Padomi: kas jāievēro, pirms ņemat hipotekāro kredītu mājokļa iegādei

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Sapni par kuplu ģimeni ar vairākiem bērniem un plašu dzīvesvietu kavē piepildīt piemērotu mājokļu trūkums, nākas secināt, izvērtējot ģimeņu vēlmes un nekustamo īpašumu tirgus piedāvājumu. Tāpat jāņem vērā, ka nekustamā īpašuma iegādei visbiežāk būs nepieciešams hipotekārais kredīts; ir svarīgi saprast, kādus kreditēšanas nosacījumus banka var piedāvāt pircējiem un kas ir jādara šajā procesā iesaistītajām pusēm.

Viena no tendencēm, kas pašlaik iezīmējas, ģimenēm vēloties pārcelties uz jaunu mājokli, ir tā, ka tiek meklēts plašāks mājoklis ārpus Rīgas. Arvien vairāk cilvēki vēlas dzīvot ārpus Rīgas un lielākas platības mājokļos, jo pandēmijas ietekmē strauji attīstās attālinātās strādāšanas iespējas. Ja retāk jābrauc uz biroju, tad arī attālums ir mazāks šķērslis, tāpēc cilvēki gatavi izskatīt dzīvesvietas attālākās vietās, bet ar lielāku platību, lai varētu komfortabli strādāt no mājām.

Tiesa gan, attiecībā uz reģioniem ir vērojama negatīva tendence - interese par mājokļiem ārpus Rīgas ir liela, bet piedāvājums mazs. Latvijā problēma ir tā, ka faktiski viss nekustamo īpašumu tirgus ir koncentrējies Rīgā un Pierīgā, savukārt piedāvājums reģionos mēdz būt mazs, dārgs un sliktā stāvoklī.

Neatbilstošs mājoklis ir arī viens no kavēkļiem, kādēļ ģimenes izvēlas nogaidīt ar ģimenes pieaugumu. Kā liecina bankas "Citadele" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktā aptauja, ja būtu pieejams piemērots mājoklis, 55% ģimeņu velētos vismaz trīs bērnus.

Lai veiksmīgi nonāktu pie sapņa piepildīšanas par savu mājokli reģionā, padomus sniedz Anna Fišere-Kaļķe, “Citadeles” Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītāja Baltijā.

1. Izskati savas iespējas

Jebkuram, kas apsver iespēju vai jau ir gatavs iegādāties savu mājokli, ir jāsāk ar savu finansiālo iespēju izvērtēšanu. Bankas ņem vērā ģimenes kopējos ienākumus, izdevumus, kā arī – spēkā esošās kredītsaistības. Būtiska nozīme ir uzkrājumu apjomam, kas varētu tikt novirzīts pirmajai iemaksai. Izvērtējot kredītspēju, banka iegūst informāciju par klienta ienākumiem un saistībām no publiskajiem reģistriem. “ Klients var noskaidrot savas iespējas saņemt kredītu, piesakoties tiešsaistē Citadeles mājas lapā. Pieteikumu aizpildīt var gan esošie klienti, gan citu banku klienti, kuri izmanto E-parakstu vai “Smart ID”. Ja klientam izpildās maksātspējā un nav nepieciešamā padziļinātā izvērtēšanā, klients saņem piedāvājumu e-pastā dažu minūšu laika. Pastāv arī iespēja pieteikties video konsultācijai vai tikties ar speciālistu filiālē,” skaidro Fišere-Kaļķe.

2. Ņem vērā noskatītā mājokļa atrašanās vietu

Iegādājoties īpašumu, ir nepieciešams ņemt vērā īpašuma iegādes jeb vērtības cenu. Īpašuma cenu veido ne tikai pats īpašums, bet arī tam apkārt esošā infrastruktūra un lokācija. “Ir svarīgs mājokļa stāvoklis un tā atrašanās vieta. Piemēram, īpašumiem reģionos, kāds ir rajons vai kāds ir attālums no tuvākās lielās pilsētas, kādā attālumā ir slimnīcas, skolas, bērnudārzi, veikali, sabiedriskā transporta pieturas, kā arī citi faktori,” norāda “Citadeles” pārstāve.

3. Neaizmirsti par apgrūtinājumiem

Ir jāņem vērā fakts, ka noskatītajam īpašumam var būt arī papildu apgrūtinājumi, kas ierakstīti Zemesgrāmatā, kā, piemēram, aizsargzona, pierobežas zona, dabas rezervāti, sarkanās līnijas un citi, kuri var ietekmēt īpašuma vērtību.

4. Solidārā aizņēmēja spēkā esošās saistības arī tiek ietvertas maksātspējas izvērtēšanā

Lai kvalificētos finansējuma piešķiršanai, kredītņēmējam ir jābūt regulāriem un pierādāmiem ienākumiem. Šajā gadījumā ir jāatceras arī par to, ja kredītņēmējs ir galvojis par citām saistībām, tas ietekmē maksātspējas aprēķinu, mājokļa kredīta saņemšanai.

Kredītņēmēja dzīvesbiedrs visbiežāk tiek piesaistīts kā solidārais aizņēmējs, tādēļ dzīvesbiedra ienākumi un saistības arī tiek ietvertas kredītspējas aprēķinā.

5. Nedrīkst aizmirst par savu līdzdalību mājokļa pirkšanā

Iegādājoties mājokli, klientam ir jāieplāno sava līdzdalība pirkumā, kā arī jārēķinās ar papildus izmaksām – nekustamā īpašuma vērtējums, īpašumtiesību reģistrācijas nodeva Zemesgrāmatā un notāra izdevumi.

6. Nepietiek pirmajai iemaksai? Nevajag atteikties no sapņa par mājokli

“Citadeles” pārstāve Anna Fišere-Kaļķe atzīmē, ka nevajag uzreiz atmest domu par mājokļa iegādi, ja nav uzkrājumu pirmajai iemaksai. Ar ALTUM atbalstu ir iespējams samazināt pirmās iemaksas apmēru līdz pat 5%. “Pieteikties ALTUM garantijai var ģimenes ar bērniem vai ģimenes bērna gaidību laikā, ka arī jaunie speciālisti, kuri ieguvuši augstāko vai vidējo profesionālo izglītību,”

7. Vai banku interesē kredītņēmēja privātie tēriņi?

Bankai ir būtiski pārliecināties par klienta spēju segt kredītsaistības, tāpēc banka rūpīgi izvērtē katru klientu individuāli, ņemot vērā aizņemšanās regularitāti pie ātrajiem kredītdevējiem. Ātro kredītu izmantošana var būt kā signāls, ka klientam ar esošo ienākumu apmēru nevajadzētu uzņemties jaunas kredītsaistības, jo var rasties grūtības savlaicīgi segt kredītmaksājumus.

Anna Fišere-Kaļķe iezīmē, ka regulāra uzkrājumu veikšana un laicīga sagatavošanās nākotnes pirkumiem veicina klientu pārdomātu īpašuma iegādi un atvieglo aizdevuma saņemšanu.

Raksts tapis sadarbībā ar banku "Citadele"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu