Ungārijā 8000 cilvēku ķēde protestē pret augstskolas "sagrābšanu" (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Svētdien Budapeštā tūkstošiem cilvēku izveidoja dzīvo ķēdi, tādējādi protestējot pret konservatīvās valdības mēģinājumiem "sagrābt" labāko mākslas augstskolu Ungārijā, ziņo raidorganizācija BBC.

Demonstranti nobažījušies, ka Teātra un kino mākslas universitātes jaunā valde, kuru vada Ungārijas premjera Viktora Orbāna sabiedrotais, atņems augstskolai autonomiju.

Studenti jau nedēļu "okupējuši" universitātes teritoriju.

Tikmēr Orbāna atbalstītāji uzskata, ka mākslas aprindās dominējot liberāļi un kreisi noskaņotie.

Teātra un kino mākslas universitāte ir līdz šim septītā institūcija, kura nonāks privāto fondu kontrolē un kurai būs Ungārijas valdības iecelta valde. Orbāna valdība noraidījusi pārmetumus, ka tā cenšas ierobežot vārda brīvību, un norāda, ka augstskolu privatizācija padarīs tās konkurētspējīgākas. 

Dzīvajā ķēdē no universitātes līdz parlamentam piedalījās apmēram 8000 cilvēku.

Protestētāji pieprasīja saglabāt universitātes autonomiju, kā arī gādāt par izglītības satura un mākslinieciskās izpausmes brīvību.

"Tas ir demokrātijas pamats - lai universitātes spēj autonomi strādāt," aģentūrai "Reuters" sacīja Marta Barbarica, kura piedalījās protesta akcijā. "Ja universitāte nespēj mācīt tā, kā pilsoņi to uzskata par vajadzīgu, tad ir nopietnas problēmas. Universitātes vadība tāpat vien neuzraksta atlūgumus."

Augstskolas jaunās valdes vadītājs ir Atila Vidņaškis. Viņš pagājušonedēļ norādīja, ka esot atvērts dialogam, taču arī izteicās, ka vēloties universitātē ieviest "jauna veida domāšanu".

Tikšot saglabāti esošie studiju kursi, taču turpmāk tajos būšot lielāks uzsvars uz patriotismu un kristietību, sacīja Vidņaškis.

2019.gadā Centrāleiropas Universitāte pārcēlās no Budapeštas uz Vīni, sakot, ka Ungārijā vairs nespējot "darboties kā brīva institūcija".

Šī gada jūlijā no Ungārijas lielākā ziņu portāla aizgāja vairāk nekā 70 žurnālisti.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu