Grib, lai meita redz tēti spēlējam hokeju: bijušā Rīgas "Dinamo" uzbrucēja Šrempa atgriešanās (1)

Robs Šremps. Foto: Ieva Čīka/LETA
Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp

Savulaik ar lielām cerībām Latvijas līdzjutēju vidū tika gaidīta ripas "juveliera" Roba Šrempa pievienošanās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubam Rīgas "Dinamo". Diemžēl savulaik Nacionālās hokeja līgas (NHL) drafta pirmajā kārtā izvēlētā amerikāņa skrējiens pa KHL laukumiem beidzās ļoti agri. Tagad viņš ir atgriezies - pārcēlies uz dzīvi Latvijā, kā arī pievienojies vietējās virslīgas komandai "Mogo"/LSPA.

2012.gada vasarā tolaik 26 gadus vecais Šremps piekrita Rīgas "Dinamo" piedāvājumam, parakstot šai KHL komandai netipisku divu gadu līgumu. Pēdējos gados jau ierasts, ka "Dinamo" sastāvā gandrīz visiem hokejistiem kabatā vienošanās tikai uz konkrēto sezonu.

Robam tā bija otrā sezona otrpus "dīķim" jeb Eiropas hokejā. Pirmo viņš pavadīja Zviedrijas augstākās līgas vienībā Ērnšeldsvīkas "MODO Hockey". Esot bijis piedāvājums arī no Minskas "Dinamo", kas solījusi maksāt vairāk nekā miljonu sezonā, bet Šremps tomēr izvēlējies par 300 tūkstošiem sezonā spēlēt Zviedrijā. Kāpēc? Tas darīts kopējā čempionāta līmeņa dēļ. Hokejists joprojām uzskata, ka Zviedrijas augstākā līga ir otrs spēcīgākais čempionāts pasaulē. Nauda Robam karjerā nekad nav bijusi galvenais dzinulis - to viņš mūsu sarunas laikā uzsvērs vairākkārt.

Neilgi, bet saldi

NHL pirmajā kārtā ar 25.numuru izvēlētais Šremps noteikti neizmantoja visu savu potenciālu, lai spēlētu pasaules hokeja Mekā. To viņš pauž arī sarunā ar TVNET.

"Mana karjera NHL bija īsa, bet salda. Visvairāk noteikti izbaudīju laiku Ņujorkas "Islanders" komandā. Tā bija iespēja tā pa īstam sajust NHL atmosfēru, ceļot, būt nozīmīgai daļai komandas. Lielu daļu manas karjeras NHL bija jāuztraucas par iespējamo nosūtīšanu uz fārmklubu, saspēlēšanos ar jauniem partneriem un citām niansēm. Nebija drošības sajūtas. Ņujorkas komandā beidzot varēju atbrīvoties un būt es pats," ASV metropoles komandā "Islanders" aizvadītās 89 spēles divu sezonu laikā atminējās hokejists.

Izcili nūju un ripu pārvaldošais Šremps tā arī neatrada savu īsto vietu NHL, 2011.gadā pārceļoties uz Zviedrijas komandu. Izrādījās, ka ar to tad arī tika aizvērtas durvis atpakaļ uz sapņu līgu.

Mazā Ņujorkas štata pilsētiņā Fultonā dzimušais Robs vienmēr esot vēlējies izklaidēt publiku, būt kā Maikls Džordans, tikai uz ledus. Tāpēc arī zēna gados pievērsis īpašu uzmanību nūjas tehnikai, spējai sarežģītās un neiedomājamās situācijās filigrāni kontrolēt uz nūjas lāpstiņas uzlikto kaučuka gabalu. Izrādās, ka Šremps tīņa gados paralēli hokejam trenējās lakrosā. Šā Latvijā eksotiskā sporta veida tehniku viņš pārnesa uz ledus hokeja laukumiem, ripu pārvaldot līdzīgi kā bumbiņu lakrosa spēles laikā.

"Pēcspēles metienus vienmēr uztvēru kā vietu un laiku, kurā parādīt savas prasmes, lai būtu jautri publikai un pašam.

Kad augu, apbrīnoju Maiklu Džordanu. Viņš prata gan izklaidēt, gan gūt panākumus un izcīnīt trofejas. Viņš, izkāris mēli, trieca bumbu grozā, atspērās lidojumam uz grozu no soda metiena līnijas.

Atceros epizodi kādā spēlē, kurā viņš izpildīja soda metienus. Pretinieks Džordanu aprunāja, mēģināja ar vārdiem izsist no ritma, bet Maikls aizvēra acis un izpildīja precīzu metienu. Apbrīnojami! Jā, tas ir tāds izlēcēja gājiens, zīmēšanās, bet publikai patīk tāda veida izklaide."

Pavasarī vai visas pasaules sporta līdzjutēji bija aizrautīgi "pielipuši" savu viedierīču ekrāniem, lai izbaudītu desmit sēriju garo dokumentālo stāstu "The Last Dance" par Džordana pēdējo sezonu Čikāgas "Bulls" komandā. Šrempu īpaši esot fascinējis "Bulls" galvenā trenera Fila Džeksona darba stils, izjūtot katra spēlētāja nepieciešamību pēc individuālas pieejas, lai atlētu pilnībā atraisītu laukumā.

Vaicāts, vai viņa karjerā ir bijis kāds tāda tipa treneris, Robs sāk galvā pārlapot daudzo gadu gaitā sastaptos.

"Profesionālajā karjerā laikam tāda trenera nav bijis... Stīvs Ludziks manā pirmajā gadā junioros (Ontārio Hokeja līgā 2002.gadā - aut.) bija tāds. Viņš zināja, kad dot brīvību, kad pievilkt grožus. Puikas gados tāds bija Dons Karents, kurš bija mans mentors. Deva daudz brīvības uz ledus. Tas gan arī manī veicināja sliktu ieradumu attīstību (smejas). Protams, tas veicināja manu radošumu."

Rīga "iespļauj" hokeja dvēselē, bet atnes mūža mīlu

Pēc pietiekami labas pirmās sezonas Eiropā 2011./2012.gada sezonā Šremps pieņēma Rīgas "Dinamo" piedāvājumu spēlēt KHL. 55 spēlēs Zviedrijas līgā uzbrucējs guva 19 vārtus un veica 22 rezultatīvas piespēles. Šķietami viss bija daudzsološi. 

No "Dinamo" jau pirms iepriekšējās sezonas bija aizgājis, iespējams, tehniskākais Latvijas hokejists Lauris Dārziņš, bet sastāvā bija nūjas burvis Aleksandrs Ņiživijs, kurš tuvojās karjeras finiša atzīmei. Tika nolīgti daudzsološi ārzemnieki: snaiperis Aleksandrs Žirū, vārtsargs Mikaēls Telkvists, aizsargs Metjū Karls, centrs Pols Šehura.

No komandas gaidīja daudz, jo iepriekšējās četrās KHL sezonās "Dinamo" ne reizi nebija palikusi ārpus Gagarina kausa izcīņas dalībnieču pulka.

Tiesa, komanda bija palikusi bez sava iepriekšējo trīs sezonu līdera Sanda Ozoliņa. Kluba vadība nolēma neparakstīt jaunu līgumu ar iepriekšējo gadu kapteini un komandas gara uzturētāju. Izrādījās, ka tā bija pirmā kļūda. Pirmā no daudzajām tajā sezonā.

Jau 2012.gadā mēļoja, ka bez Ozoliņa ģērbtuvē un laukumā nav komandas vienotības. Ārzemnieki turas kopā vienā ģērbtuves stūrī, bet latvieši citā. Netieši to sarunā tagad apstiprina arī Šremps. Viņš gan nevēloties rakāties pagātnes nogulsnēs un atkal duļķot ūdeni šajā traukā. Vaicāju, kāda bija Roba pirmā reize karjerā, kad viņu atlaida no darba.

"Atlaišana bija smags trieciens manai pašapziņai. Pats atlaišanas process arī bija diezgan absurds. Man vienkārši piezvanīja un teica, ka vēlas lauzt divu gadu līgumu. Gribēja panākt, ka izmaksā man tikai nākamā mēneša algu, bez kompensācijas. Par to arī strīdējāmies. Teica, lai ņemu to, ko dod, vai būs jābrauc uz fārmklubu "Liepāja". Man ļoti nepatīk šī profesionālā sporta puse, šīs smagās sarunas. Ar to nodarbojas mans aģents. Nauda man nekad hokejā nav bijis galvenais, bet kaut kādai samērībai ir jābūt. Tas, ko man piedāvāja, nepavisam nebija samērīgi un godīgi. Teicu, ka braukšu uz Liepāju. Pavadīju tur divas nedēļas, kuru laikā tika panākts kompromiss. Tad arī devos prom," 2012.gada nogales notikumus atcerējās spēlētājs.

Lai gan sportiski Rīgā Šrempam savā ziņā tika "iespļauts dvēselē", aptuveni četri Latvijā pavadītie mēneši nav tikai drūmās krāsās triepjami. Kāda brīnišķīga apstākļu sakritība ļāva hokejistam Rīgā satikt savu mūža lielo mīlu - latvieti Martu, ar kuru abi ir kopā jau gandrīz astoņus gadus. Jau divarpus gadus ģimenē aug arī abu meitiņa.

"Martu nejauši kādā vakarā satiku Vecrīgā. Tā bija viena no tām nejaušajām apstākļu sakritībām. Viņa tovakar nemaz neesot gribējusi doties uz Vecrīgu izklaidēties, bet draudzenes pierunāja. Viņa kopā ar draudzeni stāvēja uz ielas un smēķēja. Es nekad neesmu smēķējis cigaretes, bet toreiz vienkārši piegāju klāt un vaicāju, vai varu uzsmēķēt kopā ar viņām. Tas bija vienkāršs iemesls, lai sāktu sarunu. Pēc tam palūdzu Martas numuru, sākām satikties. Kad mani atlaida no "Dinamo", viss it kā sabruka, bet katram mākonītim ir zelta maliņa. Šajā stāstā šī zelta maliņa ir tā, ka satiku Martu."

No tā gada Rīgas "Dinamo" modeļa Šrempam joprojām ir draudzīgas attiecības ar Kasparu Daugaviņu, kurš komandā spēlēja NHL lokauta laikā. Raitis Ivanāns toreiz esot bijis stiprais un draudzīgais plecs viesspēlētājiem.

Pēc atlaišanas no "Dinamo" Robs devās spēlēt hokeju Austrijā, Zalcburgas "Red Bull" klubā. Togad ātri atrast jaunu darbavietu esot bijis ļoti grūti, jo Eiropā NHL lokauta laikā spēlēja virkne pasaules zvaigžņu. Likteņa ironija, bet arī pēdējā pietura Šrempa profesionālajā karjerā bija tieši Zalcburga.

No saulainās Floridas uz Rīgu

2017./2018.gada sezonā Šremps atgriezās Zalcburgas klubā, aizvadot savu rezultatīvāko sezonu Eiropā. Viņš 36 spēlēs guva deviņus vārtus un veica 38 rezultatīvas piespēles. Varētu likties, ka noteikti bija jābūt turpinājumam, taču amerikānis nolēma likt punktu karjerai.

"Daudz upurējos komandas labā. Ļoti daudz togad ieguldīju, lai klubs cīnītos par Austrijas čempiontitulu. Manu veikumu neviens tā īsti nenovērtēja. Nebija nekādas atgriezeniskās saites. Pēc sezonas viņi man izteica jaunu piedāvājumu, bet pēdējā brīdī tomēr to atsauca. Situācija bija diezgan dīvaina. Es to uztvēru ar aizvainojumu. Nolēmu tā: ja reiz šajā spēlē pret mani tā izturas, ir laiks iet no tās prom. Uzskatīju, ka labāk aiziet tajā brīdī, nevis vēlāk, kad būšu vecāks un bez citām iespējām. Profesionālās karjeras beigas vienmēr ietver sevī pārejas laiku - jāsaprot, ko vēlies darīt, kā to panākt. Jāsāk dzīvot no jauna. Gandrīz kā tikko dzimušam zīdainim."

Roba un Martas meitiņa piedzima Austrijā. Pēc uzbrucēja profesionālo gaitu noslēgšanās ģimene pārcēlās uz Floridu. Vasaras gan tikušas pavadītas Latvijā, bet šogad nolemts nedoties atpakaļ uz ASV. Šādu lēmumu esot ietekmējis arī šobrīd pasaulē notiekošais, Covid-19 izplatībai strauji pieaugot.

"Latvija ir lieliska vieta, kur dzīvot! Šobrīd tā ir, iespējams, drošākā vieta uz zemes. Sieva ir atgriezusies universitātē, meita apmeklē vietējo bērnudārzu, bet es no šejienes vadu savu biznesu," ģimenes ikdienu ieskicēja hokejists.

Vēl viena likteņa ironija: Robs kopā ar ģimeni šobrīd dzīvo pavisam netālu no "Arēnas Rīga", kur mājas spēles aizvada Rīgas "Dinamo".

Bizness un atgriešanās uz ledus Latvijas čempionātā

Šremps izveidojis hokeja prasmju attīstības platformu "44 Vision Hockey". Viņš un virkne citu specializētu treneru individuāli strādā ar hokejistiem, analizējot videomateriālus no spēlēm, lai uzlabotu viņu prasmes un rezultātus uz ledus. Digitālās tiešsaistes nodarbības notiek ar "Instat" rīka palīdzību, kur iespējams uzskatāmi parādīt uzlabojamās lietas. Robs atzīst, ka parādīt nianses video fragmentā viņam ir daudz vieglāk un efektīvāk, nekā zīmēt uz tāfeles ar krītu.

"Šo platformu izveidojām kopā ar manu biznesa partneri. Esam piesaistījuši virkni profesionālu treneru. Ja es to darītu viens, tad sezonas laikā varētu strādāt ar aptuveni 40 hokejistiem. Tagad kopumā pie mums darbojas 34 treneri. Nav vecuma ierobežojumu - palīdzam kā trīspadsmitgadīgajiem, tā pieredzes bagātiem profesionāļiem. Treneru lokā ir septiņas olimpisko spēļu dalībnieces. Kad esi profesionālis, tad arī komandas videosapulcēs demonstrētie fragmenti ir orientēti uz visu komandu. Mēs pievēršam uzmanību katram individuāli."

"44 Vision Hockey" klientu lokā ir NHL izcilnieki Patriks Keins, Drū Dautijs un Korijs Perijs. Šremps nesen arī bija Austrijā, kur individuāli strādāja ar vietējo talantu Marko Rosi. 18 gadus vecais centrs varētu tikt izvēlēts šā gada NHL drafta pirmajā pieciniekā.

Arī šajā braucienā uz Austriju neiztika bez saiknes ar Latviju. "YouTube" atrodamajā video Šrempam mugurā ir treniņtērps ar Latvijas izlases logo. To viņam esot aizdevis Kaspars Daugaviņš.

Līdzīgi bijis arī ar Roba negaidīto atgriešanos hokejā, pievienojoties "Optibet" līgas komandai "Mogo"/LSPA. Arī šoreiz "vainīgi" Latvijas hokejisti.

"Es izmantoju iespēju un Piņķu ledus hallē trenējos ar latviešu spēlētājiem, kuri pagaidām ir bez darba. Viņu vidū bija arī Oskars Bārtulis. Viņš apjautājās, vai man nebūtu interese uzspēlēt Latvijas čempionātā. Uz ledus jutos labi, tāpēc piekritu. Oskars iedeva Elvja Želubovska numuru, piezvanīju un vienojāmies par spēlēšanu "Mogo".

Esmu aizvadījis vairākus treniņus kopā ar komandu. Pats vēl tikai mēģinu "nokratīt rūsu no kauliem". Mums ir labs sastāvs, temps treniņos ir augsts."

Pēc karjeras beigām Šremps esot spēlējis vietējā amatieru jeb svētdienas līgā ASV, tāpēc neesot gluži tā, ka uz ledus pēdējo reizi maču aizvadījis Austrijā.

Viena no galvenajām Roba motivācijām atgriezies uz ledus esot bijusi divarpus gadus vecā meita. Kad viņš spēlēja Austrijā, viņa bija tikai trīs mēnešus veca, tāpēc neatceras tēti uz ledus ar nūju rokās. Spēlēšana "Mogo"/LSPA mazajai princesei būs iespēja tēvu redzēt sacensību režīmā uz ledus. Izklaidējot publiku, kā tikai viņš to prot.

Jaunajā "Optibet" hokeja līgas sezonā noteikti pievērsiet uzmanību "Mogo"/LSPA spēlētājam ar izveicīgajām rokām - Robam Šrempam. Varbūt pat palaimēsies ieraudzīt kādu uz ledus izpildītu lakrosa elementu. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu