Latvija saņēmusi piecu Baltkrievijas pilsoņu iesniegumus par patvēruma piešķiršanu (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts robežsardze pēc Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām saņēmusi piecu Baltkrievijas pilsoņu iesniegumus par patvēruma piešķiršanu Latvijā, pastāstīja Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone.

Iesniegumi saņemti augustā un septembrī.

Pētersone nekomentēja, kādus apstākļus Baltkrievijas pilsoņi minējuši savos iesniegumos. Tāpat viņa nekomentēja, kāda ir patvēruma lūdzēju nodarbošanās un vai viņi fiziski cietuši represijās.

Tikmēr Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis, ka valdība šodien piešķīra 50 000 eiro Baltkrievijas represijās cietušo ārstēšanai. Jau šobrīd Latvijas slimnīcās medicīnisko palīdzību saņēmuši seši cilvēki un "diemžēl būs vēl".

Kopumā Latvija jau izsniegusi 41 vīzu politiski vajātām personām, norāda Rinkēvičs, kurš jau 17.augustā publiski paziņoja, ka Latvija ir gatava pieņemt politiskā patvēruma meklētājus, to gan darot atbilstoši likumiem un Covid-19 situācijā noteiktajām epidemioloģiskajām drošības prasībām.

Patvēruma likumā skaidrots, ka persona iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu iesniedz personīgi Valsts robežsardzei robežšķērsošanas vietā vai robežsardzes struktūrvienībā, ja persona jau atrodas Latvijā.

Pēc iesnieguma saņemšanas robežsardze noņem patvēruma meklētāja pirkstu nospiedumus, lai pārbaudītu personas identitāti, identificē patvēruma meklētāju un noskaidro viņa valstspiederību.

Patvēruma meklētājs personu apliecinošus un ceļošanas dokumentus nodod Valsts robežsardzei līdz brīdim, kad tiek pieņemts galīgais lēmums, izņemot gadījumu, kad patvēruma meklētājam ir cits likumīgs pamats uzturēties Latvijā.

Procedūra paredz, ka sākotnēji patvēruma meklētājam ir paredzētas pārrunas un sākotnējā intervija ar Valsts robežsardzi.

Ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad pieņemts lēmums par iesnieguma pieņemšanu izskatīšanai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) veic personisko interviju ar patvēruma meklētāju saistībā ar viņa vajāšanu vai smaga kaitējuma draudiem.

Ja patvēruma meklētājam nav pietiekamu līdzekļu, lai nodrošinātu savam veselības stāvoklim atbilstošus sadzīves apstākļus un savu uzturēšanos patvēruma procedūras laikā, viņu izmitina patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā netālu no Rīgas - Muceniekos.

PMLP iesniegumu izskata un lēmumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem triju mēnešu laikā no dienas, kad veikta personiskā intervija ar patvēruma meklētāju, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma reģistrēšanas.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs var pagarināt termiņu vēl par deviņiem mēnešiem.

9.augustā Baltkrievijā notika valsts prezidenta vēlēšanas. Valsts iestāžu paziņoto vēlēšanu rezultātu nesakritība ar nevalstisko organizāciju veikto aptauju rezultātiem, kā arī neskaitāmie pārkāpumi pirmsvēlēšanu laikā un vēlēšanu dienā, tostarp kandidātu un aktīvistu apcietināšana, iebiedēšana un pret civiliedzīvotājiem vērstā vardarbība, ir izraisījusi plašus Baltkrievijas sabiedrības protestus, iepriekš uzsvērusi Latvijas Ārlietu ministrija.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu