Pazudis vēl viens Baltkrievijas opozicionārs (15)

Papildināts
TVNET/Tut.by
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Trešdienas rītā sasniedzams nav vēl viens Baltkrievijas opozīcijas dibinātās Koordinācijas padomes loceklis Maksims Znaks, ziņo portāls "Tut.by".

Pirms pazušanas Znaks paspēja kolēģiem paziņot, ka ieslodzītā Viktora Babariko vēlēšanu štābā kāds ieradies.

"Plkst.8.30 Maksimam bija jāsniedz intervija, taču viņš neiegāja "Zoom"," stāsta Babariko štāba preses sekretārs Gļebs Gļebovs. "Piezvanīju viņam, viņš pateica, ka "izskatās, ka pie mums kāds atnācis", un atvienojās. Viņš uzrakstīja ziņu ar vārdu "maskas". Pašlaik viņš nav sasniedzams."

Znaks kādu laiku bija ieslodzītā Babariko advokāts.

Aculiecinieks redzējis, kā Znaku aizved pa ielu vairāki cilvēki civilās drēbēs un maskās.

Koļesņikovas un viņas līdzstrādnieku nolaupīšana

Līdzīgā veidā pirmdienas rītā pazuda Koordinācijas padomes locekļi Marija Koļesņikova, Antons Rodņenkovs un Ivans Kravcovs. 

Saskaņā ar aculiecinieces stāstīto, Koļesņikova pirmdienas rītā tika nolaupīta Minskas centrā - civilā apģērbā tērpti vīrieši viņu esot iestūmuši mikroautobusā un aizbraukuši.

Vēlāk tika apstiprinātas ziņas, ka Rodņenkovs un Kravcovs atrodas Ukrainā, bet Koļesņikova aizturēta. Vietējie mediji raksta, ka Koļesņikova esot saplēsusi savu pasi, lai viņai nevarētu likt aizbraukt no Baltkrievijas.

Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Antons Heraščenko paziņojis, ka Rodņenkovs un Kravcovs no Baltkrievijas izraidīti, bet Koļesņikova savu izraidīšanu novērsusi.

"No sevis piebildīšu - tā nebija labprātīga izbraukšana.

Tā bija izraidīšana ar spēku no dzimtās zemes. Mariju Koļesņikovu neizdevās izraidīt no Baltkrievijas, jo šī drosmīgā sieviete veica darbības, lai novērstu savu pārvietošanu pāri robežai. Viņa palika Baltkrievijas Republikas teritorijā," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Heraščenko.

Ukrainas robežsardze apstiprinājusi, ka Rodņenkovs un Kravcovs ieradušies Ukrainā.

Baltkrievijā palikusi tikai Svetlana Aleksijeviča

Pēc Znaka aizturēšanas brīvībā Baltkrievijā palikusi tikai viena Koordinācijas padomes prezidija locekle - 72 gadus vecā baltkrievu rakstniece Nobela prēmijas laureāte Svetlana Aleksijeviča.

Pārējie prezidija locekļi ir aizturēti vai piespiesti pamest Baltkrieviju.

"Vairs nav palicis neviena no maniem draugiem Koordinācijas padomes prezidijā. Šodien paņēma pēdējo, Maksimu Znaku," teikts trešdien Baltkrievijas PEN centra vietnē publicētā Aleksijevičas paziņojumā.

"Sākumā mums nolaupīja valsti, nolaupa labākos no mums. Taču no mūsu rindām izrauto vietā atnāks simtiem citu.

Sacēlās ne Koordinācijas padome. Sacēlās valsts.

Es vēlos atkārtot to, ko saku vienmēr. Mēs negatavojām apvērsumu. Mēs gribējām nepieļaut šķelšanos mūsu valstī. Mēs gribējām, lai sabiedrībā sāktos dialogs. Lukašenko saka, ka nerunās ar ielu, taču iela ir simtiem tūkstoši cilvēku, kuri katru svētdienu un katru dienu iziet ielās. Tā nav iela. Tā ir tauta," norāda Aleksijeviča. "Cilvēki iziet ielās ar saviem mazajiem bērniem, jo viņi tic, ka viņi uzvarēs."

"Vēl es gribu vērsties pie krievu inteliģences, pēc sena ieraduma sauksim to tā. Kāpēc jūs klusējat? Mēs dzirdam tikai retas balsis atbalstam. Kāpēc jūs klusējat, kad redzat, kā sabradā mazu lepnu tautu? Mēs vēl joprojām esam jūsu brāļi," raksta Aleksijeviča. "Bet savai tautai es gribu teikt, ka es to mīlu. Es lepojos ar to."

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu