“Novičok” - kāpēc lielākā daļa indēšanas upuru izdzīvo? (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, visticamāk, ir saindēts ar bēdīgi slaveno nervu indi “Novičok”. Pēdējos dažos gados ir bijuši vismaz seši indēšanas gadījumi, kuros izmantota šī inde, tomēr tikai viens upuris ir miris. 

Kāpēc tā? Vai šī viela ir mazāk letāla, nekā uzskatīts iepriekš? Vai varbūt tā laika gaitā ir degradējusies? 

Kā vēstīts izdevumā "The Conversation", nervu indes tika atklātas, strādājot pie pesticīdu pētījumiem. Tās pieder vielu grupai, kuru dēvē par fosfororganiskajiem savienojumiem, kuru ir tūkstošiem. Daudzi no tiem var kaitēt cilvēka organismam, uzbrūkot enzīmu grupai holīnesterāzēm, kas atbild par centrālās nervu sistēmas aktivitāti. 

Fosfororganiskie pesticīdi cilvēkam ir mazāk toksiski nekā nervu indes, jo tie ir īpaši radīti, lai uzbruktu insektu holīnesterāzēm, savukārt nervu indes ir koncentrētas uz cilvēka holīnesterāzēm. 

Izjaucot cilvēka nervu sistēmu, “Novičok” un citas nervu indes var nonāvēt cilvēku sirdstriekas vai nosmakšanas ceļā. Ir labi zināms, cik nāvējošas tās ir, piemēram, zarīna gāzes uzbrukumā Tokijas metro 1995. gadā cieta ļoti daudz cilvēku. 

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna vecākais brālis Kims Čenams gāja bojā 20 minūšu laikā pēc tam, kad tam sejā tika iesmērēta nervu inde “VX”. 

Tiesa, ir zināms, ka visus gadījumus, kad cilvēks ir saindēts ar kādu nervu indi, var ārstēt ar pretindi, piemēram, atropīnu vai diazepāmu. Tomēr par “Novičok” veidiem, kas sintezēti, ir zināms ļoti maz. 

Indes deva 

Vienu no fundamentālākajiem principiem toksikoloģijā pirmo reizi formulēja 16. gadsimta alķīmiķis Paracelzs, kuram tiek piedēvēts teiciens “sola dosis facit venenum” (deva rada indi). Tas nozīmē, ka visas vielas attiecīgajā daudzumā var būt toksiskas. Tas attiecas gan uz tādām vielām kā ūdens, gan uz nervu indēm. 

Tātad, vai “Novičok” upuri kaut kādā veidā uzņēma nepietiekamu lielu indes daudzumu? Noskaidrots, ka Sergeja un Jūlijas Skripaļu indēšanā Lielbritānijā 2018. gadā inde tika uzklāta uz durvju roktura. Lai arī indes daudzums uz roktura varēja būt pietiekams, tomēr daudzums, kas nonāca uz ādas, varēja būt pārāk neliels. Zināms, ka plaukstu āda sliktāk absorbē vielas nekā citas ķermeņa daļas. 

Skripaļu izdzīvošanā lielu lomu spēlēja arī operatīvā glābēju rīcība un pretindes lietošana. Ir zināms, ka, pārmeklējot Skripaļu māju, ar “Novičok” saindējās arī divi policisti, tomēr abi izdzīvoja. 

Drīz pēc šā incidenta netālu esošajā Eimesberijā saindējās vēl divi cilvēki, no kuriem viens gāja bojā. Šoreiz inde esot bijusi atrastā smaržu pudelītē

Saindētās smaržu pudelītes iepakojums.
Saindētās smaržu pudelītes iepakojums. Foto: AFP / Scanpix

Navaļnija gadījumā inde organismā tika uzņemta, iedzerot saindētu tēju, kurā, visticamāk, bija vairāk nekā letāla “Novičok” deva. Kā nākas, ka Navaļnijs izdzīvoja? 

Precīzas incidenta detaļas nav zināmas, tomēr pastāv virkne faktoru, kas varēja ietekmēt absorbēto indes daudzumu. Piemēram, viņš varēja iedzert vien dažus malciņus tējas, nevis iztukšot visu tasīti. Sākotnējos ziņojumos minēts, ka Navaļnijs pēc saindēšanas arī vēmis. Nav arī zināms, kā inde tika izšķīdināta tējā. 

Aleksejs Navaļnijs
Aleksejs Navaļnijs Foto: Reuters/ScanPix

Nervu indei raksturīgais toksiskums var būt viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc to mēdz izmantot slepkavas. Tomēr praktiskās grūtības, kas saistītas ar jebkuras indes pārvietošanu un šķīdināšanu, var novest pie kļūmēm devas lielumā. 

Pagaidām ir zināms, ka “Novičok” nervu indes ir ķīmiski stabilas un tiek ražotas īpašās rūpnīcās. Ja upuris izdzīvojis pēc indēšanas, tad, visticamāk, tas noticis zemas “Novičok” kvalitātes dēļ.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu