Banku analītiķi augustā Latvijā prognozē deflāciju 0,3% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijā patēriņa cenas augustā salīdzinājumā ar jūliju varētu būt samazinājušās par apmēram 0,3%, tādējādi gada laikā - šogad augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu - patēriņa cenas varētu būt saglabājušās nemainīgas, prognozēja banku analītiķi.

Tostarp "Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare sacīja, ka 2020.gada augustā, salīdzinot ar jūliju, patēriņa cenas varētu būt samazinājušās par apmēram 0,3%, tādējādi gada laikā patēriņa cenas varētu būt saglabājušās nemainīgas.

"Cenu samazinājumu, visdrīzāk, noteica sezonāls pārtikas cenu sarukums. Arī degvielas cenām bija neliela lejup velkoša ietekme. Neliels kritums bija arī komunālo pakalpojumu cenās rīdziniekiem, ko veicināja no 1.augusta spēkā esošais AS "Rīgas siltuma" tarifs. Kaut gan apkures sezona vēl nav sākusies, tarifa izmaiņas jau ietekmē inflāciju," skaidroja Komare. 

Arī "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka augustā patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt samazinājušās par 0,3%, tādējādi gada laikā patēriņa cenām saglabājoties nemainīgām.

"Augustā piedzīvosim jūlijā gaidīto cenu kritumu, ko noteiks sezonalitātes ietekme. To būs ietekmējusi cenu kritums pārtikai un siltumenerģijai. Neliels kāpums gaidāms degvielas cenās. Apģērbu un apavu cenās izmaiņas nav gaidāmas, jo turpinājās izpārdošanas, bet pamazām plauktos ienāca jaunās sezonas preces," teica Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām augustā paziņos otrdien, 8.septembrī.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijā pieauga par 0,2%, bet gada laikā - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2019.gada jūliju - patēriņa cenas palielinājās par 0,5%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūlijā pieauga par 1,4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu