TVNET 20 gadi. Dizaineres Rūtas Jumītes versija (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: TVNET/Rūta Jumīte

Atzīmējot 20 gadu jubileju, TVNET sāk sadarbību ar Latvijas māksliniekiem -  desmit Latvijas dizaineri rada katrs savu versiju par TVNET jubilejas logo. Šodien savu logo piedāvā dizainere Rūta Jumīte.

Rūta ir grafikas dizainere ar sešu gadu pieredzi zīmolu dizainā un padziļinātu interesi par sociālo inovāciju dizainu un ilgtspējību. Pirms gada ieguvusi bakalaura grādu grafikas un iepakojuma dizainā Latvijas Mākslas akadēmijā, šā gada septembrī viņa sāk maģistrantūras studijas Helsinkos, Aalto Universitātē, programmā “Radošā ilgtspējība”, bet pirms gada ieguva bakalaura grādu grafikas un iepakojuma dizainā Latvijas Mākslas akadēmijā. Pēdējo gadu laikā dizainere saņēmusi vairākas starptautiskas un vietēja mēroga balvas un atzinības grafiskajā un informācijas dizainā. Paralēli studijām Rūta strādā kā freelance grafikas dizainere un drīzumā plāno realizēt arī savu dizaina produktu zīmolu.

Foto: logo

Rūta atzīst, ka sirdij tuvākie viņai vienmēr bijuši kultūras projekti un sadarbība ar bezpeļņas organizācijām. Kultūras projekti arī dod lielāku brīvību eksperimentēt un radīt unikālus risinājumus. Viņa piedalījusies Tērbatas Vasaras ielas vizuālās identitātes veidošanā, kā arī Imanta Ziedoņa Fonda Bibliotēkā Rīgā, Sporta ielā 2.

Dizains manā uztverē ir rīks. Lai arī dizains visbiežāk tiek izmantots kā rīks, lai gūtu lielāku peļņu, vēlos pierādīt, ka arī sociālo inovāciju dizains un ilgtspējība ir seksīgi,

viņa atzīst.

Šobrīd Rūta kopā ar industriālo dizaineri Nauri Martinsonu veido seksa rotaļlietu zīmolu, kas palīdzēs lauzt stereotipus un stigmas, kas saistītas ar seksualitāti, veicinot uz atvērtākām diskusijām sabiedrībā.

"Tajā pašā laikā es dizainu ilgtspējībai redzu kā rīku, kas palīdz sasniegt tālejošākus mērķus: cilvēces veiksmīgu izdzīvošanu pēc simtiem gadu, harmoniski pastāvot līdzās dabai un saglabājot veselīgu planētas ekosistēmu, ko paši, dzenoties pēc komforta, esam sākuši apdraudēt. Man nav pretenziju pret komfortu, pati to mīlu, bet, lai to varētu baudīt arī nākamās paaudzes, mums pakāpeniski jāpāriet uz tehnoloģijām un metodēm, kas ļauj ražot enerģiju, lietas un būvēt pilsētas, radot daudz mazāk CO2 izmešu. Šajā lauciņā šobrīd vēl tikai sāku gūt padziļinātas zināšanas, bet jau tagad zinu, ka pēc maģistra studiju pabeigšanas atgriezīšos Latvijā, lai savas iegūtās zināšanas varētu investēt ilgtspējības attistībā šeit."

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu