, kurās nekādas indes pēdas nav atrastas.

Krievija: mūsu eksperti indīgas vielas nav atraduši

Tikmēr Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādījis, ka Berlīne vēl neesot oficiāli informējusi Maskavu par aizdomām, ka Navaļnijs būtu saindēts ar ķīmisko kaujasvielu "Novičok".

Tajā pašā laikā Krievijas aģentūra TASS atkal izplatījusi kādas anonīmas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas izteikumus, ka nedz Navaļnija ķermenī, nedz viņa apģērbā krievu eksperti neesot atraduši nekādas indīgas vielas pēdas.

Savukārt Navaļnija līdzgaitnieks un viņa dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda direktors Ivans Ždanovs izteicies, ka Vācijas konstatētā "Novičok" izmantošana apliecina to, ka par notikušo atbildīga ir Krievijas valsts.

"Tikai valsts (FDD, GRU) var izmantot "Novičok". Tas neatstāj nekādu iespēju saprātīgām šaubām,"

tviterī norādījis Ždanovs, piesaucot Krievijas Federālo drošības dienestu un militāro izlūkdienestu.

Notikumu gaita

20.augustā, dodoties no Tomskas atpakaļ uz Maskavu, Navaļnijam lidmašīnā palika slikti. Pēc ārkārtas nosēšanās Omskā viņš bezsamaņā tika nogādāts slimnīcā. Krievijas mediķi vairākas dienas neļāva Navaļniju transportēt, taču beigu beigās viņš tika transportēts uz "Charite" klīniku Vācijā. 

Pirmajā "Charite" sniegtajā paziņojumā bija teikts, ka mediķi Navaļnija organismā konstatējuši holinesterāzes inhibitoru grupas vielu - tādas satur ne tikai vairāki medikamenti, bet arī pesticīdi un nervu indes. Navaļnijs tiek ārstēts ar preparātu atropīnu. 

Pie holinesterāzes inhibitoru grupas pieder arī nervus paralizējošo vielu grupas "Novičok" indes.  

Medija RBK rīcībā nonākusi divu Krievijas iestāžu Vācijai iesniegtā prasība sniegt informāciju par Navaļnija ārstēšanu un analīžu rezultātiem.

Ar "Novičok" 2018.gadā Anglijas pilsētā Solsberijā tika saindēts bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu