Aizsardzības nozare meklēs iespējas pilnveidot zemessargu apmācību procesu un radīt papildu motivāciju dienestam Zemessardzē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija)

Ņemot vērā Valsts kontroles revīzijas ieteikumus, aizsardzības nozare izvērtēs iespējas pilnveidot zemessargu apmācību organizēšanas procesu un radīt papildu motivāciju dienestam Zemessardzē.

Aizsardzības ministrija atzinīgi vērtē sadarbību ar Valsts kontroli, kā arī tās revīzijas ziņojumā sniegtos ieteikumus Zemessardzes attīstības sekmēšanai, kuru ieviešanu Valsts kontroles vadība un Zemessardzes vienību komandieri pārrunās seminārā, kas notiks rīt, 4.septembrī.

"Vēlos izteikt pateicību Valsts kontrolei par rūpīgi veikto Zemessardzes darbības analīzi, kuras secinājumus izmantosim, lai pilnveidotu Zemessardzes kaujas spējas. Neplānotas kaujas gatavības pārbaudes ir efektīvs veids, kā pārliecināties par vienību spēju īstenot valsts aizsardzības uzdevumus, tādēļ 2019.gadā es izdevu pavēli, ar kuru šīs pārbaudes sākām veikt visos Nacionālo bruņoto spēku veidos un Zemessardzes brigādēs," uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

2019.gadā Aizsardzības ministrija sāka aktīvu darbu pie vienību sagatavotības izvērtēšanas kārtības pilnveidošanas, lai objektīvi izvērtētu vienību gatavību īsā laikā reaģēt uz pēkšņām valsts apdraudējuma situācijām. Viens no vienību sagatavotības izvērtēšanas elementiem ir neplānotas kaujas gatavības pārbaudes, bez brīdinājuma aktivizējot vienības tām paredzēto valsts aizsardzības uzdevumu izpildei.

Pērn Nacionālo bruņoto spēku, tai skaitā, Zemessardzes vienībās visā Latvijā tika veiktas sešas neplānotas kaujas gatavības pārbaudes un šogad - četras.

Kaujas gatavības pārbaudes apliecināja, ka vienības spēj veikt kaujas uzdevumus tām noteiktajos reaģēšanas laikos pēkšņa valsts apdraudējuma situācijās. Vienlaikus pārbaudes iezīmēja attīstības virzienus kaujas spēju uzlabošanai, tostarp, nepieciešamību pilnveidot infrastruktūru un vienību nodrošinājumu.

Ņemot vērā Valsts kontroles revīzijas ziņojuma ieteikumus, aizsardzības nozare, piemēram, izvērtēs iespējas pilnveidot zemessargu apmācību organizēšanas procesu, radīt papildu motivāciju dienestam Zemessardzē un veicināt izaugsmes iespējas, dienējot Zemessardzē.

Jau ziņots, ka finansējums 73 miljonu eiro apmērā Zemessardzes paaugstinātas gatavības apakšvienību pirmā posma īstenošanai laikā no 2015.gada līdz 2018.gadam ir izlietots plānotajam mērķim, secināts Valsts kontroles revīzijā.

Lai arī kopumā zemessargu aktivitāte ir palielinājusies, tomēr četru gadu periodā gandrīz noturīga tendence ir tāda, ka trešā daļa no uzskaitē esošajiem zemessargiem aktivitātēs nav piedalījušies nevienu dienu. Paaugstinātas gatavības apakšvienību ieviešanas pasākumu pozitīvais efekts ir tas, ka ir izdevies palielināt aktīvo zemessargu iesaisti - 2018.gadā virs 30 dienām Zemessardzes pasākumos ir iesaistījusies ceturtā daļa no aktīvajiem zemessargiem. Tā kā plānotajā četru gadu apmācībā nebija iespējams rēķināties ar vienu un to pašu zemessargu nemainīgu aktivitāti, paaugstinātas gatavības zemessargu apmācība netika īstenota plānotajā veidā un neizdevās sasniegt gaidītos rezultātus ne speciālistu apmācībā, ne kolektīvā līmeņa apmācībā, atzinusi Valsts kontrolē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu