Honkongas policija ar spēku aiztur 12 gadus vecu meiteni (5)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Honkongas policija izpelnījusies asu kritiku pēc tam, kad atklātībā nonācis video no svētdienas protestiem, kurā policisti ar spēku aiztur 12 gadus vecu meiteni, ziņo raidorganizācija CNN.

Video publicējusi Honkongas Zinātnes un tehnoloģiju universitātes studentu grupa. Tajā redzams, kā meitene iet pa ielu, kad viņu apstādina policija. Meitene skrien prom, bet viņu panāk un nogrūž uz zemes policisti ar stekiem, ķiverēm un pilnu ekipējumu. Aizturēšanas laikā dzirdami apkārtējo cilvēku kliedzieni.

Meitenes māte medijiem sacīja, ka viņa kopā ar brāli esot devusies nopirkt krāsas vizuālās mākslas stundām. 

Honkongas policija aizstāvēja savu policistu rīcību, sakot, ka tie esot lietojuši "minimālu nepieciešamā spēka apmēru".

Tā norādīja, ka protestētāji, ar to domājot arī pusaugu meiteni, esot apstādināti, lai viņus pārmeklētu.

"Viņa pēkšņi aizskrēja, kas bija aizdomīgi," teikts policijas paziņojumā. "Tāpēc policisti viņai dzinās pakaļ un savaldīja viņu, lietojot minimālu nepieciešamā spēka apmēru."

Policija apgalvo, ka pusaudze esot pārkāpusi Honkongā noteikto aizliegumu pulcēties vairāk nekā divu cilvēku grupās. Viņai piespriesta 2000 Honkongas dolāru (218 eiro) liela sodanauda.

Māte sūdzas, ka meitenei no incidenta palikuši zilumi. "Mana meita ieraudzīja policistu ar vairogu un steku. [Video] redzams, ka viņš skaļi kliedz uz manu meitu, un ir skaidrs, ka viņa bija nobijusies," sacīja māte. "Jautājums, vai vēl vienam policistam pilnā ekipējumā vēl vajadzēja viņai uzgrūsties un nogāzt viņu zemē no citas puses? Un ar ceļgalu turēt viņu pie zemes? Es nedomāju, ka tas bija nepieciešams. Mana sirds lūza, vēlreiz skatoties video."

Svētdien Honkongā noritēja viena no lielākajām prodemokrātiskajām akcijām kopš Ķīnas pieņemtā Honkongas nacionālās drošības likuma, kura kritiķi bažījas, ka tas ievadīs plašas politiskas represijas šajā autonomajā teritorijā. 

Svētdien protestos pret Likumdošanas padomes vēlēšanu atlikšanu tika aizturēti 289 protestētāji, liecina policijas sniegtā informācija. 

Vēlēšanām bija jānotiek šodien, bet Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama jūlija beigās paziņoja, ka koronavīrusa pandēmijas dēļ tās tiek atliktas par gadu.

Prodemokrātiskie aktīvisti, kuri cerēja gūt vairākumu Likumdošanas padomē, apsūdzējuši valdību, ka tā izmanto Covid-19 pandēmiju kā ieganstu ierobežot demokrātiju.

Sākot no pērnā gada jūnija, Honkongā 2019.gadā vairākus mēnešus no vietas norisinājās plaši protesti pret Ķīnas pārvaldi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu