Izabella Ipēra apliecina, ka ir lieliska arī komēdijās

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Izabella Ipēra filmā “Dīlere”
Izabella Ipēra filmā “Dīlere” Foto: publicitātes

Par Eiropas Merilu Strīpu dēvētā franču aktrise Izabella Ipēra piecdesmit gadu ilgās karjeras laikā galvenokārt tēlojusi nopietnas lomas, taču komēdijā viņa sasmīdinātu katru. No 11. septembra kinoteātrī "Splendid Palace" Žana Pola Salomē kriminālā komēdija “Dīlere” (La daronne, 2020) – skatītāji varēs pārliecināties par franču kino leģendas dotībām kriminālajā komēdijā.

Policijas tulces darba aizkulises

Filmas galvenā varone – franču-arābu tulce Pasjansa (Izabella Ipēra) strādā policijas narkotiku apkarošanas departamentā. Lai tiktu vaļā no parādiem, viņa sāk flirtu ar narkobiznesu un slepus pārņem narkotiku partiju no tirgoņiem, viņiem to nenojaušot. Pasjansa pārdod narkotikas sīkiem dīleriem un turpina darbu policijā. Sākas virkne piedzīvojumu, amizantu pārpratumu un dubultspēļu.

“Šī filma nav par narkotiku izplatīšanu. Šajā stāstā pats galvenais ir sievietes portrets,”

tā režisore izteikusies par filmu.

“Pasjansas personība atklājas notikumos, nevis atmiņās. Sākumā viņa ir kā balta lapa, pēc kāda laika kļūst par anarhisti, pārdrošu un amorālu personību. Ļoti interesanta pieeja tēlam,” saka Izabella Ipēra. 

Izabella Ipēra filmā “Dīlere”
Izabella Ipēra filmā “Dīlere” Foto: publicitātes

Pirms filmēšanas Ipēra dažus mēnešus mācījās arābu valodu un izrunu. Pēc filmas pirmizrādes viņa izpelnījās uzslavu par to, ka runā bez akcenta. Gatavojoties filmēšanai, režisors pieaicināja divus tulkus, kas sadarbojušies ar policiju un piedalījušies noziedznieku aizturēšanā. “Kāda sieviete tulkoja no portugāļu valodas visu, kas saistīts ar Brazīliju, viltotiem vārdiem, narkotiku tirdzniecību un tā tālāk. Viņa parādīja mums, kā mājās tulko ierakstus. Klausoties tos, viņa brīžiem gludinājusi!” režisors paudis.

Franču kino leģenda

Izabellu Ipēru pelnīti uzskata par vienu no pasaulē labākajām aktrisēm, viņa ir franču kino balvas “Cēzars” nomināciju rekordiste – nominēta sešpadsmit reižu, divreiz saņēmusi balvu. Viņa arī sešas reizes nominēta prestižajai balvai "Lumiere", saņēmusi to četras reizes. Viņa ir nominēta vairāk reižu nekā jebkurš cits kinoindustrijā. 

Skatītāji atceras aktrisi pēc Mihaela Hanekes filmām "Klavierskolotāja" (La pianiste, 2001) un “Mīlestība” (Amour, 2012), Fransuā Ozona "8 sievietēm" (8 femmes, 2002) un Pola Verhovena filmas “Viņa” (Elle, 2016), par kuru viņa saņēmusi "Zelta globusu" un nominēta "Oskaram". Izabella Ipēra itin bieži tēlo aukstasinīgas sievietes, nebīdamās pārkāpt robežas. Viņa nebīstas arī parādīt sevi no otras puses – komēdijā. Aktrise teikusi intervijā "The Guardian", ka komforts viņai nav galvenais.

Klausīdamās radio, Ipēra uzzināja par H. Kairas grāmatu, pirms viņai piedāvāja šo lomu. Galvenā varone saistīja aktrisi. Izdzirdējusi, ka Žans Pols Salomē nopircis ekranizācijas tiesības, viņa piekrita tēlot Pasjansu. 

"Man patika tas, ka filmai ir trillera un komēdijas iezīmes. Es iepazinos ar režisoru, braukādama apkārt pa “UniFrance” pasākumiem, kad viņš bija šīs organizācijas prezidents. Mēs gatavojāmies kopīgam projektam, bet tas neizdevās, tāpēc man gribējās visu izdarīt, kā nākas," teikusi Izabella Ipēra.

Filmas reklāmas rullītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu