Īlons Masks: Pirmie cilvēki uz Marsa, visticamāk, tur arī nomirs (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Šīs nedēļas sākumā Īlons Masks paziņoja, ka viņa mērķis ir padarīt pirmo Marsa kolonistu nāvi pēc iespējas komfortablāku, bet dzīvi - kaut nedaudz līdzīgu dzīvei uz Zemes.

Pastāv ļoti daudzi jautājumi par to, kā cilvēks iekārtosies uz Marsa. Kā Maska plānotie simts kosmosa kuģi droši aizceļos līdz Marsam? Kā tie droši nolaidīsies uz Marsa virsmas? Kā astronauti pārdzīvos gadu ilgu ceļojumu šaurā kabīnē, kur lielākā daļa telpas būs atvēlēta nepieciešamajai kravai? Tie visi ir jautājumi, kas jārisina pat vēl pirms nolaišanās uz Marsa, rakstīts izdevumā "Popular Mechanics".

Tālāk seko loģistikas problēmas. Pirmkārt, pats ceļojums uz Marsu pēc tagadējām aplēsēm aizņems gadu, turklāt potenciālajiem astronautiem ir teikts, ka ceļojums, visticamāk, būs vienā virzienā. 

Tātad statistiski pastāv gandrīz pilnīgi droša iespēja, ka pirmie Marsa kolonisti tur arī nomirs - dabiskā nāvē vai arī kādā negadījumā. 

Kad programma “Mars One” 2013. gadā izsludināja pieteikšanos, cilvēku, kas vēlējās doties vienā virzienā uz Marsu, netrūka. 2014. gadā kādā raidījumā ķīmiķis un potenciālais astronauts ceļojumā uz Marsu Teilors Rouzs teica: “Ja man ir iespēja doties uz Marsu un kļūt par cilvēku-jūrascūciņu, es labprāt ziedoju savu ķermeni zinātnei. Es jūtu, ka man personīgi tas ir tā vērts. Tā ir tāda savtīga lieta, tomēr mans dzīves sapnis ir pagriezties un tālumā redzēt Zemi.” 

Pirmdienas konferencē Masks stāstīja, ka viņa galvenā prioritāte ir atkārtoti lietojamas un robustas raķetes būvniecība, kas būs ērta astronautiem. Maska kosmosa kuģis nesen jau veiksmīgi nogādāja astronautus uz Starptautisko kosmosa staciju, kur jau atrodas tehnoloģijas, kas nepieciešamas dzīvei ārpus Zemes. Tomēr tās nav tās pašas, kas plānotas dzīvības nodrošināšanai uz Marsa. 

Piemēram, uz Marsa būs nepieciešamas ilgtspējīgākas tehnoloģijas, lai cilvēkus nodrošinātu ar ūdeni un pārtiku, jo Starptautiskajā kosmosa stacijā kravas pienāk vairākas reizes gadā. 

Uz Marsa ari jānogādā 3D printeri un jēlmateriāls, no kura var izgatavot 100 dažādas lietas vai 50 medikamentus. Rūpīgi jāpiedomā pie atkritumu pārstrādes un atkārtotas izmantošanas. 

“Pastāv liela iespēja, ka tu tur nomirsi un tas būs visai skarbi, tomēr, ja viss izdosies, tad tā būs diezgan krāšņa nāve,” teica Masks. 

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu