Cilvēku jūra pie Lukašenko rezidences un vardarbīgas aizturēšanas. Aizvadītā diena Minskā (23)

TVNET/Tut.by
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Svētdien Minskā pie prezidenta Aleksandra Lukašenko rezidences sapulcējās vismaz 100 000 cilvēki, pieprasot viņa atkāpšanos pēc negodīgām vēlēšanām.

Pieeju rezidencei bija nobloķējuši omonieši ar ūdensmetējiem un citu atribūtiku pūļa izdzenāšanai. Vairākas metro stacijas bija slēgtas, kā arī bija problēmas ar interneta un mobilajiem sakariem, ziņo baltkrievu portāls "Tut.by".

Kad protestētāji sāka izklīst no Neatkarības pils, sākās vardarbīgas aizturēšanas. 

Svētdien centrā bija vērojami daudzi vīrieši civilajās drēbēs, kuri ar stekiem dauzīja protestētājus un stiklus kādai kafejnīcai, kurā protestētāji bija patvērušies. Baltkrievijas mediji identificēja Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas pārvaldes priekšnieku Nikolaju Karpenkovu kā vienu no stiklu dauzītājiem.

Cenšoties patverties no aizturēšanām, vairāki cilvēki metās iekšā ezerā. Glābēju organizācijas OSVOD darbinieki, kuri tos uzņēma kuterī un pārveda otrā krastā, tika nodoti policijai.

Saskaņā ar Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju,

svētdien par "likumu par masu pasākumiem" pārkāpšanu aizturēti 633 cilvēki.

Protesti norisinājās ne tikai Minskā, bet arī citās Baltkrievijas lielākajās pilsētās. Kopumā visā valstī notikušas 42 protesta akcijas, apstiprināja Iekšlietu ministrija. Tā arī apgalvo, ka akcijās kopumā piedalījies 31 000 cilvēku, lai mediju aplēses liecina, ka Minskā vien pulcējušies ne mazāk kā 100 000 cilvēku. 

Ārpus Minskas nežēlīgākās aizturēšanas norisinājās Brestā un Grodņā. Grodņā izcēlās sadursmes starp protestētājiem un OMON, tika likta lietā asaru gāze. Asaru gāze tika izmantota arī pie Neatkarības pils Minskā un citās pilsētās, norāda "Tut.by".

Baltkrievijas iekšlietu ministrs Jurijs Karajevs aizstāvējis valsts drošības struktūras.

"Kad tiek runāts par Baltkrievijas policijas brutalitāti, es gribu teikt tā - nekur citur pasaulē nav tik humānas, savaldīgas un mierīgas policijas," viņš pauda valsts oficiālajai aģentūrai "Belta".

Aizvadītajā nedēļā galvenokārt tika arestēti studenti. 1.septembrī, Zinību dienā, notika studentu protesti. Studenti tika aizturēti gan vācot parakstus petīcijai, gan tad, kad gājiens bija ticis līdz Uzvaras laukumam.

Piektdien Minskas Valsts lingvistikas universitātē notika brutālas aizturēšanas augstskolas gaiteņos pēc tam, kad studenti bija nodziedājuši "Marseljēzu".

Kas notiek Baltkrievijā?

Baltkrievijā jau ceturto nedēļu turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas rietumvalstis.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu