Augi varētu palīdzēt tiesu medicīnas ekspertiem atrast līķus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lielāko daļu cilvēku nāve piemeklē brīdī, kad tuvumā ir kādi draugi, radinieki vai ārsti, tomēr ir cilvēki, kas savu pēdējo stundiņu piedzīvojuši tālu prom no civilizācijas. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Trends in Plant Science”, rakstīts, ka bieži vien koki un citi augi apgrūtina līķu meklēšanu, tomēr tagad zinātnieki domā, ka augi patiesībā varētu pat palīdzēt atrast līķus. 

“Mazākās, atklātās vietās cilvēku līķus var atrast, tās izstaigājot, taču mežainās un bīstamās vietās, piemēram, Amazones džungļos tas nav iespējams. Tāpēc mēs nolēmām aplūkot augus kā līķa atrašanās un sadalīšanās vietas indikatorus,” stāstīja pētījuma vecākais autors Nīls Stjuarts Jr. 

Tenesī universitātes tiesu medicīnas eksperti pēta to, kā dažādi vides faktori ietekmē cilvēka ķermeņa sadalīšanos. Tagad jaunā eksperimentu sērijā zinātnieki pētīs, kā cilvēka sadalīšanās process ietekmē augu bioķīmiju. 

Īpaši tiks mērīta cilvēka sadalīšanās ietekme uz barības vielu koncentrāciju apkārt esošajā augsnē un kā tas ietekmē augu fizioloģiju. 

“Acīmredzamākā pazīme uz salām būtu liels slāpekļa daudzums augsnē, īpaši vasaras laikā, kad sadalīšanās notiek ļoti ātri. Atkarībā no tā, cik ātri augi reaģē uz slāpekli, var mainīties to lapu krāsa,” piebilda Stjuarts. 

Protams, lielie zīdītāji, piemēram, brieži un lāči, mežā nomirst biežāk nekā cilvēki, tāpēc ar eksperimentu palīdzību zinātnieki cer identificēt unikālus metabolītus, ko izdala sadalīšanās procesā esošs cilvēka līķis, nevis dzīvnieki. Zinātnieki domā, ka metabolīti no zālēm vai konservantiem varētu ietekmēt augu augšanu vai izskatu. 

“Viena doma ir tāda - ja mums ir pazudusi kāda persona, kas, teiksim, regulāri smēķēja, tad šīs personas ķīmiskais profils varētu augos izraisīt kaut kāda veida unikālas izmaiņas, ļaujot vieglāk atrast līķi,” teica Stjuarts. 

Ja šāda veida metodes izrādīsies efektīvas, tad būs ietaupīts liels daudzums laika un enerģijas, kas tiek patērēta līķu meklēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu