Ar maskām grib iznīdēt Latvijas tautu; Covid-19 nepastāv: kādas sazvērestības teorijas izplata "Ventas Balss" (102)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RE:CHECK

"Baltkrievija ir apliecinājums tam, ka nekāda Covid-19 nav", "Vīruss ir pasaules vareno izdomāta akcija", "Sejas maskas ir kaitīgas" un "Valdība mēģina iznīdēt Latvijas tautu". Jau ierasts, ka šādi un līdzīgi vēstījumi lasāmi anonīmos "Twitter" kontos un dezinformācijas "Facebook" lapās, tomēr šīs sazvērestības teorijas tiek regulāri izplatītas arī Ventspils laikrakstā "Ventas Balss", kuru lielā mērā uztur Ventspils pašvaldība un kas Covid-19 krīzes laikā saņem arī finansiālo atbalstu no valsts. Kā tas ir noticis?

Pievērst uzmanību laikrakstam mums lūdza kāds lasītājs, uztraucoties par vienīgās vietējās avīzes satura ietekmi uz ventspilnieku zināšanām par aktuāliem notikumiem. Lasītājs norādīja uz 19.augusta redakcijas sleju, kurā teikts: “Baltkrievijas redzamā vara ir Lukašenko. Kas ir neredzamā vara, var tikai minēt. Bet tieši tai Lukašenko vairs nav pa prātam. Varbūt tiem nepatika, ka Lukašenko nepakļāvās vispasaules Covid psihozei?” Slejas autore ir izdevuma galvenā redaktore Gundega Mertena. Redzētā pamudināti, aplūkojām laikraksta saturu vairāku mēnešu garumā un secinājām, ka

gan nepatiesas, gan maldinošas informācijas parādīšanās avīzes lappusēs nav retums. 

Covid nav, maskas – kaitīgas

Lasot avīzi no marta, attieksmē pret Covid-19 vērojamas straujas pārmaiņas.

Jaunā koronavīrusa izplatības sākumā  laikrakstā varēja lasīt, ka jāklausa mediķi

un nav nekāda pamata par sodiem sūdzēties tiem, kas neievēro speciālistu ieteikumus. Mertena rakstīja: “Ja galvenais valsts infektologs Uga Dumpis dod norādījumus iedzīvotājiem, kā uzvesties krīzes laikā, tad dariet tā, nevis tēlojiet varoņus un mētājieties ar bravūru un staigājiet apkārt, vajag vai nevajag!”  Tiesa, jau tad bija manāmi aizmetņi tam, kas sekos: “Par multibagātniekiem kļūs tie, kuri šo spēlīti izdomāja”. 

Aprīlī parādījās kritika, ka ar vīrusu saistītie ierobežojumi tomēr ir pārāk stingri. Nedaudz vēlāk – slimības noliegšana un citi izteikumi,

kas vairāk līdzinās Re:Check regulāri atspēkotajām sazvērestības teorijām. 17.jūlija redakcijas slejā par Covid-19 ierobežojumiem pausts: “Man vairs nav ne mazāko šaubu, ka šī valdība ir nevis nezinoša un nemākulīga, kā sākumā varēja šķist, bet apzināti kaitnieciska pret Latvijas tautu, pret mūsu nāciju un tās cilvēkiem. Domāju, ka mūs tīšām grib iznīdēt, grib izdzīt no šīs valsts, jo, ja mēs nevarēsim strādāt, nevarēsim arī dzīvot.”  Apskatījām arī vairākus faktuāli nepatiesus apgalvojumus.

16.aprīļa numurā galvenā redaktore raksta:

“[..] Uhaņā, kurā, kā runā, šis vīruss tika radīts pasaulei par postu un mācību.”

Mīts, ka Covid-19 ir mākslīgi radīts, atspēkots vairākkārt, un par to rakstījis arī Re:Check. 

Ja ar vīrusu būtu manipulēts laboratorijā, pētnieki to varētu  redzēt.

Informācija par vīrusa visu gēnu kopumu jeb genomu ir pieejama publiski, un to pētījuši daudzi. To apstiprina, piemēram, medicīnas žurnālā The Lancet publicēta vēstule, vēršoties pret šādām baumām. Vēstulē iekļauta informācija par deviņiem pētījumiem, kur konstatēts fakts, proti, Covid-19 sāka savu izplatību starp sikspārņiem, tāpat kā, piemēram, trakumsērga.

Vēl vienā rakstā 16.aprīļa numurā arī teikts, ka:

“Koronavīruss atpaliek no gripas”

Tas pamatots ar mirstības statistiku Latvijā. Teju vienīgais informācijas avots ir smagos noziegumos apsūdzētais un no pienākumu pildīšanas atstādinātais Ventspils mērs Aivars Lembergs. Lai gan Latvija šobrīd veiksmīgi izvairījusies no lieliem upuriem Covid-19 dēļ, šāds izteikums nav korekts. Covid-19 un gripai ir līdzīgi simptomi un veids, kā slimības izplatās. Taču, lai gan gripa izplatās straujāk, starp saslimušajiem ar Covid-19 ir lielāks īpatsvars ar cilvēkiem, kas slimo smagi, vēsta Pasaules Veselības organizācija. Arī mirstība no Covid-19 pasaulē šobrīd izskatās augstāka nekā no gripas. Covid-19 dēļ mirst 3-4% saslimušo. Sezonālajai gripai šis rādītājs ir zem 0,1%. Arī citos avotos lēš, ka mirstības rādītājs ir vismaz desmit reizes augstāks, lai gan pie precīzas rādītāja noteikšanas zinātnieki vēl strādā.

29.aprīlī Mertena raksta:

“[..] Dievs dod Trampam spēku cīnīties ar pasaules varenajiem, kas kontrolē visas pasaules cilvēku veselības un dzīvības, konkrēti, arī Geitsu, kurš atklāti runā par cilvēku skaita samazināšanu uz zemes.”

Kā Re:Check rakstījis jau iepriekš, uzņēmēja un filantropa Bila Geitsa izteikumi par iedzīvotāju skaita samazināšanu sazvērestības teorētiķu kopienās tiek regulāri iepīti sagrozītā veidā. Tas, uz ko Geitss patiešām ir norādījis, ir, ka spējais dzimstības pieaugums trūcīgākajās valstīs apgrūtina mēģinājumus tur mazināt nabadzību un uzlabot veselības aprūpi. Viņš arī skaidrojis, ka, lai to panāktu, jāpaplašina pieeja kontracepcijai. 

ASV prezidents Donalds Tramps "Ventas Balss" redakcijas slejā piesaukts saistībā ar Baltā nama mājaslapā publicētu petīciju, kurā esot mudināts izmeklēt Geitsu “saistībā ar medicīniskajām ļaundarībām un pat noziegumiem pret cilvēci”. Jāpiebilst, ka šīs petīcijas nav reāls apliecinājums Geitsa it kā ļaunajiem darbiem. Tādas var publicēt jebkurš ar jebkādām prasībām. Cilvēki tur publicējuši arī joku petīcijas, kur prasa, piemēram, atdot Aļasku Krievijai un vienā no valsts nacionālajiem parkiem klonēt dinozaurus. Arī nekādas izmeklēšanas par Geitsu, protams, nav sekojušas.

17.jūlijā galvenā redaktore raksta:

“Lai arī pasaules zinošākie ārsti un praktiski demonstrējumi apliecina, ka masku valkāšana kaitē veselībai, kaitē pat veseliem cilvēkiem, kur nu vēl cilvēkiem ar vāju veselību, Ministru prezidents Kariņš sola, ka sejas aizsargmasku valkāšana iekštelpās Latvijā varētu kļūt par obligātu prasību. Kaut kāds murgs!”

Tā nav taisnība. Re:Check jau iepriekš rakstījis, ka

pareiza sejas maskas valkāšana veselus cilvēkus neapdraud.

Ir risks, ka cilvēki maskas dēļ biežāk aizskar savu seju, tādējādi palielinot iespēju inficēties. Masku arī nedrīkst valkāt ilgāk par divām stundām. Tāpat, ja cilvēks lieto respiratoru vai kādu ļoti cieši pieguļošu masku, tajā no cilvēka izelpas var uzkrāties oglekļa dioksīds (CO2). Tā rezultātā cilvēks var just galvassāpes. Tas gan drīzāk skar mediķus, kas respiratoru nēsā ilgstoši, nevis kādu, kas to uzvelk īslaicīgi, piemēram, ejot uz veikalu. Būtiski apgrūtinājumi elpot skar tos, kam ir kādas elpošanas sistēmas slimības, piemēram, astma. 

Pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kuru rezultātā tūkstošiem cilvēku Minskā un citās pilsētās demonstrācijās vēršas pret rezultātu viltošanu, "Ventas Balss" aizstāv līdzšinējo prezidentu Aleksandru Lukašenko un norāda, ka “daudzos jautājumos Baltkrievijā valda lielāka demokrātija nekā vairākās Eiropas valstīs, tai skaitā Latvijā”. 19.augusta numurā Mertena raksta:

“Zem vārda demokrātija cilvēki ieraduši paglabāt visu labo, pareizo, taisnīgo, bet tā nebūt nav. Un šobrīd Baltkrievija tam ir apliecinājums. Arī tam, ka nekāda Covid nav.”

Patiesībā Baltkrievijā līdz septembra sākumam ir saslimuši jau vairāk nekā 72 tūkstoši cilvēku, bojā gājuši gandrīz 700, un to apstiprina arī Baltkrievijas Veselības ministrija. Arī Lukašenko atzina, ka ir izslimojis Covid-19. Taču Lukašenko īpaši pandēmijas sākumā apšaubīja vīrusa nozīmību, paziņoja, ka Baltkrievijā neviens cilvēks ar Covid-19 nenomirs, tā veicinot Baltkrievijas izmantošanu melu un sazvērestību izplatīšanai par Covid-19.

Septiņos gados no domes miljons eiro

Avīzei līdz šim nav reputācijas kā izdevumam, kur publicē sazvērestības teorijas, bet tā pazīstama kā pašvaldības stutēts izdevums un vietvaras “propagandas mašīna”.

Kāpēc tā?

Kopš 2013.gada vien laikraksts dažādos iepirkumos no Ventspils pilsētas domes saņēmis teju miljonu eiro, 

liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija. Taču tas nav viss. Laikraksts par informācijas izvietošanu saņem krietnas summas arī no pašvaldības iestādēm un kapitālsabiedrībām. 2020.gadā līdz augusta beigām kopumā saņemts nepilns 141 tūkstotis eiro. Kā ziņoja LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens", pastāvīgs naudas avots laikrakstam bijusi arī Ventspils brīvostas pārvalde, kuras valdes priekšsēdētājs agrāk bija Aivars Lembergs. Piemēram, 2016.gadā tā avīzē pirkusi informācijas pakalpojumus par apmēram 140 tūkstošiem eiro.

Domei laikrakstā veltītas komplimentāras publikācijas, regulāri publicēti izteikumi no Lemberga preses konferencēm,

kurās viņš ne tikai stāsta par domes lēmumiem un aktualitātēm pilsētā, bet arī izsakās par saviem politiskajiem oponentiem. Tā laikrakstā regulāri iekļūst arī Jaunā konservatīvā partija. 20.martā žurnālistu veidotai publikācijai pat izvēlēts virsraksts “Latvijas ekonomikā iemeties vēl viens destruktīvs koronavīruss, un tā vārds ir JKP”.

Tāpat laikrakstā skarbi vārdi veltīti arī pašreizējai valdībai. Rakstos pausts, ka tā strādā ar pretvalstiskām, pretlikumīgām metodēm, valdībā ir “gļēvi veči”. Rakstam no Lemberga preses konferences 20.martā dots virsraksts “Latvijas valdošā koalīcija ir analfabēti”.

Ko līdzīgu apskatos avīžu saturu 2017.gada divos mēnešos konstatēja raidījums "Aizliegtais paņēmiens" – Lembergs regulāri gozējas uz laikraksta vāka, bet kritisku publikāciju nav. Galvenā redaktore Mertena gan tolaik uzstāja, ka redakcija strādājot neatkarīgi no domes.

Re:Check mēģināja sazināties ar Mertenu, lai uzdotu jautājumus gan par sazvērestības teorijām, gan attiecībām ar domi, tomēr tas neizdevās.

Uzklausījusi, kas zvana, Mertena atbildēja, ka sarunai nav laika un tuvākajās nedēļās nebūs. Arī uz e-pastu viņa neatbildēšot.

Kā par vaininieku kļuva arī Geitss?

Rīgas Stradiņa universitātes profesore, komunikācijas fakultātes dekāne Anda Rožukalne norāda, ka "Ventas Balss" pievēršanās sazvērestības teorijām viņai neliekas pārsteidzoša, lai gan šāds gadījums pagaidām ir unikāls Latvijas vietējo mediju vidū. Tā drīzāk ir turpinājums vienpusīgajam informācijas pasniegšanas veidam, kas laikrakstā vērojams jau daudzus gadus.

Eksperte skaidro, ka ārvalstīs dezinformācijas pētījumos novēroti gadījumi, kad sazvērestības teorijas tiek pielāgotas vietējam kontekstam un izmantotas vietējo politiķu mērķu sasniegšanai. “Bila Geitsa iesaistīšana drīzāk ir tāda, kas apšauba Latvijas valdības rīcību un lēmumus par Covid, un attiecībā uz Baltkrieviju arī – lai kritiski vērtētu skatījumu uz demokratizācijas procesiem,” vērtē mediju eksperte. 

SIF sola vērtēt saturu nākamajos konkursos

"Ventas Balss" bija arī to mediju vidū, kas šogad saņēma Mediju atbalsta fonda programmas naudu 

Covid-19 krīzes negatīvo seku mazināšanai – nepilnus septiņus tūkstošus eiro. Jāatgādina, ka Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) padome, kas apstiprina, kurš naudu saņems, augustā nolēma nepiešķirt sākotēji ieplānotos līdzekļus avīzei "Segodņa" un portālam "BB.lv". Nozares profesionāļi vērsa padomes uzmanību uz faktu, ka mediji izplata dezinformāciju, tajā skaitā par Covid-19. SIF padome lēmumu naudu tomēr nepiešķirt pieņēma pēc tam, kad dezinformācijas izplatīšanu tajos apstiprināja drošības dienestu ziņojumi.

Re:Check Rožukalnei vaicāja, vai "Ventas Balss" saturā ir liela atšķirība no abiem laikrakstiem, kuriem naudu atņēma. “Nav pārāk liela,” atzīst eksperte, norādot, ka

"Ventas Balsī" redzams atbalsts sazvērestības teorijām par Covid-19, nevis diskusija par tām.

“Pilnīgi skaidrs, ka tā ir dezinformācija,” saka Rožukalne.

SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce sarunā ar Re:Check atkārtoja medijiem iepriekš pausto, proti, konkursa nolikums nav paredzējis satura izvērtēšanu no ētikas viedokļa. Konkurss ir noslēdzies, atskaites ir iesniegtas, un tās tikšot vērtētas pēc noteikumiem, kas bija iekļauti nolikumā. Pūce skaidro, ka pamatuzstādījums bija palīdzēt medijiem krīzes laikā, tāpēc SIF mēģināja naudu piešķirt maksimāli daudziem, nevis smalki izvērtēt un atlasīt. Viņa gan sola, ka

trešajā konkursā, kura rezultāti vēl gaidāmi, mediju ētikas jautājumi tiks ņemti vērā.

Tādēļ nolikumā esot iekļauti jauni kritēriji un pieteikumu vērtēšanai piesaistītas žurnālistu nevalstiskās organizācijas.

Raksta tapšanā palīdzēja Annija Petrova (Re:Baltica/Re:Check) un Evija Blumberga

Komentāri (102)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu