Vai Baltijas burbulis plīsīs? Pēc ceļošanas uz Igauniju un Lietuvu, visticamāk, būs jāievēro pašizolācija (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Saslimstības ar Covid-19 rādītājs abās Baltijas kaimiņvalstīs pārsniedzis 16 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju robežu, līdz ar to, visticamāk, gan uz Lietuvu, gan Igauniju tiks attiecināta 14 dienu pašizolācijas prasība, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Gala lēmumu par to gan pieņems Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), kurš vēl nav publiskojis jaunāko to valstu sarakstu, uz kurām attiecas pašizolācijas prasība.

Tomēr, vadoties pēc Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, saslimstība Lietuvā piektdien sasniegusi 16,1 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju, bet Igaunijā šis rādītājs pieaudzis līdz 16,38 gadījumiem.

Saistībā ar iespējamiem ierobežojumiem, kas varētu tikt noteikti ieceļotājiem no Lietuvas un Igaunijas, viesnīcās samazinās rezervāciju skaits,

pastāstīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

Viņa skaidroja, ka šogad šis ir ļoti sensitīvs jautājums, un tirgus aktīvi seko līdzi jebkuram pat potenciāliem paziņojumiem. Attiecīgi jau pagājušā nedēļā, kad izskanēja informācija, ka Lietuvā un Igaunijā vidējais 14 dienu kumulatīvais saslimušo rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem varētu pārsniegt 16, kas nozīmētu prasību pašizolēties pēc ierašanās Latvijā no šīm valstīm, uzreiz sāka samazināties rezervāciju apjomi.

Graikste piebilda, ka to papildina tuvojošais sezonas noslēgums, kā iespaidā katru gadu samazinās rezervāciju apjoms.

Viņa arī norādīja, ka jautājums par Lietuvu un Igauniju ir piektdienas Ministru kabineta (MK) sēdes darba kārtībā, kas liek domāt, ka varbūt būs kādi citi noteikumi vai paziņojumi attiecībā uz šīm valstīm.

Graikste uzsvēra, ka nozare seko līdzi visām aktivitātēm un koncentrējas uz pasākumiem kā reaģēt uz ierobežojumiem.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati norāda uz saslimstības rādītāja pieaugumu arī Ungārijā. Tur patlaban saslimstība sasniegusi 19,21 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju. Līdzīgas tendences iezīmējas arī Norvēģijā, kur patlaban saslimstība mērāma 16,38 gadījumos uz 100 000 iedzīvotāju. Vadoties pēc pašreizējā SPKC valstu saslimstības rādītāju saraksta, uz abām valstīm pagaidām netiek attiecināta pašizolācijas prasība.

Tikmēr Kiprā saslimstība ar Covid-19 sarukusi līdz 11,76 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, tādējādi paredzams, ka valsts potenciāli vairs nebūs to sarakstā, uz kurām tiek attiecināta pašizolācija.

Patlaban joprojām spēkā ir SPKC valstu saraksts, kas stājās spēkā 29.augustā. Tas nozīmē, ka pašlaik 14 dienu pašizolācija jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur kopumā 26 Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kā arī caur Monako un Andoru jeb kopumā 28 valstīm.

Minēto 26 ES vai EEZ valstu vidū ir Slovēnija, Itālija, Slovākija, Luksemburga, Lihtenšteina, Vācija, Rumānija, Spānija, Beļģija, Bulgārija, Malta, Zviedrija, Šveice, Čehija, Nīderlande, Portugāle, Islande, Francija, Polija, Horvātija, Austrija, Kipra, kā arī Dānija, Lielbritānija, Īrija un Grieķija.

Zināms, ka Latvijas SPKC aprēķins ir balstīts uz Eiropas Slimību un profilakses un kontroles centra ziņoto gadījumu skaitu un modelētu 2020.gada populāciju. Savukārt Eiropas Slimību un profilakses un kontroles centrs izmanto "Eurostat 2019" valstu populācijas datus, tāpēc aprēķini var atšķirties.

Kā ziņots, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs trešdienas Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pavēstīja, ka līdz piektdienai Igaunija potenciāli varētu nokļūt to valstu vidū, no kurām atgriežoties ir jāievēro pašizolācija.

Tāpat epidemiologs atklāja, ka Lietuvā, kur, vadoties pēc otrdienas datiem, saslimstība ar Covid-19 sasniegusi 16,8 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, šis rādītājs ir jau pārsniedzis noteikto 16 gadījumu robežu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu