Norvēģija atbalstīs ES sankcijas Lukašenko režīmam

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Norvēģija atbalstīs Eiropas Savienības (ES) sankcijas Minskas režīmam, ja Baltkrievijā neizdosies panākt brīvas prezidenta vēlēšanas, otrdien paziņojusi Norvēģijas premjerministre Erna Sūlberga, kas ieradusies vizītē Lietuvā.

Kā viņa sacījusi žurnālistiem Viļņā, vispirms tomēr jātiecas panākt jaunas caurskatāmas vēlēšanas.

"Uzskatu, ka tad, ja to neizdosies panākt, mums jānosaka sankcijas pret Baltkrievijas režīmu.

Un Norvēģija ir pateikusi - mēs atbalstīsim Eiropas sankcijas, kad tās parādīsies, jo mums tas jādara kopā.

Bet ir arī jāpārliecinās, ka šīs sankcijas būs saprātīgas un adresētas lēmumu pieņēmējiem, nevis tādas, kas tikai kaitētu cilvēkiem vai radītu naidīgu attieksmi pret tiem, kuri vēlas pārmaiņas," norādījusi Sūlberga.

Vienlaikus viņa paudusi pārliecību, ka Rietumiem nevajadzētu pašiem uzņemties baltkrievu cīņu par brīvību.

"Manuprāt, ir ļoti svarīgi, lai mēs neuzņemtos cīņu Baltkrievijas cilvēku vietā un nepārvērstu to vēl citā konfliktā. Domāju, ka arī tas kaitētu Baltkrievijas cilvēkiem," brīdinājusi Norvēģijas valdības vadītāja.

Jautāta, vai Eiropai būtu jāapsver arī iespēja noteikt sankcijas pret Krieviju par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu, viņa atbildējusi, ka ir jāpieprasa caurskatāma notikušā izmeklēšana, šai ziņā piebalsojot NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam.

Pēc Sūlbergas sacītā, lēmumu pieņemšanā ir svarīgi atrast īsto līdzsvaru, lai stabilizētu situāciju, "nesaasinot konfliktu starp NATO un Krieviju" un virzoties "soli pa solim".

"Uzskatu, ka paplašināt konfliktu, pārvērst to par konfliktu starp Austrumiem un Rietumiem - tas būtu tieši tas, ko mēs nevēlamies panākt," viņa norādījusi.

"Mums jājautā Krievijas pārstāvjeim, kā viņi izmeklēs šo lietu, un jāpārliecinās, ka viņi to izmeklēs tā, lai mēs visi varētu būt droši, ka viņi meklē vainīgos," piebildusi Norvēģijas premjere, kuras vizītes Lietuvā programmā ir tikšanās ar Baltkrievijas opozīcijas kandidāti 9.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās Svetlanu Tihanovsku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu