Foto ⟩ Durvis ver Zuzānu ģimenes izlolotais mākslas centrs "Zuzeum" (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Jau ceturtdien, 10. septembrī, ar izstādi "Mēs dzīvosim. Mūsdienu māksla Zuzānu kolekcijā" durvis ver "Zuzeum" - jauns mākslas centrs Rīgā un Zuzānu kolekcijas mājvieta.

2017. gadā dibinātais "Zuzeum" ir mākslas kolekcionāru un mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu investīcija Latvijas un visa Baltijas jūras reģiona mākslas infrastruktūrā. Tā dibināšanas mērķis ir Latvijas mākslas popularizēšana starptautiskā kontekstā, radot vietu sarunām un kultūras apmaiņai. Jaunās telpas un izstāžu zāles arvien augošo Zuzānu kolekciju padarīs pieejamu visplašākajai sabiedrībai.

Zuzeum ēka, kas pēc arhitekta un inženiera Edmunda fon Trompovska projekta 1910. gadā celta kā korķa fabrika, ir Zuzānu kolekcijā pārstāvēto darbu un vairāku mākslinieku paaudžu laikabiedre. Tā funkcionēja jau tad, kad Rīgā darbojās pirmie modernisti un tika dibinātas mākslas skolas. Netālu ir bijusī Kārļa Zāles darbnīca un atjaunotā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka ēka. "Zuzeum" atrodas starp Rīgas vēsturisko centru, UNESCO Pasaules mantojuma vietu, un topošo Rail Baltica dzelzceļa līniju, kas Helsinkus, Tallinu, Rīgu, Viļņu un Varšavu savienos ar Eiropu. Ēka tika uzcelta kosmopolītiskā, daudzvalodīgā un dinamiskā Rīgas vēstures posmā, tā ir pārdzīvojusi karus un krīzes un līdzīgā laikā tiek atvērta no jauna, lai turpinātu sarunu par pilsētu un mākslu.

Jānis Zuzāns ar kundzi Dinu
Jānis Zuzāns ar kundzi Dinu Foto: Kristīne Madjare un Roberts Blaubaks

Pēc 2020. gada pirmajā pusē notikušās pārveides "Zuzeum" ikvienu aicina piedzīvot mākslu divās izstāžu zālēs ar 1100 kvadrātmetru platību, skulptūru dārzā, kafejnīcā un jumta terasē. Mākslas centra izstāžu programmu papildinās ekskursijas, lekcijas, meditācija, kino un DJ vakari.

Jaunajā mākslas centrā ir radītas vairāk nekā divdesmit darbavietas mākslas profesionāļiem un jauniešiem. 

Zuzānu kolekcija, lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija pasaulē

Ar vairāk nekā divdesmit tūkstošiem dažādu žanru mākslas darbu Zuzānu kolekcija ir skaitliski lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija pasaulē. Tās kodolu veido 19. gadsimta beigu māksla un 20. gadsimta pirmās puses klasiskais modernisms, 1950. - 1980. gadu māksla padomju varas periodā, kā arī mūsdienu Latvijas mākslinieku darbi. Kolekcijā ir pārstāvēti gan zināmi mākslinieki, gan mākslas autsaideri un disidenti.

Arvien augoša ir Zuzānu kolekcijas starptautiskās mākslas daļa, kuras pamatā ir spilgta Krievijas nonkonformisma mākslas izlase un starptautiskā mūsdienu glezniecība, skulptūra un dekoratīvā māksla. Jaunais virziens kolekcijas attīstībā nodrošinās Latvijas mākslai starptautisku kontekstu un platformu aktīvam dialogam ar starptautisko mākslas kopienu.

Dina un Jānis Zuzāni atbalsta mākslu jau divdesmit gadus, finansējot Latvijas mākslas reprezentāciju ārvalstīs, nacionālo pārstāvniecību Venēcijas biennālē, mākslas un mūzikas festivālus, izstādes un mākslas izdevējdarbību. Jānis Zuzāns ir Tate Krievijas un Austrumeiropas mākslas iepirkumu komisijas (Russia and Eastern Europe Acquisitions Committee) loceklis.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lai Latvijas mākslu un Zuzānu kolekcijas darbus popularizētu Latvijā, Baltijas jūras reģiona valstīs un pasaulē, "Zuzeum" sadarbojas ar citām mākslas institūcijām. Zuzānu kolekcijas darbi ir izstādīti muzejos un galerijās Rīgā, Tallinā, Maskavā, Londonā, Ņujorkā, Čikāgā, Maiami un citur.

Atklāšanas izstāde

Pirmā "Zuzeum" izstāde sniedz ieskatu Zuzānu kolekcijas jaunieguvumos un piedāvā apmeklētājiem starptautisku mākslas pieredzi Rīgā. Tā ir iespēja aizmirst par robežu šķērsošanas grūtībām.

Atvēršanas ekspozīcija apliecina, ka Zuzānu kolekcija ir aktīva, mainīga, arvien augoša un sabiedrībai pieejama. Visi izstādē apskatāmie darbi tapuši pēc 2000. gada, un to autori ir mākslinieki ar dažādu izcelsmi un pieredzi no Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, Kamerūnas, Dienvidāfrikas, Indijas, Meksikas un ASV.

Izstādē ir redzami lielformāta mākslas darbi – gleznas, skulptūras un dekoratīvā māksla – par mūsdienu cilvēkam un sabiedrībai svarīgām tēmām: identitāte, tehnoloģijas, citplanētieši, viltus ziņas, robežu pārvarēšana, daba, saknes, eskeipisms, nāve, vientulība, pašizziņa, cerība, izglābšanās.

"Zuzeum" atvēršanas izstādes kuratore ir Ieva Zībārte.

Izstādē apskatāmi 43 mākslinieku darbi no Zuzānu kolekcijas.

Foto: Mākslas centrs "Zuzeum".

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu